Største advokathuse taber pusten: "Vi kigger ind i en periode med lavere vækstrater"

Selv uden at medregne covid-19 er vi på vej ind i en periode med lavere vækstrater, siger adm. direktør for Danske Advokater. Allerede i 2019 var væksten lavere, viser en gennemgang af de største advokathuses regnskaber.
"vi kigger ind i en periode med lavere vækstrater – også uden at medregne covid-19," siger Paul Mollerup, adm. direktør for brancheorganisationen Danske Advokater. | Foto: PR/Danske Advokater
"vi kigger ind i en periode med lavere vækstrater – også uden at medregne covid-19," siger Paul Mollerup, adm. direktør for brancheorganisationen Danske Advokater. | Foto: PR/Danske Advokater

Efter en årrække med vild vækst i de store advokathuse ser det økonomiske opsving ud til at være ved at stilne af.

Det viser en sammenligning af regnskaberne for de otte største advokatfirmaer, der har valgt at offentliggøre deres regnskaber. Kromann Reumert og Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten, er derfor ikke inkluderet.

"Jeg tror, at selv uden covid-19 ville vi se, at vi var ved at have nået toppen i denne konjunkturcyklus. Det vil sige, at vi kigger ind i en periode med lavere vækstrater – også uden at medregne covid-19," siger Paul Mollerup, adm. direktør for brancheorganisationen Danske Advokater, i et interview med AdvokatWatch.

Den gennemsnitlige omsætningsvækst for de otte firmaer lå i 2017-2018 på 17 pct., mens væksten i perioden 2018-2019 ligger på 6 pct.

Faldet er påvirket af, at DLA Piper fusionerede med Delacour i 2018, eftersom – som AdvokatWatch tidligere har skrevet – DLA Piper ved sammenlægningen med Delacour forventede en øget omsætningsvækst på op mod 30 pct.

Tager man DLA Piper ud af ligningen, ligger den gennemsnitlige omsætningsvækst på 13 pct. for 2017-2018 og 7,4 pct. for 2018-2019.

 

 

 

Er det kun de store advokathuse, der mærker en afmatning, eller forholder det sig generelt sådan for branchen?

"Der var ikke noget i vores data, da vi kigger ind i de første måneder i 2020, som tydede på, at vi var på vej ind i en decideret afmatning. Men så kom corona. Vores konjunkturbarometer for advokatbranchen i maj viste, at vi så de mest negative forventninger til fremtiden, som vi nogensinde har set," siger Paul Mollerup og tilføjer, at det er svært at skære hele branchen over en kam.

Mindre kontorer, der eksempelvis også har en anden kundegruppe såsom familieretsadvokater, vil opleve at blive påvirket anderledes, lyder det.

Kommer vi til at se vækstrater – som vi så i 2018 og årene op til – igen?

"Det vil man jo altid håbe. Men vi er på vej ind i en periode med lavere vækstrater. Det skyldes dels konjunkturer og dels øget konkurrence – også fra andre end advokater – mod advokatomsætningen," siger Paul Mollerup med reference til blandt andet de store revisionshuses ambitioner om øget vækst inden for juridiske tjenester.

Indtil videre har flere advokatfirmaer reageret på coronakrisen ved at suspendere forventningerne til 2020.

Nogle firmaer – såsom Plesner, Kromann Reumert og DLA Piper – har set sig nødsaget til at fyre en gruppe medarbejdere på grund af coronakrisen, mens en anden taktik i flere advokatvirksomheder har været at skære i de månedlige udbetalinger til partnerne.

Mange jobhop

Årsagen til opbremsningen skyldes generelt udsigt til nedadgående konjunkturer, som vil ramme alle brancher, lyder det fra Paul Mollerup. Men derudover betyder det høje antal jobhop også et indhug i de store firmaers pengetank.

"Når der er damp på kedlerne i advokatbranchen, og det i et stykke tid er gået rigtig godt for virksomhederne, så sker der en større trafik imellem advokatvirksomhederne. Der er flere flytninger af medarbejdere, og det har også gjort sig gældende i den her periode – og de flytninger slår jo direkte igennem på tallene," siger Paul Mollerup og fortsætter:

"Hvad der er endnu vigtigere er, at der på det tidspunkt her – et godt stykke inde i en konjunkturfremgang – er flere, der bryder ud og starter egen virksomhed. Det er helt naturligt, når der er et godt marked, at man er mere tilbøjelig til at gå ud og starte egen virksomhed, fordi der er masser af kunder derude, og man kan ovenikøbet have held til at få nogle af sine egne kunder med sig. Det slår også igennem på tallene."

Alene i år har der været et væld af udbrydere fra de store advokathuse, og det har snarere været reglen end undtagelsen, at store advokatfirmaer har mistet partnere, der ønskede at starte op for sig selv.

Advokaterne Lene Damkjær Christensen og Casper Lauritzen gjorde exit fra Kammeradvokaten for at opbygge et nichekontor med flere specialister inden for arbejds- og ansættelsesret. Tre partnere forlod Horten for at åbne et "boutique"-firma inden for patentret og varemærkebestyttelse.

I maj rykkede endnu en advokat fra Plesner til Christensen Partners, der blev stiftet af fire Plesner-udbrydere sidste år – og listen kunne blive ved.

"Det sker hver gang, der er damp på kedlerne – det skete også lige før finanskrisen sidste gang, og det sker ofte hos de større advokatvirksomheder," siger Paul Mollerup.

 

Læs nogle af 2019-regnskaberne her:

Bech-Bruun fejer milliardkrav og retssager af vejen: Coronabekymringer fylder stadig mest 

DLA Piper sløjfer forventninger: "Vi er i en uforudsigelig, uoverskuelig og uforberedt krise"

Gorrissen-topchef efter rekordår: Stribe af store sager cementerer succes 

Plesners omsætning falder efter turbulent år

Advokatundersøgelser med til at løfte Bruun & Hjejles omsætning over en halv milliard

Horten fortsætter økonomisk vækst: "Et tilfredsstillende resultat"

Accura mærker markant dyk i transaktioner efter år med voksende toplinje

Lundgrens løfter toplinjen – men store klienter udebliver fra porteføljen

Kromann Reumert-direktør: Vi har fastholdt vores omsætning på rekordniveau 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også