AdvokatWatch

Advokat: Schlüter-sagen bør granskes og minister bør stramme op

Advokatbranchens kontroller svigtede i Johan Schlüter-sagen, og Justitsministeren bør undersøge, hvad der gik galt, mener advokat. Politikere bakker op.

Kollapset i Johan Schlüters (billedet) advokatfirma bør føre til en vurdering af, om der skal strammes op i kontrolsystemet, mener advokat Eskil Nielsen. | Foto: Lars Krabbe/Polfoto

Afsløringerne af, at den tidligere 'konge af ophavsret', Johan Schlüter, sammen med en kollega svindlede med klientmidler, viser, at advokatbranchens tilsyn ikke er stærkt nok. Derfor bør justitsministeren gennemanalysere sagen og stramme op i kontrolsystemet.

Det vurderer advokat Eskil Nielsen i en kronik i Berlingske.

"En advokatkonkurs og straffesag af en karakter som i Johan Schlüter-sagen belaster den almindelige tillid til og respekt for advokater. Klienterne på landets advokatkontorer ved nu, at advokatreglerne og tilsynet simpelthen ikke afværgede et forløb af denne karakter. Kontrolsystemet virkede ganske enkelt ikke," siger Eskil Nielsen.

Han mener, ministerens seneste stramninger, der blandt andet sikrer højere bøder til advokater, der bryder reglerne, er udmærkede, men de rammer 'uden for skiven af Johan Schlüter-skandalen'.

Ændring af lov eller praksis

Han mener derfor, Johan Schlüter-sagen må granskes, og at det bliver kortlagt, hvorfor reglerne og tilsynet ikke forhindrede, at sagen kunne opstå. Og det bør vurderes, om erfaringerne fra sagen bør føre til en ændring af lovgivningen eller praksis, mener Eskil Nielsen.

Han peger på en række forhold, ministeren bør undersøge, blandt andet om tilsynet med advokater er bredt nok, eller om man evt. skal skære tilsynet ned, så det kun gælder advokaters ageren for domstolene. Og han stiller også spørgsmålstegn ved, om systemet med, at kontrolfunktionen ligger i Advokatsamfundet, er forældet.

Ifølge Berlingske bakker flere politikere op om, at man bør overveje, om Schlüter-sagen skal have konsekvenser.

"Ingen advokat kan være stolt af Schlüter-sagen. Advokater lever i vidt omfang af tillid. Det er det her en alvorlig hindring for, når så mange penge kan forsvinde. Derfor synes jeg, at kronikken vil være grund til at tage det op i Retsudvalget. Jeg vil bede justitsministeriet læse kronikken og Schlüter-dommen og forklare, om det giver anledning til ændrede regler, herunder ændringsforslag til det allerede fremsatte lovforslag," siger retsordfører i Venstre, Preben Bang Henriksen.

Advokater får klø i troværdighedsmåling: "Du ser ikke naturlige helte blandt advokater. Du ser naturlige anti-helte" 

HjulmandKaptain lægger slagplan med kommuner for retssag mod staten 

Skrappe formuleringer koster advokat dyrt 

Erklæring i forældremyndighedssag udløser bøde til advokat 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier