AdvokatWatch

Husker du september? Karnovs monopol under angreb

ÅRET DER GIK: Alt imens Schultz og Danske Advokater drog i krig på markedet for domme, blev trængslerne i Anklagemyndigheden afdækket, men ikke løst. Derudover var der hug til universiteterne, og så blev bagmandspolitiets chef sendt hjem.

Efter et langt tilløb brød krigen om det lukrative marked for domme ud i september. | Foto: Jens Dresling

Schultz' opsigtsvækkende krigserklæring mod Karnov sparkede efteråret i advokatbranchen i gang.

I samarbejde med Danske Advokater, som længe har været frustreret over situationen på markedet for domssamlinger, indledte it-virksomheden et angreb på Karnovs monopol. De er på vej med platformen Schultz Legal Research som en direkte konkurrent til Karnovs database med historiske domme, som advokaterne er dybt afhængige af at have adgang til.

Hos storkunderne vakte nyheden begejstring, men det lød også, at pris bliver afgørende. Anders Etgen Reitz, partner og bestyrelsesformand i advokatfirmaet Iuno, pointerede derudover, at den nye satsning skal indeholde mere end bare domme for at tilføre ekstra værdi.

Schultz har investeret et stort tocifret millionbeløb i Schultz Legal Research, der samtidig skal bane vej for it-virksomhedens indtog på legaltech-markedet i advokatbranchen. Produktet forventes klar i september 2020.

Trængte anklagere

September bød også på flere historier om trængselstider i Anklagemyndigheden, der nåede et nyt lavpunkt med et nyt påbud fra Arbejdstilsynet og et politiforlig, der blev sparket til hjørne.

Københavns Politi fik et nyt påbud fra Arbejdstilsynet på grund af dårligt arbejdsmiljø for anklagerne på Station Bellahøj, mens sagsbunker og fejl voksede hos anklagere i hele landet som følge af et massivt arbejdspres og knappe ressourcer, der svækker retssikkerheden, og som har fået medarbejderne til at flygte eller bukke under for stress.

En anklager fortalte om "hjertebanken og åndenød" til AdvokatWatch.

Forhandlingerne om et imødeset politforlig, der kunne sikre en økonomisk håndsrækning til den trængte anklagemyndighed, blev dog til stor skuffelse for anklagerne udskudt til næste år. Senere på året blev der i den nye finanslov afsat 50 mio. kr. til Anklagemyndigheden.

September var også måneden, hvor bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, pludselig blev fritaget for tjeneste. Finans skrev senere, at SØIK-bossen blev sendt hjem på grund af mistanke om, at han havde brudt sin tavshedspligt, men vi mangler fortsat en forklaring fra myndighederne, ligesom hovedpersonen selv har forholdt sig tavs siden.

Kritik af universiteter

Morten Niels Jakobsen var dog ikke den eneste, der stod for skud i årets niende måned. Det gjorde universiteterne også. Flere advokatfirmaer kritiserede de juridiske uddannelsesinstitutioner for ikke at klæde de nye jurister på til at begå sig i advokatbranchen, som den ser ud i dag. De mangler forretningsforståelse og teknologisk viden, lød kritikken.

De kritiske røster faldt ikke for døve ører på universiteterne, hvor meldingen over en bred kam var, at de forsøger at tilpasse undervisningen, så de studerende i højere grad flyver fra reden med kompetencer, der matcher kravene hos de kommende arbejdsgivere i advokatbranchen.

På Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet mente dekan Jacob Graff Nielsen imidlertid ikke, at kritikken var berettiget, hvad angik spørgsmålet om forretningsforståelse. Der er forskellige opfattelser af, hvad begrebet helt nøjagtigt dækker over selv blandt advokatfirmaerne, sagde KU-dekanen, der slog fast, at deres opgave er at "uddanne generalister".

Derudover blæste der nye internationale, strategiske vinde fra Bech-Bruun, Andersen Partners og Kromann Reumert.

Bech-Bruun meldte sig klar med stor satsning i Asien, hvor firmaet ville åbne kontor for at erobre markedsandele inden for vedvarende energi, mens Andersen Partners satte ord på strategien om at udvide forretningen i Tyskland efter at have slået dørene op for et nyt kontor i Flensborg.

Og Kromann Reumert vil i højere grad fremover følge sine klienter uden for Danmarks grænser, fortalte Teis Gullitz-Wormslev, partner og formand for Kromann Reumerts internationale udvalg, til AdvokatWatch på den årlige IBA-konference, som AdvokatWatch dækkede fra Seoul i Sydkorea.

Læs historierne her:

Krig om de danske domme: Schultz vil vædre Karnovs monopol

Advokater om "tiltrængt" brud med Karnovs monopol: Pris bliver afgørende

Tilsyn påpeger stort pres på anklagere i København

Anklager: "Jeg begyndte at få hjertebanken og åndenød"

Store kvaler udskyder politiforlig med et år

Bagmandspolitiets statsadvokat fritaget for tjeneste

Afsløring: Derfor blev bagmandspolitiets chef sendt hjem

Advokatfirmaer efterlyser jurastuderende med forretningsforståelse og teknologisk viden 

Universiteter arbejder på at tilpasse sig advokatfirmaernes behov

KU-dekan afviser kritik af jurauddannelsen: "Vi skal uddanne generalister" 

Bech-Bruun klar med stor satsning: Åbner kontor i Asien

Andersen Partners om vækststrategi i Tyskland: "Det er et herligt stort marked"

Kromann Reumert vil spille en større rolle i transaktioner i udlandet 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier