Kammeradvokat-partner: Hårdere kurs over for uetisk adfærd i virksomhederne

Der skal indføres nye metoder til bekæmpelse af uetisk adfærd, mener Kammeradvokat-partner Tormod Tingstad, der opfordrer politikerne til at indføre generel beskyttelse af whistleblowere.
Tormod Tingstad fra Kammeradvokaten mener en generel beskyttelse af whistleblowers vil tilskynde virksomhedsledere til at skrue op for compliance-indsatsen | Foto: Kammeradvokaten
Tormod Tingstad fra Kammeradvokaten mener en generel beskyttelse af whistleblowers vil tilskynde virksomhedsledere til at skrue op for compliance-indsatsen | Foto: Kammeradvokaten

Der er behov for en skrappere kurs over for uetisk adfærd i virksomhederne, og politikerne kan støtte processen ved at indføre generel beskyttelse af whistleblowere.

Det vurderer Tormod Tingstad, partner hos Kammeradvokaten, i et interview med regulerings- og compliance-mediet Complidia.

"Compliance-indsatser i virksomhederne er langt fra gratis, men de er vigtige for at fremme etisk adfærd hos alle medarbejdere, og det vil styrke indsatserne, hvis der på det politiske niveau gennemføres tiltag, der sender klare signaler om den ønskede retning," siger Tormod Tingstad til Complidia.

Han mener, at der er behov for "nye veje til at styrke indsatsen mod alle former for uetisk adfærd i virksomhederne", og at man politisk bør overveje en generel lovgivningsmæssig beskyttelse af whistleblowere i alle brancher, og som dækker alle former for lovstridig adfærd i erhvervslivet. Tingstad henviser til, at Justitsministeriet arbejder på at indføre en whistleblower-ordning for sine ansatte samt politiet, PET, Anklagemyndigheden og Kriminalforsorgen, som skal gælde fra 2019.

"Hvorfor ikke gøre det generelt for hele landet? Det vil være et tiltag, der for alvor kan sikre, at alle virksomhedsledere får en tilskyndelse til at skrue yderligere op for compliance-indsatsen," siger Tormod Tingstad til Complidia.

Flere whistleblower-ordninger

Siden midten af 00'erne er etableringen af whistleblower-ordninger steget støt, blandt andet efter at ordningen er blevet obligatorisk i finansielle virksomheder, og i dag har over 500 virksomheder whistleblower-ordninger. Resultaterne varierer, men ifølge Berlingske har whistleblower-indberetninger i adskillige tilfælde ført til fyringer, blandt andet i Vestas, Ørsted, Novozymes, Mærsk og Arla.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) lagde i juli op til en række stramninger i advokatbranchen, herunder oprettelsen af en whistleblower-ordning, hvor både advokater, klienter og andre anonymt kan indberette kritisabel adfærd til Advokatrådet.

"Det skal frem i lyset, hvis en advokat overtræder sine pligter. Hvis man som kollega, klient eller i øvrigt oplever, at en advokat optræder på en måde, der kan være i strid med pligterne som advokat, skal man have en let adgang til – også anonymt – at indberette hændelsen til Advokatrådet," hedder det i justitsministerens udspil.

Forsvarsadvokat finder ny whistleblower-ordning "barnagtig" 

Advokatsamfundet vil kigge på retssager mod det offentlige  

Sager om seksuel chikane får advokatfirmaer til at revurdere interne regler 

Pape vil skærpe bøder og kontrol med forsvarsadvokater

Stort advokatfirma beder ansatte oplyse om personlige forhold 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også