AdvokatWatch

Pape vil skærpe bøder og kontrol med forsvarsadvokater

Advokater skovler skattekroner ind med begrænset kontrol, viser en ny undersøgelse. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu skærpe kontrollen.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil skærpe kontrollen med forsvarsadvokater. | Foto: /ritzau/Mads Nissen

En advokat står til at have fået udbetalt 5,5 mio. skattekroner om året for at forsvare kriminelle ved domstolene.

Det viser en ny rapport om forsvarsadvokaters salærer og regelbrud udarbejdet for Justitsministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Undersøgelsen får justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Advokatsamfundet til at løfte øjenbryn. Regeringen vil derfor skærpe kontrollen med forsvarsadvokater med ti nye initiativer.

"Det er tydeligt for enhver, at der er nogle brodne kar i den her branche. Alle må være interesseret i, at vi får ryddet op," siger Søren Pape Poulsen til Ekstra Bladet.

"Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre, og det skal der være orden i," fortæller han.

Samtidig vil Advokatsamfundet, som fører tilsyn med alle landets godt 6000 advokater, iværksætte en undersøgelse af salærerne.

’Det er naturligvis en sag, som vi ser meget alvorligt på. Vi har derfor med det samme iværksat en undersøgelse af sagen’, skriver Torben Jensen, generalsekretær i Advokatsamfundet, i en kommentar til Ekstra Bladet.

Mulig disciplinærsag

Advokatsamfundet har derfor bedt Justitsministeriet hente oplysninger fra Rigspolitiet for at se, om der er ’grundlag for at rejse en disciplinærsag’ ved Advokatnævnet.

Den måde, som salærerne bliver udbetalt til advokaterne, ’giver meget begrænsede muligheder for at føre tilsyn’, fremgår det af rapporten, og justitsministeren vil have mere kontrol.

"Vi styrker tilsynet, så man ikke kan regne ud, at hvis man lige har haft det, så går der nok to år igen. Samtidig vil jeg gerne have flere ekstraordinære tilsyn," fortæller Søren Pape Poulsen.

Samtidig med skrappere kontrol vil justitsministeren blandt andet også have indført højere bøder og en whistleblower-ordning, ’så de få ikke ødelægger det for de mange’.

Særlige forhold

Foreningen af forsvarsadvokater påpeger, at man forsvarsadvokater 'arbejder rigtig meget'.

'I det omfang enkelte skiller sig markant ud, vil det være nærliggende, fremfor at generalisere på dette grundlag, at man forespørger denne eller disse, om der i den undersøgte periode har gjort sig særlige forhold gældende', skriver formand Kristian Mølgaard i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Det har dog ikke været muligt at få oplyst navne på advokater eller firmaer, som er nævnt i rapporten.

I alt har statskassen udbetalt 1,346 mia. kr. i salærer og godtgørelse til forsvarsadvokater i en periode fra 1. januar 2015 til 30. september 2017.

Denne historie er produceret af Ekstra Bladet og distribueret af Ritzau.

Pape vil stoppe advokaters reklametøj i fængslerne 

Venstre: Skrappere advokat-sanktioner skal gælde for alle 

Forsvarsadvokater retter skarp kritik mod justitsministerens initiativer 

Justitsminister efter kritik: "Det er jo også retssikkerhed, at vi har en rimelig sagsbehandlingstid” 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier