Byret finder smuthul i coronaregler og gennemfører straffesag

En nævningesag fra Retten i Horsens bliver lavet om til domsmandssag for at undgå aflysning på grund af coronakrisen. Forsvarsadvokaten kalder det "en solstrålehistorie" og opfordrer andre retter til at følge Horsens' eksempel.
Forsvarsadvokat Jan Schneider er glad for, at Retten i Horsens kunne afvikle retssag hurtigt. | Foto: billedmageren.dk
Forsvarsadvokat Jan Schneider er glad for, at Retten i Horsens kunne afvikle retssag hurtigt. | Foto: billedmageren.dk
Peter S. Mygind

Corona-krisen har sat store dele af retssystemet på pause. Massevis af retsmøder er blevet udsat, og meget tyder på, at nedlukningen vil fortsætte efter påske. Det har fået Retten i Horsens til at tage nye forbehold i forbindelse med en kommende straffesag for at undgå aflysning.

Retten er blevet enige med anklagemyndigheden og forsvareren om at lave nævningesagen om til en domsmandssag, fortæller Trine Poulsen, der er retspræsident ved Retten i Horsens.

"Det vil være nemmere at leve op til regeringens regler for afstand og forsamlingsstørelse med to domsmænd, end hvis vi skulle stuve seks nævninge og tre dommere sammen. Så det har vi givet hinanden håndslag på, at vi gør," siger Trine Poulsen til AdvokatWatch.

Aftalen er kommet i stand på baggrund af en henvendelse fra forsvarsadvokaten i sagen, Jan Schneider fra Advokatfirmaet Jan Schneider i Aarhus. Han vil ikke gå i detaljer med sagens indhold, men siger, at hvis retssagen var endt med at blive aflyst, ville det have stillet det de involverede i en urimelig situation.

"Der er både en forurettet part og en tiltalt i sagen, der naturligvis gerne vil have en afklaring hurtigst muligt. Den tiltalte blev varetægtsfængslet sidste år og ville formentlig sidde varetægtfængslet i mere end et år sammenlagt, hvis sagen blev udsat. Derudover er der tale om en alvorlig sag med en strafferamme på over fire års fængsel, hvilket er kriteriet for en nævningesag. Så jeg er glad for, at vi er blevet enige om at afvikle retssagen nu," siger Jan Schneider, der er tidligere partner og indehaver i TVC Advokatfirma.

Tiltalte har også rettigheder

Sagen fra Horsens er efter alt at dømme en undtagelse i det nuværende nødberedskab, hvor de danske domstole udsætter alle "ikke-kritiske sager". En stikprøve foretaget af AdvokatWatch hos fem byretter viser, at retterne har aflyst stort set alle straffesager, og at de få sager, som er blevet afholdt, stort set udelukkende er arrestantsager, der på grund af det såkaldte proportionalitetsprincip ikke kan udsættes. Det er kritisabelt, mener Jan Schneider.

"Indtil videre har retterne haft den praksis, at man aflyser alle straffesager, på nær sager hvor den tiltalte risikerer at sidde varetægtsfængslet i længere tid, end en eventuel fængselsdom ville kræve. Det, mener jeg, er en alt for snæver fortolkning af myndighedernes retningslinjer," siger Jan Schneider.

Forsvarsadvokaten mener ikke, at man tager højde for de tiltaltes rettigheder, når retterne vurderer sagerne ud fra proportionalitet. Han fortæller, at han har flere varetægtsfængslede klienter, som - ifølge ham selv - formentlig vil blive frifundet, men som nu må sidde uforholdsmæssigt lang tid i arresten. Bl.a. fremhæver Jan Schneider en højprofilleret straffesag, hvor han også er forsvarer: Hælerisagen mod Britta Nielsens søn.

"Retten i Glostrup gik med til, at den tiltalte kunne afgive forklaring, og på den baggrund blev han faktisk løsladt. Det var efter, at nødberedskabet var trådt i kraft, og det viser, at der er behov for en bredere fortolkning af proportionalitet i disse sager," siger Jan Schneider.

Jan Schneider priser Retten i Horsens for deres samarbejdsvillighed i den kommende domsmandssag, og han håber, at det vil inspirere andre retter til at gennemføre retssager, der ellers ville blive aflyst.

"Sagen fra Horsens er en solstrålehistorie, og jeg håber, den giver stof til eftertanke i forhold til vurderingen af, hvad der betegner en kritisk sag," siger Jan Schneider.

Tid er en faktor

Retspræsident Trine Poulsen vil ikke gå ind i en større diskussion omkring vurderingen af "kritiske sager". Hun påpeger, at det ikke er dét, der har været det springende punkt i den pågældende retssag, der er berammet til at starte 15. april.

"Som udgangspunkt er retssalene kun lukket indtil 13. april, men hvis nedlukningen bliver forlænget, hvilket er meget muligt, så ville dette muligvis være en sag, der skulle aflyses. Det vil jeg være meget ked af at skulle gøre med så kort varsel. Derfor synes jeg, det er fedt, at forsvarsadvokaten har taget dette initiativ, og på den baggrund har jeg sagt, at jeg gerne vil spille med," siger Trine Poulsen, der understreger, at der er mange nuancer, som man skal tage højde for.

"Det er vigtigt for mig at sige, at dette ikke er en åbning til, at alle forsvarsadvokater kan komme med en henvendelse, og så tager jeg sagen. Det her er en samlet vurdering, der også tager højde for, at der er tale om en stor sag, der lægger beslag på mange retsdage, og derfor kunne jeg se, at det ville blive svært at finde tid til sagen senere," siger Trine Poulsen.

Retspræsidenten medgiver, at det ikke er uden en vis risiko, at man nu afholder retssagen på det planlagte tidspunkt. Retten gør dog, hvad den kan for at nedbringe smittefaren, siger hun. Bl.a. har man indkøbt plexiglas, som man kan sætte op foran parterne, og man kigger på muligheden for at vidner kan afgive forklaring i et tilstødende retslokale, mens det bliver vist på video i retssalen.

Dommerforening: Ikke lovligt at gennemføre retssag over video

Advokater: Alvorlige retssager er aflyst midt i bevisførelsen

Dommerforeningen advarer Folketinget om coronarelateret hastelov

Pressede advokater søger hjælp hos forsikringsbranchen

Forsvarsadvokater skeptiske over for ny erhvervspakke: Vores situation er uafklaret 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også