Genåbning af retter er uafklaret: Advokater frygter fortsat nedlukning

Situationen i det coronaramte retssystem er yderst problematisk, mener forsvarsadvokaternes formand. Han mener, at man sagtens kan gennemføre flere retssager, men det er endnu uklart, om domstolene er med i den gradvise genåbning efter påske.
Det er endnu ikke klart, om retterne kan åbne mere op efter påske. | Foto: Jens Dresling
Det er endnu ikke klart, om retterne kan åbne mere op efter påske. | Foto: Jens Dresling
AF STEFFEN MOSES OG ASTRID STURLASON

Advokater og dommere må fortsat vente i uvished på at få at vide, hvad statsminister Mette Frederiksens (S) melding om en gradvis genåbning af landet kommer til at betyde for retssystemet.

Men det bør prioriteres at åbne retterne mere op, efter de har kørt på nødberedskab i knap en måned, og sagsbunkerne vokser, mener formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard.

"Det er helt nødvendigt, at man får en væsentlig højere aktivitet end den, der er lige nu. Det er ikke ansvarligt, at retssager trækker længere ud," siger Kristian Mølgaard til AdvokatWatch.

Samme melding lyder fra Advokatrådet, der mener, at især familieretshusene, retterne og fængslerne bør være højt prioriteret i regeringens planlægning.

"Hvis ikke vi åbner op, så kommer vi til at skubbe en pukkel endnu længere ud i fremtiden, og udskyde de folks krav og behov for retssikkerhed," sagde Advokatrådets formand, Peter Fogh, til AdvokatWatch mandag.

Myndigheder er i tænkeboks

Statsministerens pressemøde mandag aften, hvor hun redegjorde for den delvise genåbning af Danmark efter påske, afslørede ikke umiddelbart noget om, hvad regeringen planlægger for retssystemet.

Det er Domstolsstyrelsen, der fører regeringens planer for retssystemet ud i virkeligheden, og her er der heller ikke svar at hente endnu.

Domstolsstyrelsen oplyser over for AdvokatWatch, at styrelsen er ved at finde ud af, hvad statsministeren udmelding betyder for retssystemet. Og Domstolsstyrelsen kan derfor ikke endnu sige noget om, hvorvidt der bliver skruet mere op for aktiviteten i retterne, men melder noget ud, så snart der er en afklaring, lyder det.

Seneste udmelding fra styrelsen, som kom inden statsministerens pressemøde, er, at nødberedskabet indtil videre fortsætter til og med 15. april. Hvis det bliver forlænget, er det "yderst problematisk," siger Kristian Mølgaard. For puklen af retssager fortsætter med at vokse.

"Hvis ikke man kommer i gang med at få afviklet den pukkel, får vi et meget presset system. Det siger sig selv."

Flere retssager kan gennemføres

Forsvarsadvokaten mener sagtens, at man kan skrue op for aktiviteten i retssalene uden at gå på kompromis med smitterisikoen.

"I min optik kan mange retssager stadig afvikles, da det er muligt at holde afstand i retssale og følge myndighedernes retningslinjer," siger han.

Som AdvokatWatch tidligere har skrevet, er forsvarsadvokater sammen med række andre specialer hårdt ramt af coronakrisen, fordi advokaterne tjener penge ved at gå i retten.

"Jeg går fra at have en fuldstændig fyldt kalender fire uger frem til nu at have ingenting i min kalender. Ingen retsmøder. Ingen møder i Familieretshuset. Ingen møder med kunder. Der er overhovedet ikke noget at lavet," sagde Anne Broksø, formand for brancheforeningen Danske Familieadvokater, i sidste måned.

Anne Broksø venter derfor også med bekymring på, hvad myndighederne melder ud i forhold til domstolene, fortæller hun i dag til AdvokatWatch.

De ramte advokater kan få brug for regeringens hjælpepakker til blandt andet at få lønkompensation for hjemsendte sekretærer.

En række advokatspecialer har mistet al indtjening: "Det er et kæmpe problem"

Statsminister giver grønt lys til "forsigtig" genåbning af Danmark

Pressede advokater søger hjælp hos forsikringsbranchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også