Advokatlobby ramt af hård kritik – nu lover direktør konkrete tiltag mod krænkelser

Danske Advokater kommer med konkrete tiltag imod seksuelle krænkelser, lover direktør, efter brancheforeningen har fået kritik for sin håndtering af problemet. Han er dog endnu ikke klar til at pege på, hvilke præcise tiltag organisationen vil sætte i værk.
Adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, lover nu, at brancheforeningen kommer med konkrete tiltag imod seksuelle krænkelser i branchen. | Foto: PR/Danske Advokater
Adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup, lover nu, at brancheforeningen kommer med konkrete tiltag imod seksuelle krænkelser i branchen. | Foto: PR/Danske Advokater

Brancheorganisationen Danske Advokater skifter nu spor i debatten om sexisme og seksuelle krænkelser.

For en uge siden mente organisationens formand, Jørgen Kjergaard Madsen, og adm. direktør, Paul Mollerup, at der ikke umiddelbart var behov for at undersøge problemets omfang i advokatbranchen, ligesom Danske Advokater ikke kendte til problemer med seksuelle krænkelser i advokatfirmaerne.

Siden har både Berlingske og AdvokatWatch dog kunnet fortælle om krænkelsesager i flere af landets største advokatfirmaer, og det får nu Paul Mollerup til tasterne.

"Eksemplerne bekræfter desværre, at advokatbranchen også har sager om helt uacceptabel seksuelt krænkende adfærd og sexisme," skriver Paul Mollerup på Danske Advokaters hjemmeside.

Han lægger også op til, at Danske Advokater muligvis vil undersøge problemets omfang, men brancheorganisationen er i mellemtiden blevet overhalet inden om af Djøf Advokat, der tirsdag meldte ud, at fagforeningen nu laver en undersøgelse.

Danske Advokater lover konkret handling

Det udelukker dog ikke, at Danske Advokater vil gøre det samme, siger Paul Mollerup til AdvokatWatch.

"Det er så fint med Djøf Advokats initiativ, fordi alle kræfter skal bidrage til at få belyst den her problemstilling," siger Paul Mollerup.

I er blevet beskyldt for at gøre for lidt – er den kritik berettiget?

"Det vil jeg lade andre vurdere, men for os er det afgørende ikke så meget, at vi kommer superhurtigt i gang, for eksempel med en undersøgelse. Det afgørende er, at vi får gjort det rigtigt."

"Der er en række pointer, det er rigtig vigtigt at blive klog på, inden man siger, at man har fundet den helt rigtige model."

Hvilke pointer er det?

"En af pointerne er, at det er fint at spørge Djøf Advokats medlemmer, men vi må som brancheorganisation tænke på alle personalegrupper i en advokatvirksomhed."

"Det er også vigtigt at blive klog på, hvordan de virksomheder, der har erfaringer i den slags situationer, har håndteret det i praksis, så vi også kan bidrage med gode råd og vejledning og bedste praksis."

Hvad er det så, I konkret vil gøre hos Danske Advokater?

"Der er svaret, at der har vi en god drøftelse med vores bestyrelse lige efter efterårsferien. Vi vil gerne have det her forankret i en samlet bestyrelse, og det kan være undersøgelser, whistleblower-ordninger, og det kan være nogle tiltag, som end ikke har været på bordet endnu."

"Vi gør os en række overvejelser, og vi mener, det er super vigtigt, at vi får forberedt os ordentligt og får en god, solid drøftelse i vores nyvalgte bestyrelse. På den baggrund kommer vi med et katalog, der indeholder de initiativer, vi sætter i værk."

Hvis det er så vigtigt, hvorfor holder I så ikke bare et ekstraordinært bestyrelsesmøde med det samme?

"Fordi vores vurdering er, at vi faktisk også skal bruge noget tid på at blive rigtig skarpe på, hvad det er for nogle initiativer, vi burde sætte i værk. Og det, vi har understreget hele tiden, er, at det allervigtigste er, at få action ude i de enkelte virksomheder, som sikrer, at det ledelsesmæssigt bliver gjort meget klart, at al uhensigtsmæssig adfærd er helt uacceptabelt."

Er det helt sikkert, at der kommer nogle helt konkrete tiltag fra Danske Advokaters side efter det kommende bestyrelsesmøde?

"Ja, det er jeg helt overbevist om. Det gør der helt sikkert," slutter Paul Mollerup.

En uge med krænkelsessager og kritik

Dermed rykker Paul Mollerup sig fra sidste uges udmeldinger, hvor direktøren sagde, at "der vil blive kigget på det, og det, mener jeg, er tilstrækkeligt på nuværende tidspunkt".

Kommentaren faldt, efter Berlingske mandag i sidste uge afslørede sager om seksuelle krænkelser hos Bruun & Hjejle. Ved samme lejlighed afviste Danske Advokaters formand, Jørgen Kjergaard Madsen, at problemet var stort nok til at igangsætte undersøgelser.

"Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk, hvis man ikke har en formodning om, at der er store problemer. Det ser det ud til, at der har været i for eksempel mediebranchen, men jeg har ikke nogen antagelse om, at noget tilsvarende skulle være i vores branche," sagde Jørgen Kjergaard Madsen til AdvokatWatch sidste mandag.

Dagen efter – om tirsdagen – kom det frem i Berlingske, at Gorrissen Federspiel imellem 2018-2020 har haft tre sager om uønsket seksuel opmærksomhed, der har ført til to advarsler og en fyring, mens AdvokatWatch om onsdagen kunne fortælle om krænkelsessager hos Kammeradvokaten og Plesner.

Samtidig tordnede flere advokater imod brancheorganisationen på Linkedin.

"Der er brug for, at Danske Advokater tager førertrøjen på og igangsætter en undersøgelse," skrev Njord-partner Miriam Michaelsen.

Hun blev bakket op af Pernille Meulengracht Carlsson, specialkonsulent hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, som mener, at Danske Advokater i kommentarsporet på Linkedin "kryber uden om at forholde sig til egne udtalelser om sexisme og sexchikane i advokatbranchen".

"Jeg ved derfor stadig ikke, hvorfor Danske Advokater formoder, at lige advokatbranchen af én eller anden mærkelig grund skulle være mindre ramt af sexisme og sexchikane end andre brancher," skriver Pernille Meulengracht Carlsson.

Djøf Advokat forventer at have resultaterne af undersøgelsen klar i løbet af efteråret. Sidste år viste en undersøgelse fra IBA, International Bar Association, baseret på 6980 mennesker fra 135 lande, at omkring en ud af tre kvinder har oplevet seksuel chikane i forbindelse med arbejdet.

Læs AdvokatWatchs dækning af debatten om sexisme og krænkelser

Fagforening igangsætter undersøgelse af krænkelser i advokatbranchen

Kammeradvokaten og Plesner melder om flere krænkelsessager

Gorrissen har uddelt advarsler efter sager om "uønsket seksuel opmærksomhed" 

Partner i Bruun & Hjejle fyret efter sager om krænkelser

Efter krænkelsessager: "Det gør helt ondt i maven"

Formand om sexisme-debat: "Der skal alligevel noget til, før man sætter store projekter i værk"

Ingen sager om seksuelle krænkelser i Advokatnævnet

Advokat støder ind i forskelsbehandling og sexisme: Graviditet kan skade karrieren

Danske Advokater-direktør: "Sexisme hører ingen steder hjemme" 

Socialdemokratiet har hyret advokatfirma til sexisme-sager

Specialistkontor skal stå for sexisme-undersøgelse hos TV 2

TV 2 hyrer advokatfirma til sexisme-undersøgelse 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også