Straffesager skal fremover afvikles hurtigere end i dag

Fra 1. juli kan en sigtet kun vælge en forsvarer, som har tid i kalenderen, har et folketingsflertal vedtaget.
Søren Pape Poulsen har fået opbakning i Folketinget til en lov, som skal forhindre at sigtede forhaler straffesager. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.
Søren Pape Poulsen har fået opbakning i Folketinget til en lov, som skal forhindre at sigtede forhaler straffesager. | Foto: Ritzau Scanpix/Tariq Mikkel Khan.
AF RITZAU OG ADVOKATWATCH

Fremover skal straffesager afvikles hurtigere i retssystemet end i dag.

Et flertal i Folketinget har torsdag vedtaget en lov, som skal forhindre, at sigtede kan forhale straffesager. Eksempelvis ved at skifte forsvarer undervejs.

Men den manøvre går ikke per 1. juli. Fremover må en sigtet kun vælge en forsvarer, som har tid i kalenderen. Det gælder også, hvis den sigtede skifter forsvarer undervejs.

Sigtede, som ikke møder op i retten, skal desuden betale regningen, hvis retsmødet må udskydes. 

"Det skal være slut med at trække retssager i langdrag ved at vælge en forsvarer uden tid i sin kalender, ved at blive væk fra retsmøder eller ved at skifte forsvarer i 11. time," siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse. 

"Derfor strammer vi nu reglerne, så straffesagerne kan afgøres tidligere, og ofrene dermed hurtigere kan komme videre med deres liv," siger han.

Regeringen sikrede sig et flertal sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Kritik fra forsvarsadvokaterne

Pape præsenterede i januar otte initiativer, som skal komme lange sagsbehandlingstider i straffesager til livs. Lovforslaget, som er vedtaget torsdag, gennemfører otte af de initiativer. Der var stor kritik fra de danske forsvarsadvokater, da Søren Pape Poulsen fremlagde de otte initiativer, der altså skal sætte farten op i retssystemet.

Formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, Karoline Normann, sagde dengang, at de nuværende regler giver rig mulighed for at tilgodese den korte straffesagstidsbehandling ved ikke at lade travle forsvarere beskikke.

”Det ømmeste punkt fra vores synspunkt er, at man går på kompromis med så fundamental en rettighed som tiltaltes ret til at vælge sin egen forsvarer, for at løse et problem, som ikke nødvendigvis er funderet i lige præcis den problemstilling,” sagde Normann til AdvokatWatch.

Også Landsforeningen af Forsvarsadvokater rejste kritik mod Papes initiativer.

"Det er rimeligt nok, at forsvareren skal have tid i kalenderen, men de meget faste kriterier for, hvornår man anerkender, at der er tid i kalenderen, er alt for snævre," sagde formand Kristian Mølgaard, som tilføjede, at det for ham udgør "en reel krænkelse af det frie forsvarervalg."

"Det har først og fremmest den konsekvens, at man risikerer, at der bliver gennemført sager med en forsvarer, som den tiltalte ikke selv ønsker," sagde formanden.

/ritzau/

Pape vil have farten op i retssystemet: Se ministerens otte initiativer her 

Advokater: Pape krænker tiltaltes retssikkerhed

Forsvarsadvokater retter skarp kritik mod justitsministerens initiativer  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også