Advokatrådsformand til modangreb efter kritik af passivitet og faldende troværdighed

Advokatrådet har aktivt bidraget til stramninger i kontrollen af advokater og er klar til at lære af Schlüter-sagen, fastslår Advokatrådets formand, Peter Fogh.
Advokatrådet er aktivt medvirkende til stramninger af kontrollen med advokater, lyder det fra rådets formand, Peter Fogh, efter kritik af passivitet. | Foto: Plesner
Advokatrådet er aktivt medvirkende til stramninger af kontrollen med advokater, lyder det fra rådets formand, Peter Fogh, efter kritik af passivitet. | Foto: Plesner

Advokatbranchen er åben for at lære af sine fejltrin og bidrager aktivt til at stramme grebet om advokater, der ikke følger reglerne.

Det slår Peter Fogh, formand for Advokatrådet, fast i en kommentar på Advokatsamfundets hjemmeside, efter at branchen er blevet kritiseret for at lukke sig om sig selv, afvise kritik og mangle gennemsigtighed.

Efter skandalen om svindel med klientmidler i Johan Schlüter Advokatfirma har advokat Eskil Nielsen i kronikker i Berlingske opfordret branchen til at gennemføre en grundig analyse af forløbet og vurdere, om tilsynet er godt nok. Det afviste Peter Fogh i første omgang og konstaterede, at det eksisterende tilsyn er ”godt og effektivt”.

Det fik Berlingskes erhvervskommentator Jens Christian Hansen til at kritisere branchen for at lukke sig om sig selv og passivt se til, ”mens troværdighed og tillid til denne helt afgørende søjle i vores retssamfund er støt faldende".

Skal lære af Schlüter-sagen

Men den udlægning er Peter Fogh stærkt uenig i. Han slår fast, at branchen ”i høj grad” skal lære af Schlüter-sagen, og at den også bliver flittigt drøftet i Advokatrådet.

”Men jeg må så også lige fremhæve den omstændighed, at to ud af tre dømte i sagen har anket til landsretten med påstand om frifindelse og i mine øjne vil det være besynderligt at træffe vidtgående beslutninger om tilrettelæggelsen af Advokatrådets tilsyn på grundlag af en sag, som ikke er afsluttet. Jeg har svært ved at se, at det skulle være udtryk for passivitet endsige en afvisning fra min side af at undersøge sagen nærmere – tværtimod,” skriver Peter Fogh, der til daglig er partner i advokatfirmaet Plesner.

Medvirkende til stramninger

Han afviser også, at Advokatrådet skulle være præget af passivitet og fremhæver, at rådet har været stærkt medvirkende til de politiske stramninger, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er på vej med, bl.a. nye redskaber til at føre tilsyn med advokater, etablering af whistleblower-ordning og skærpede sanktioner i Advokatnævnet.

”Jeg skulle hilse og sige, at det ikke kun er noget, man har hittet på i Justitsministeriet. Rent faktisk stammer en god del af forslagene fra Advokatrådet, hvor vi i lyset af de sager, der har været om advokater, der træder ved siden af, netop har efterlyst bedre beføjelser og en styrkelse af tilsynsindsatsen. Det har Justitsministeriet lyttet til,” skriver Peter Fogh.

En undersøgelse fra kommunikationsfirmaet Radius viste for nylig, at advokaters troværdighed er faldet mærkbart over de seneste 10 år og nu rangerer som nummer 18 ud af 26 faggrupper, på linje med landmænd, buschauffører og håndværkere.

Statsligt tilsyn et skråplan

Eskil Nielsen stiller i sit indlæg spørgsmålet, om tilsynet med advokater skulle være et offentligt anliggende frem for at blive varetaget af advokaternes egen organisation. Men den model mener Peter Fogh er et voldsomt skråplan.

”Et statsligt tilsyn, som advokat Eskil Nielsen noget overraskende peger på som en mulighed, vil helt afgørende forringe retssikkerheden for den borger, der har en sag mod staten. Den borger, der har en sag mod for eksempel Skat eller andre statslige institutioner skal selvfølgelig have tillid til, at staten hverken kan lægge pres på advokaten eller have adgang til borgerens sag,” vurderer Peter Fogh.

”Jeg vil kæmpe imod, at advokater bliver "statens forlængede arm", som Jens Christian Hansen ganske ureflekteret kalder os! Hvis der er noget, advokater ikke er, så er det at være "statens forlængede arm",” lyder det fra Advokatrådsformanden.

Danske Advokater: Møgsager har ramt advokaters troværdighed 

Advokater får klø i troværdighedsmåling: "Du ser ikke naturlige helte blandt advokater. Du ser naturlige anti-helte" 

Advokat undrer sig over Advokatrådets afvisning af Schlüter-undersøgelse: "Det kan gøres bedre" 

Advokatrådets formand afviser kritik af håndtering i Schlüter-sag  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også