Forsvarsadvokater skeptiske over for ny erhvervspakke: Vores situation er uafklaret

Til trods for enorme hjælpepakker til erhvervslivet ønsker Foreningen af Forsvarsadvokater fortsat en kompensation fra domstolene for de aflyste sager, siger formand. Hos Danske Advokater er man mere positivt stemt, men forstår bekymringen.
Kristian Mølgaard, formand for Foreningen af Forsvarsadvokater. | Foto: PR/Landsforeningen Af Forsvarsadvokater
Kristian Mølgaard, formand for Foreningen af Forsvarsadvokater. | Foto: PR/Landsforeningen Af Forsvarsadvokater

Landets forsvarsadvokater står i en hård situation på grund af covid-19, fordi landets retssale er lukket ned.

Regeringen har onsdag fremlagt en ny erhvervspakke, som er stemt igennem af et enigt Folketing. Hos forsvarsadvokaterne er der dog en skepsis i forhold til, om pakken vil hjælpe dem.

"Jeg må sige, at det er uafklaret, hvad der er situationen i forhold til de aflysninger, som vi oplever. Jeg synes, det er meget vanskeligt at forholde sig til brancher generelt, om det, der foretages, er tilstrækkeligt. Jeg mener ikke, vi er dækket ind i forhold til det vi oplever," siger Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, til AdvokatWatch.

For forsvarsadvokater er det det offentlige ombud, som bliver aflyst, og derfor håber Kristian Mølgaard fortsat, at domstolene vil honorere aflysningerne grundet den usædvanlige situation.

"Forsvarsadvokaten skal honoreres for en sag, når vedkommende er mødt og skal i et eller andet omfang honoreres, hvis den aflyses. Den situation, der gør sig gældende her, er, at man ikke i almindelighed honoreres bredt, hvis sager aflyses, fordi udgangspunktet er, at så kan man sætte noget andet ind, men her er vi altså lukket ned," siger han.

Han ønsker ikke nødvendigvis en fuld kompensation, men i hvert fald en passende godtgørelse for advokaternes aflyste sager.

"Det, der er specielt, er, at forsvarsadvokater kan være i alle mulige konstellationer. De kan være selvstændige, eller de kan indgå i en virksomhedskonstruktion sammen med andre, der beskæftiger sig med andre områder, hvor forsvarsadvokaten individuelt bliver nedlagt af den her situation," siger han og fortsætter:

"Her er situationen, at her bliver vi sat på ift. en offentlig beskikkelse ift. en sag, som skal foretages på et givent tidspunkt, hvor retten så lukker ned, og de øvrige aktører er fast lønnet, men forsvarsadvokaten sendes blot hjem."

Danske Advokater er forstående

Interesseorganisationen Danske Advokater er generelt positivt stemte over for de erhvervspakker, der er kommet fra regeringen.

Adm. direktør i Danske Advokater, Paul Mollerup fortæller, at han ser det som en god pakke.

"Vores udgangspunkt er, at vi mener, at regeringen har lavet et sæt af hjælpepakker, som giver muligheder for en række af vores medlemmer for at overveje, om de skal gøre brug af dem," siger han til AdvokatWatch.

Han nævner især muligheden for at lønkompensere medarbejdere som et positivt tiltag. Han gør det samtidig klart, at advokatbranchen er meget divers i forhold til forskellige størrelser af virksomheder og forskellige specialområder.

Derfor vil nogle områder være hårdere ramt end andre. Her nævner han bl.a. straffesager og familieret. Paul Mollerup har derfor forståelse for forsvarsadvokaternes bekymringer.

"Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at få kigget på, om man kan gøre noget i forhold til det arbejde, der allerede er lavet i en række sammenhæng. En af de ting, man klart kunne kigge på, er, om man kunne få afregnet noget acontosalær forholdsvis hurtigt," siger han.

Han mener, hvis en advokat f.eks. er midt i en sag og har brugt lang tid på den, vil en god måde at holde hånden under advokatvirksomhedernes likviditet være, at domstolene går i gang med at udbetale acontosalær på nogle områder, selvom de ikke nødvendigvis har tradition for det.

Forsvarsadvokater advarer om helt uholdbar situation: Vil kompenseres for coronatab 

Forsvarsadvokat: "Vores eksistensgrundlag er rykket væk under os fra den ene dag til den anden" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også