Pape vil stoppe advokaters reklametøj i fængslerne

Regeringen vil gøre det forbudt for forsvarsadvokater at give gaver og reklametøj til indsatte. Det viser nye initiativer, som Radio24syv har fået indsigt i.
Justitsminister Søren Pape Poulsen vil bremse forsvarsadvokaters uddeling af tøj med logoer til indsatte | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.
Justitsminister Søren Pape Poulsen vil bremse forsvarsadvokaters uddeling af tøj med logoer til indsatte | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.
AF RITZAU

Regeringen vil slå hårdt ned over for forsvarsadvokater, der bejler til indsatte med gaver og fisker klienter fra deres kolleger.

Det skal ske med to nye initiativer, som Radio24syv har fået indsigt i:

For det første skal det være forbudt for forsvarsadvokater at uddele gaver til klienter og deres pårørende.

For det andet skal det være forbudt for indsatte i de danske fængsler at bære tøj, der reklamerer for advokater.

De to initiativer bliver en del af en samlet pakke, som regeringen forventer at præsentere inden sommerferien. Det erfarer Radio24syv, som har fået indsigt i dele af udkastet.

Tidligere på ugen kunne Radio24syv fortælle om nye sanktioner - i form af forhøjede bøder og frakendelse af bestalling - som også forventes at blive en del af pakken.

Gaver med logoer

Forbuddene kommer, efter at Radio24syv sidste forår kunne fortælle flere historier om forsvarsadvokater, som gav indsatte gaver og tøj med advokatfirmaets logoer.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde i den forbindelse, at det "ingen steder" hørte hjemme i et retssamfund at give gaver og reklametøj til klienter.

Retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen, mener, at det er uetisk, at forsvarsadvokater uddeler gaver, fordi forsvarersalæret i de fleste tilfælde betales af staten – og dermed er det skatteborgernes penge, der går til gaver til kriminelle indsatte.

Et andet problem med reklametøjet og gaverne er ifølge Preben Bang Henriksen (V), at det kan bruges som overtalelsesmiddel til at få klienten til at skifte advokat. Det er i strid med de advokatetiske regler, da en advokat ikke må henvende sig til en anden advokats klient.

“Som forsvarsadvokat har man tit en mistanke om, at der sker en form for klientfiskeri i de danske fængsler. Det er ikke til at bevise, men mistanken er der. For der er rigtig mange forsvarsadvokater, der oplever - uden nævneværdig og påviselig grund - at de pludselig bliver fyret fra en sag,” siger han til Radio24syv.

Ude af proportioner

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage, som tidligere har givet huer med reklamer for Stage Advokatfirma, til sine klienter, siger, at forbuddet mod reklametøj er "fuldstændig ude af proportioner".

"Da debatten kom op i foråret 2017, kunne jeg konstatere, at andre mente, at det var et problem. Politikere, advokatmyndigheder, fængselsfunktionærer - og så er det klart, at jeg så indretter mig efter det. Og efter den her ballade, så har jeg ikke uddelt mine huer med logo på," siger Mette Grith Stage til Radio24syv.

Mette Grith Stage mener ikke, at der er behov for de to forbud, da hun selv og kollegerne er stoppet med at uddele reklametøjet til indsatte.

Hun mener også, at regeringen "skyder gråspurve med kanoner", når de vil forbyde forsvarsadvokater at give en klient for eksempel en kuglepen.

"Fair nok med huerne og hættetrøjerne, men at det er et problem, at man giver sin klient en kuglepen, er simpelthen at skyde over målet," siger Mette Grith Stage.

Behov for bagatelgrænse

Formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater Kristian Møller er enig i de overordnede betragtninger i justitsministerens udspil, men mener ligesom Mette Grith Stage, at der bør være en bagatelgrænse.

"Jeg tænker ikke, at man skal uddele gaver til sine klienter, men jeg tænker, at hvis det er helt uden bagatelgrænse, så risikerer man at komme i nogle dumme situationer. Jeg synes helt normal social omgang med en klient indebærer, at der kan være behov for at forære en sodavand eller en kop kaffe," siger Kristian Møller.

Denne historie er fra Radio24syv og distribueret af Ritzau.

Advokatnævnet får nye beføjelser: Bøder på over en halv million og betinget frakendelse af beskikkelse  

Byret opretter ekspres-afdelinger til voldssager 

Straffesager skal fremover afvikles hurtigere end i dag 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også