AdvokatWatch

Advokatrådets formand afviser kritik af håndtering i Schlüter-sag

Advokatbranchens kontrolsystem skal strammes op efter Schlüter-sagen, skrev advokat Eskil Nielsen i en kronik i Berlingske i søndags. Men advokatrådets formand, Peter Fogh, afviser nu i Berlingske, at der er behov for stramning og granskning af sagen.

Advokatrådets formand, Peter Fogh, afviser i Berlingske, at | Foto: Plesner

Advokatrådet er godt og effektivt og burde ikke have opdaget noget i forbindelse med et kontrolbesøg i Johan Schlüter Advokatfirma i 2014.

Det siger Advokatrådets formand, Peter Fogh, til Berlingske, efter at advokat Eskil Nielsen i søndagens udgave af avisen krtiserede tilsynet for ikke at forhindre, at den såkaldte Schlüter-sag opstod i første omgang.

"Problemet er, at den virksomhed, som gav problemer i Schlüter-sagen, Registrering Danmark, ikke var en del af advokatvirksomheden, men lå i et separat selskab i personligt regi. Det personlige regi har vi ikke tilsyn med," siger Peter Fogh til Berlingske med henvisning til, at Susanne Fryland drev administrationsselskabet Registrering Danmark, hvor rettighedsmidlerne blev håndteret fra 2009.

Den såkaldte Schlüter-sag er en af de største skandaler i den danske advokatbranche nogensinde. Den nu tidligere advokat Johan Schlüter blev i juni sammen med forretningspartner Susanne Fryland idømt henholdsvis betinget og ubetinget fængselsstraf for mandatsvig af særlig grov karakter og forsøg på skyldnersvig. Advokat Lars Halgreen fik ligeledes en betinget fængselsdom.      

Eskil Nielsen henviser netop til den problemstilling i sin kronik, at advokater i dag driver virksomhed med forretningsben, der ikke nødvendigvis er omfattet af tilsynet, og han spørger retorisk: "Bør advokatreglerne og tilsynet omfatte al virksomhed, advokater deltager i?"

Nej, mener Peter Fogh.

Et andet retorisk spørgsmål, som Eskil Nielsen rejser i sin kronik, er hvorvidt tilsynet med advokater stadig bør ligge i en "foreningslignende organisation som Advokatsamfundet med rødder tilbage i 1800-årene og laugsvæsenet." 

Ja, mener Peter Fogh, som siger, at tilsynet er "godt og effektivt". Han er dog åben over for en dialog med Justitsministeriet, når den endelige dom er afsagt, men der er ikke ifølge formanden brug for hverken en granskning eller en kommissionsundersøgelse på baggrund af Schlüter-sagen.

Susanne Fryland og Lars Halgreen ankede byrettens dom.

Advokat: Schlüter-sagen bør granskes og minister bør stramme op

Dan Terkildsen: Schlüter-sagen har ikke været en god sag for branchen 

Johan Schlüter anker ikke fængselsdom 

Chok og vantro på anklagebænken: Schlüter rasede efter fængselsstraffe til advokattrio i kæmpe svindelsag 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier