Nedlukningen af retter fortsætter efter påske

Retssystemet er ikke en del af første bølge af den gradvise genåbning af Danmark. Domstolsstyrelsen åbner i stedet op for, at der løbende vil være flere typer af sager, som man opfatter som kritiske. Forsvarsadvokater ærgrer sig og advarer mod et stort efterslæb.
Nedlukningen af retterne fortsætter efter alt at dømme indtil den 10. maj. | Foto: Olivia Loftlund
Nedlukningen af retterne fortsætter efter alt at dømme indtil den 10. maj. | Foto: Olivia Loftlund

Det vil fortsat kun være kritiske retssager, der bliver gennemført på den anden side af påske. Det fortæller Domstolsstyrelsen.

"Statsministeren sagde meget klart, hvilke dele af samfundet der indgik i første bølge af den gradvise genåbning. Retssystemet blev ikke nævnt," siger direktør i Domstolsstyrelsen Kristian Hertz til AdvokatWatch.

Domstolsstyrelsen meddeler, at selvom nedlukningen fortsætter, så vil man løbende se på, om flere typer af sager bliver kritiske. Man fremhæver, at der allerede er åbnet op for notarforretninger for erhvervslivet, og man gennemfører også flere familieretsager. Dette hænger sammen med, at man vurderer flere retssager som kritiske, jo længere tid nedlukningen varer.

"Hvis man f. eks. har forældre, der ikke har set deres børn i en uge, så er det ikke nødvendigvis kritisk. Men hvis der er tale om en måned, så bliver det pludselig kritisk. Denne slags afvejninger vil vi se flere af, som tiden går," siger Kristian Hertz.

Advokater opfordrer til flere retssager

Den fortsatte nedlukning vækker stor ærgelse hos Landsforeningen for Forsvarsadvokater. Formand Kristian Mølgaard siger til AdvokatWatch, at det vil være i alles interesse at få gennemført flere retssager.

"Hvis ikke vi får afviklet flere sager, så har vi en pukkel, der hober sig op, og som vil sætte retssystemet under pres på et senere tidspunkt," siger Kristian Mølgaad, der frygter, at nødberedskabet kan have lange udsigter.

"Statsministeren siger selv, at vi ikke kommer til at stå tæt lige foreløbig, så jeg tænker ikke, at situationen bliver bedre af, at vi venter og dermed skal presse endnu flere retssager igennem på kort tid senere," siger Kristian Mølgaard.

AdvokatWatch har tidligere beskrevet, hvordan Retten i Horsens har besluttet at gennemfører en straffesag, som ikke nødvendigvis ville betegnes som kritisk ud fra Domstolsstyrelsens nuværende kriterier. Ifølge Landsforeningen for Forsvarsadvokater kunne man sagtens gennemfører flere retssager, uden at man risikerer en stor smittefare.

"Vi har mange store retssale, og man kan opsætte plexiglas og lave andre typer tiltag, der gør, at vi ikke går på kompromis med sundhedsmyndighedernes retningslinjer," siger Kristian Mølgaard.

Presset på økonomien

AdvokatWatch har tidligere beskrevet, hvordan forsvarsadvokaterne er blandt dem, der er hårdest ramt af retternes nedlukning - rent økonomisk. Mette Grith Stage, der er indehaver af landets største forsvarskontor, Stage Advokatfirma, fortalte i marts, at den yderste konsekvens kunne blive fyringer.

"Det bliver et kæmpe problem likviditetsmæssigt både her og nu, men også på den lange bane. Hvis det varer to eller tre måneder, så er jeg nødt til at fyre nogen," sagde Mette Grith Stage i AdvokatWatch den 17. marts.

Et andet erhverv, der er presset af nødberedskabet, er familieretsadvokater. Formanden for Danske Familieadvokater, Anne Broksø, fortalte i AdvokatWatch den 24. marts, at hun havde mistet al indtjening fra den ene dag til den anden.

"Jeg går fra at have en fuldstændig fyldt kalender fire uger frem til nu at have ingenting i min kalender. Ingen retsmøder. Ingen møder i Familieretshuset. Ingen møder med kunder. Der er overhovedet ikke noget at lavet," sagde Anne Broksø.

Det er endnu uvist, hvor længe nedlukningen fortsætter. Domstoltsstyrelsen påpeger dog, at statsministeren sagt, at nødberedskabet som udgangspunkt fortsætter til 10. maj.

Genåbning af retter er uafklaret: Advokater frygter fortsat nedlukning

Familieretsadvokater er klar til at skippe sommerferien for at hjælpe klienter

Coronavirus udløser hav af uafklarede spørgsmål fra advokater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også