Flere advokatfirmaer står frem med krænkelsessager

I en rundspørge blandt 50 mindre og mellemstore advokatfirmaer, hvoraf lidt under halvdelen har svaret, oplyser omkring hvert tredje kontor, at de har haft sager om sexisme eller seksuel krænkende adfærd.
6 ud af 19 advokatfirmaer, der svarer på spørgsmålene i AdvokatWatchs rundspørge, har haft krænkelsessager. | Foto: Colourbox
6 ud af 19 advokatfirmaer, der svarer på spørgsmålene i AdvokatWatchs rundspørge, har haft krænkelsessager. | Foto: Colourbox
Af Andreas Vestergaard, Maiken Reimer Rønneberg og Steffen Moses

Det er ikke kun i landets største advokathuse, at der har været episoder med seksuelle krænkelser.

Flere mindre og mellemstore advokatfirmaer beretter således også om sager med seksuel krænkende adfærd, viser en rundspørge, som AdvokatWatch har foretaget.

"Vi har haft et par sager om seksuel krænkende adfærd de seneste fem år og flere, hvis vi går længere tilbage i tiden, herunder hvor krænkeren var en kvinde," udtaler Lars Lokdam, managing partner i Njord, i en skriftlig kommentar til AdvokatWatch.

"Dermed ikke sagt, at der ikke har været flere i organisationen. Det har der med stor sandsynlighed," tilføjer han.

Sagerne har ifølge Njords ledende partner ikke ført til afskedigelser, men er blevet håndteret med "irettesættelser, påtale eller skriftlig advarsel".

"Men vi kan konstatere, at processen ofte har resulteret i et frivilligt jobskifte, især hvis den pågældende medarbejder, som efter vores opfattelse udviste krænkende adfærd, manglede selverkendelse," lyder det fra Lokdam.

"To sager er to for mange"

Også hos advokatfirmaerne Mazanti-Andersen Korsø Jensen, Lund Elmer Sandager, Bird & Bird, Galst og Molt Wengel har der været krænkelsessager. Hos sidstnævnte dog ikke af seksuel karakter.

"Vi har haft to sager i de seneste fem år. Det er to for mange," skriver Thomas Jørgensen, driftsdirektør i Mazanti-Andersen Korsø Jensen, i en mail.

Han ønsker ikke at kommentere de konkrete sager, men oplyser, at de handlede om seksuel krænkende adfærd, og at firmaet har brugt både "advarsel og ophør af samarbejde som konsekvens".

Hos Lund Elmer Sandager oplyser bestyrelsesformand Carsten Brink, at der var en episode i forbindelse med et firmaarrangement for tre-fire år siden, hvor "en medarbejder følte sig krænket, og hvor der blev taget de fornødne tiltag". Formanden vil dog ikke uddybe, hvad "fornødne tiltag" dækker over.

Galst havde ifølge partner Hans Christian Galst en sag om seksuel krænkende adfærd på niveau med en "hånd på låret" under en fest i 2012, hvilket udløste en alvorlig advarsel til medarbejderen, mens Bird & Bird ligeledes har haft en enkelt sag inden for de seneste par år.

"Vi har haft en enkelt sag, hvor det blev gjort meget klart, at en gentagelse ville betyde en afbrydelse af samarbejdet. Vi har ikke på det danske kontor haft yderligere sager om sexisme eller seksuel krænkende adfærd, og vi accepterer ikke nogen form for chikane," udtaler Casper Moltke-Leth, partner og danske landechef i Bird & Bird, i en skriftlig kommentar.

Hos fagforeningen Djøf Advokat glæder næstformand Rasmus Thingholm sig over, at flere advokatfirmaer vælger at stå frem og fortælle om sagerne.

"Vi synes, det er positivt, at flere advokatkontorer nu står frem og fortæller, at der har været sager hos dem, og at de har taget hånd om det," siger Rasmus Thingholm.

"I den perfekte verden ville man ønske, at denne type af sager aldrig forekommer igen, men det kan jo ikke udelukkes. Det vigtigste er derfor, at man er klar i sin kommunikation om, at der er nultolerance og får handlet på de henvendelser og ikke er bange for at stå frem med de historier, der er," tilføjer han.

"Skal turde kigge indad"

Hos Njord har man iværksat en proces, der skal være med til at gøre op med en "generel samfundskultur", da den seneste tids debat ifølge ledende partner Lars Lokdam har illustreret, at der er et "voldsomt omfang" af sexisme og seksuelle krænkelser på danske arbejdspladser.

