AdvokatWatch

Forsvarsadvokater om nyt regeringsudspil: Det er en overreaktion

Regeringens nye stramninger over for advokater er udløst af en mediehype og skærper reglerne på områder, hvor der ikke er behov, lyder det fra fremtrædende forsvarsadvokater.

”Det kan undre, at man finder det nødvendigt at lave en lov om det, når det viser sig, at det ikke er det store problem," siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage om et nyt regeringsudspil, der vil forbyde uddeling af reklametøj i fængslerne. | Foto: Nils Meilvang/Scanpix

Regeringens nye advokatudspil bærer præg af en politisk overreaktion baseret på enkeltsager, der er pisket op i medierne.

Det er holdningen fra to fremtrædende forsvarsadvokater, efter at regeringen mandag har fremlagt en stribe stramninger for at få ram på advokatbranchens brodne kar, blandt andet forbud mod uddeling af reklametøj, skrappere tilsyn og større bøder.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage var en af de advokater, der sidste år var i krydsild, efter at hun havde uddelt huer med firmalogo til indsatte i arresthuse. At der nu kommer et forbud, betragter hun som overflødigt, fordi både hun og andre advokater har indstillet uddelingen af reklametøj, også selvom en Advokatnævnskendelse ifølge Grith Stage har godkendt uddelingen af merchandise.

"Når politikere er ude med riven efter enkeltstående advokater, så gør det da et indtryk. Så i mit firma rettede vi ind og stoppede med den uddeling, for selvom vi havde den nævnskendelse bag os, så er vi ikke interesseret i at gøre noget, andre mener er forkert," siger Mette Grith Stage.

Hun henviser også til, at Kriminalforsorgen efter en undersøgelse har konkluderet, at uddelingen af reklametøj i praksis ikke har været et stort problem.

"Det kan undre, at man finder det nødvendigt at lave en lov om det, når det viser sig, at det ikke er det store problem, men at det dybest set måske bare er noget, der er blevet fuldstændig hypet af medierne sidste forår," siger Mette Grith Stage.

Budskabet er forstået

Karoline Normann er forsvarsadvokat hos Stagetorn, medlem af Advokatrådet og formand for rådets strafferetsudvalg. Hun mener ligesom Mette Grith Stage, at forsvarsadvokaterne allerede har rettet ind, siden sidste sommers uheldige sager. Budskabet er med andre ord forstået, og derfor mener hun, at et skærpet tilsyn havde været nok fra politisk side. 

"De sager, der har ført til initiativerne, er i udgangspunktet enkeltstående sager, som vi har set dem belyst i pressen, og det kan i sig selv forekomme som et ærgerligt grundlag at udarbejde initiativer på, der retter sig generelt mod alle advokater," siger Karoline Normann og tilføjer:

"Når det er sagt, så er det ikke nogen hemmelighed, at vi selv har haft en række ønsker til blandt andet styrkelsen af tilsynet med advokater. Derfor ligger nogle af de tiltag, som anbefales, fint i tråd med Advokatrådets egne ønsker om et styrket tilsyn. Vi vil imidlertid nærlæse lovforslaget med henblik på et mere uddybende høringssvar."

I en rapport fra revisions- og konsulenthuset EY, som udspillet og initiativerne er baseret på, står der i forhold til skærpet tilsyn af forsvarsadvokater, at der ikke er grundlag for at antage, at det skulle være et udbredt problem, at forsvarsadvokater handler i strid med lovgivningen eller de advokatetiske regler.

"Vi vurderer på baggrund af de gennemførte undersøgelser og modtagne informationer, at problemet til dato kan henføres til relativt få advokater og relativt få episoder," står der i rapporten.

Luk munden på kritikerne

Mette Grith Stage påpeger, at der allerede blev indført skærpet tilsyn for forsvarsadvokater sidste år, hvilket blandt andet betød, at hendes eget firma fik kontrolbesøg i efteråret, hvor der skulle fremlægges dokumentation for timeafregningen i et antal tilfældigt udvalgte sager.

"Jeg har været turen igennem med skærpet tilsyn, og det synes jeg er fint, hvis det kan lukke munden på dem, der står og råber om brodne kar. Jeg synes, det var et omfattende tilsyn, vi var igennem i efteråret, men føler man, at der er behov for endnu mere tilsyn, så fint med mig," siger hun.

Justitsminister Søren Pape Poulsens udspil indebærer ud over reklametøjs-forbud og skrappere tilsyn også mulighed for større bøder og lettere adgang til frakendelse af beskikkelsen for advokater, der overtræder de advokatetiske regler. Desuden lægger ministeren op til en whistleblower-ordning og skrappere kontrol af forsvarsadvokaters salærkrav.

"Jeg er ikke i stand til at vurdere, om behovet er der, men jeg tror, alle os advokater, der holder os på dydens smalle sti, vil synes det er fint, at der er de her muligheder. Jo før, man får slået ned over for brodne kar, jo bedre er det, det smitter jo negativt af på os alle sammen. Det, jeg er lidt ked af, er, at politikerne er så hurtigt ude med riven på baggrund af historier i medierne i stedet for på baggrund af noget, der faktisk bliver undersøgt ordentligt," siger Mette Grith Stage.

Langt fra huer til svindel

Hun oplever, at hun til tider havner i "brodne kar"-kategorien, fordi hun har delt reklamehuer ud, hvilket hun opfatter som "fuldstændig vanvittigt."

"Der er meget langt fra uddeling af huer og andet merchandise, og så til at man laver noget svindel. Jeg tror, vi alle synes, det er fint, at der er nogle flere reaktionsmuligheder over for de advokater, der træder ved siden af, man skal bare huske ikke at blande æbler og pærer sammen," siger hun.

Pape varsler flere tiltag mod advokatbranchen

Pape vil stoppe advokaters reklametøj i fængslerne 

Advokat kritiserer Løkkes konstatering om hadforbrydelse 

Kendt forsvarsadvokat politianmeldt for at bryde regel om internet 

Mere fra AdvokatWatch

Telefonerne er blevet stille hos boligadvokater

Der bliver solgt færre boliger, og det kan mærkes i advokatkontorerne. ”Heldigvis har jeg ikke et dyrt, forkromet kontor på Kongens Nytorv,” siger Mette Krog med egen forretning i den sjællandske by Borup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier