Medieomtale og enkeltsager fører til nye advokatetiske regler

Advokatrådet har vedtaget nye advokatetiske regler på baggrund af medieomtale og de enkeltsager, der har ført til politiske stramninger på området for forsvarsadvokater.
Foto: Advokatsamfundet
Foto: Advokatsamfundet

Advokater skal fra 1. oktober forholde sig til en række ændringer i de advokatetiske regler.

Det skriver Advokatsamfundets generalsekretær, Torben Jensen, i medlemsbladet Advokaten.

Advokatrådet er kommet frem til en række ændringer i reglerne, efter at medieomtale og enkeltsager fik justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til tidligere på året at fremlægge otte initiativer, der skal stramme op blandt brodne kar særligt blandt forsvarsadvokater.

På baggrund af dialog med Justitsministeriet og retspolitiske ordførere samt Regel- og Tilsynsudvalget mener Advokatrådet, at der er behov for præciseringer i regelsættet, der er rettet mod forsvarsadvokater.

"Processen har ført til en ændring i reglerne om markedsføring og påtagelse af sager samt om salærindstilling i sager med offentlig beskikkelse," lyder det fra Torben Jensen.

I de nye etiske regler er fortrængningsbestemmelsen flyttet fra pkt. 17.2 til nyt pkt. 8.2 om "Modtagelse af sager."

"Det præciseres, at advokater i forhold til særligt udsatte personer - herunder også sigtede og tiltalte - ikke uopfordret må foretage sig noget for at påvirke valget af advokat i en konkret sag," lyder det.

Desuden må advokater ikke foretage markedsføringstiltag i fængsler, arresthuse, asylcentre mv.

Det omdiskuterede salær

Et andet sted, hvor Advokatrådet mener, der er behov for at ændre i reglerne, er i forhold til det omdiskuterede salær. Justitsministeren udtalte sig i skarpe vendinger til Ekstra Bladet tidligere på året, da formiddagsavisen skrev om en unavngiven advokat, som angiveligt fik udbetalt 5,5 mio. kr. om året for sit arbejde som forsvarsadvokat.

"Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre, og det skal der være orden i," lød det fra Pape Poulsen.

Nu har Advokatrådet fulgt op på justitsministerens kritik. I et nyt punkt 16.11 er der insat bestemmelse om, at "en advokat skal tage behørigt hensyn til gældende regler, når advokaten udarbejder en salærindstilling til retten eller en anden offentlig myndighed."

"Advokaten skal altså give de oplysninger, som er relevante for, at myndigheden kan fastsætte salær efter de parametre, som gælder for den pågældende sagstype," lyder det fra Torben Jensen, som henviser til, at nogle advokater opkræver takst som for en almindelig rådgivningssag.

"Et af de politiske initiativer er at sikre klarere rammer for forsvarsadvokaters salær, og Advokatrådet forventer, at der blandt andet vil blive gjort op med en noget uensartet praksis i forskellige retskredse (...)"

I samme boldgade er der i et nyt pkt. 15 indsat bestemmelse om, at klienten har ret til at få oplyst, hvad advokaten har indstillet om salær til retten eller anden offentlig myndighed.

Her er Justitsministerens stramninger i advokatbranchen 

Advokatrådsformand til modangreb efter kritik af passivitet og faldende troværdighed 

Advokat efter justitsministerens udspil: Jeg er træt af mistænkeliggørelse  

Horten-advokat kritiserer Papes stramninger over for forsvarsadvokater: "Vi er ikke det dårlige selskab"

Forsvarsadvokat finder ny whistleblower-ordning "barnagtig"

Politisk opbakning til advokatstramninger 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også