Det betyder blandt andet, at advokatfirmaet vil se på, hvordan ledelsen håndterer sagerne samt en revidering af Njords politik på området, hvor der med eksempler og forklaringer vil blive understreget, "hvor grænserne går".

"Vi skal som advokater være garanter for ordentlighed og retfærdighed i samfundet og turde kigge indad og implementere det, vi rådgiver vores klienter til," udtaler Lars Lokdam.

Hvorvidt det er alle, der tør kigge indad og stille sig frem i advokatbranchen, er uvist. 26 ud af 50 advokatfirmaer har ikke svaret på AdvokatWatchs henvendelse.

5 ud af de 24 firmaer, der er vendt tilbage, ønsker ikke at besvare AdvokatWatchs spørgsmål. Det drejer sig om Andersen Partners, Dahl Advokatfirma, Trolle Advokatfirma, Dreiststorgaard og Advokatfyn.

"Debatten har nået et niveau, hvor jeg ikke ønsker at deltage," lyder det for eksempel fra Jakob Ravnsbo, managing partner hos Andersen Partners i Kolding.

Ravnsbo uddyber ikke, hvad der lægger til grund for den udmelding.

En række advokatfirmaer afviser at have haft sager om sexisme eller seksuel krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Det gælder Hjulmandkaptain, Holst Advokater, Focus Advokater, LRP, Moalem Weitemeyer, Sirius Advokater, Skau Reipurth & Partnere, Interlex, Kielberg Advokater, Klar Advokater, NT Advokater, Stage Advokatfirma og Skov Advokater.

Anonym survey

Debatten om sexisme og seksuelle krænkelser på arbejdspladsen er blusset op, efter tv-vært Sofie Linde for halvanden måneds tid siden fortalte om forskelsbehandling og krænkende adfærd i mediebranchen.

Siden har debatten spredt sig som en steppebrand med lignende historier i flere forskellige brancher, heriblandt advokatbranchen, hvor flere af landets største advokathuse i form af Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten, Bruun & Hjejle, Plesner og Gorrissen Federspiel har haft krænkelsessager.

Historierne har fået fagforeningen Djøf Advokat til at iværksætte en undersøgelse af krænkelser i advokatbranchen. Brancheorganisationen Danske Advokater, der har fået kritik for at forholde sig passivt i debatten, har lovet konkrete tiltag efter næste bestyrelsesmøde.

Hos Galst overvejer man at introducere en whistleblowerordning, mens Molt Wengel iværksætter en anonym survey blandt medarbejderne, hvor spørgsmålene går på, hvorvidt man har oplevet at blive krænket eller følt sig forskelsbehandlet på grund af blandt andet køn, etnicitet eller religion.

Flere advokatfirmaer har derudover benyttet debatten til at melde ud internt i organisationen, at man under ingen omstændigheder tolererer grænseoverskridende adfærd, viser AdvokatWatchs rundspørge.

Læs AdvokatWatchs dækning af debatten om sexisme og krænkelser

Advokater forventer flere sexchikanesager 

Endnu et advokatfirma hyret til at undersøge krænkelser 

Advokatlobby ramt af hård kritik – nu lover direktør konkrete tiltag mod krænkelser

Fagforening igangsætter undersøgelse af krænkelser i advokatbranchen

Professor: Mandsdominans i advokatbranchen er selvforstærkende

Kammeradvokaten og Plesner melder om flere krænkelsessager

Revisionshuse har bortvist og fyret efter seksuelt krænkende adfærd

Advokat advarer: "Jura må ikke være svaret på alle sager om sexchikane"

Ingen sager om seksuelle krænkelser i Advokatnævnet

Efter krænkelsessager: "Det gør helt ondt i maven"

Gorrissen har uddelt advarsler efter sager om "uønsket seksuel opmærksomhed"

Formand om sexisme-debat: "Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk"

Partner i Bruun & Hjejle fyret efter sager om krænkelser

Socialdemokratiet har hyret advokatfirma til sexisme-sager

Specialistkontor skal stå for sexisme-undersøgelse hos TV 2

TV 2 hyrer advokatfirma til sexisme-undersøgelse 

Advokat støder ind i forskelsbehandling og sexisme: Graviditet kan skade karrieren

Danske Advokater-direktør: "Sexisme hører ingen steder hjemme" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også