Husker du maj? Advokaters opførsel på sociale medier udløste bøder på stribe

ÅRET DER GIK: AdvokatWatch ser tilbage på sit første år. Advokatnævnet havde travlt med at give bøder i maj, da flere advokater ifølge nævnet havde skrevet upassende ting på sociale medier. Bekymringen for de billige onlineportaler med juridiske ydelser meldte sig. Horten røg igen i uvejr efter hullet rådgivning af Københavns Kommune, og maj bød også på årets måske mest opsigtsvækkende jobskifte.
Advokat Karoly Németh har fået en bøde på 100.000 kr. for kommentarer på Facebook, men har indbragt sagen for domstolene. Han opfatter kendelsen som en "væsentlig indskrænkning" i ytringsfriheden. | Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe.
Advokat Karoly Németh har fået en bøde på 100.000 kr. for kommentarer på Facebook, men har indbragt sagen for domstolene. Han opfatter kendelsen som en "væsentlig indskrænkning" i ytringsfriheden. | Foto: Ritzau Scanpix/Liselotte Sabroe.

På AdvokatWatch var maj farvet af advokaters færden på sociale medier. I en stribe sager er advokater gået så langt i deres kommentarer på Facebook, at det har udløst store bøder fra Advokatnævnet på 100.000 kr. Begrundelsen fra nævnet lød, at advokaterne misforstår grænserne for deres opgave og kaster sig ud i unødvendige krænkelser.

Advokater går over stregen på sociale medier: "Det er ligesom, klappen går ned"  

Advokaterne mener derimod, at ytringsfriheden er truet og kæmper videre ved domstolene. En af sagerne har endda fået en advokat til at droppe at have fuldmægtige som konsekvens af en dom for en kommentar på Facebook.

"Vi er sædvanligvis meget omhyggelige, når vi kommunikerer. Vi ved, at vi er bundet af de advokatetiske regler og af vores tavshedspligt om, hvad vi laver for klienter, og hvem vi har af klienter osv. Og så er det nogle gange, at når man sidder der ved Facebook, er det ligesom, klappen går ned," sagde Peter Lind Nielsen, advokat hos Bech-Bruun og specialiseret i teknologi, medier og telekommunikation.

Ifølge Peter Lind Nielsen kan man let undervurdere sociale mediers rækkevidde, og advokaterne skal derfor være opmærksomme på den slagkraft, der ligger bag eksempelvis Facebook.

Månedens mest læste artikel handlede imidlertid ikke om sociale medier, men om konkurrencen fra nye aktører, der giver danskerne mulighed for at skrive billige testamenter på nettet. I 2017 steg antallet af danskere, som skrev testamente, for niende år i træk, og i alt 37.000 nye testamenter blev registreret sidste år.

Medie: Billige testamenter på nettet er en "alvorlig trussel" for advokatbranchen 

Det er det højeste antal notargodkendte testamenter siden 2008, hvor arveloven sidste blev fornyet, skrev Politiken. Det fik Helle Larsen, advokat og tidligere formand for landets familieadvokater, til at servere en advarsel til branchen.

"Hidtil har advokatbranchen ikke ønsket at se i øjnene, at de her portaler er en alvorlig trussel. Med de nye tal er der for mig at se ikke længere nogen tvivl," sagde hun til Politiken.

Jurastuderende går efter pengene

April var også måneden hvor årets måske mest opsigtsvækkende jobskifte blev annonceret. Tomas Haagen meldte ud, han skifter stillingen som managing partner i Gorrissen Federspiel ud med titlen som juridisk chef i Novo Nordisk.

Gorrissen Federspiel mister managing partner 

Tomas Haagen begyndte jobbet hos Novo Nordisk 1. oktober, hvor han nu er ansvarlig for mere end 280 medarbejdere. Det er en stilling, han overtog fra Ole Ramsby, der ellers havde været chef for den juridiske afdeling i mere end 20 år.

Hos Gorrissen Federspiel var man hurtig til at udpege den næste managing partner. Valget faldt på den erfarne Martin André Dittmer, der har været 14 år i advokatfirmaet, og i 10 år har været ansvarlig for afdelingen for konkurrenceret, derudover har han været en del af bestyrelsen de sidste fem år.

Et af de advokathuse, som havde en svær start på året, var Horten, der igen i maj røg i mediernes søgelys efter fejl i sagen om den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Anna Mee Allerslev. Horten måtte undskylde for hullet rådgivning af Københavns Kommune, og det fik PR- og brandingspecialister til at sige, at Horten har brændt sig på sine kernekompetencer, og at sagen har placeret firmaet i en situation, at det i sidste ende kan påvirke kundernes tillid til firmaet.

PR-folk om Hortens Anna Mee-brøler: "Det her er skidt for tilliden" 

"Horten skriver på hjemmesiden, at de går lige til sagens kerne og siger tingene lige ud, uden at de springer mellemregningerne over. Her kan man få indtrykket af, at de har sprunget mellemregningen over, og det er rigtig uheldigt," sagde Anne-Mette Højland, stifter og adm. direktør i IDna Group, der arbejder med virksomhedsidentitet, positionering og adfærd.

Det er næppe advokatbranchens dårlige sager, der får unge mennesker til at indskrive sig på jurastudierne. Derimod er det drømmen om en høj indtægt hele livet igennem, når de studerende skal svare på, hvad de kigger efter hos en arbejdsgiver, viste en undersøgelse fra analysefirmaet Universum.

Penge er jurastuderendes hedeste ønske  

"Når vi kigger ned i data, ser det ud som om, at de private har været rigtig gode til at kommunikere, hvad de kan tilbyde – og herunder har de selvfølgelig slået på lønnen. De ved godt, at man skal arbejde meget på et advokatkontor, og derfor har de signaleret, at der er en stor løn involveret," sagde Jesper Dansholm, direktør for Universum.

Læs historier fra maj her:

Advokater går over stregen på sociale medier: "Det er ligesom, klappen går ned" 

Medie: Billige testamenter på nettet er en "alvorlig trussel" for advokatbranchen

Gorrissen Federspiel mister managing partner

PR-folk om Hortens Anna Mee-brøler: "Det her er skidt for tilliden"

Penge er jurastuderendes hedeste ønske  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også