Bech-Bruun klar med konkrete mål for kvinder i partnerkredsen

Hver anden nye partner skal være kvinde hos Bech-Bruun, der har den laveste andel af kvindelige partnere blandt landets største advokatfirmaer. Der er dog nogle år til, at målsætningen skal være indfriet, fortæller ledende partner.
"Det er et vanskeligt område, og det er naivt at tro, at det er noget, man ændrer fra den ene dag til den anden," siger Steen Rode, ledende partner i Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares
"Det er et vanskeligt område, og det er naivt at tro, at det er noget, man ændrer fra den ene dag til den anden," siger Steen Rode, ledende partner i Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Mindst hver tredje nye partner i Bech-Bruun skal i perioden 2021-2025 være kvinde. Fra 2026-2030 skal halvdelen af de nye partnere være kvinder.

Bech-Bruun er efter et længere tilløb nu klar med konkrete mål i bestræbelserne på at sikre en større balance i partnerkredsen, hvor 63 ud af 70 partnere i dag er mænd.

"Det er en målsætning, vi lægger ned over os selv, og den risiko, der er ved det, er, at vi kommer til at skuffe os selv og omverdenen, hvis vi ikke når det," siger Steen Rode, ledende partner i Bech-Bruun, til AdvokatWatch.

"Det er en af grundene til, at vi melder det ud. Vi vil gøre det klart, at vi har en meget klar ambition om at nå det her," tilføjer han.

Kønsdiversitet – eller manglen på samme – er et vedvarende tema i den danske advokatbranche. Andelen af kvindelige partnere i de ti største advokatvirksomheder er i gennemsnit 15,5 pct., viser en opgørelse, som AdvokatWatch foretog i september. Bech-Bruun ligger i bunden med en andel på 10 pct.

For halvandet år siden nedsatte advokatfirmaet et diversitetsudvalg for at sætte skub i processen mod at få flere kvindelige partnere.

"Vi har – ligesom branchen som helhed – et stort behov for at udvikle os på diversitet," siger Steen Rode.

Hvordan er I kommet frem til lige netop disse målsætninger?

"Vi har kigget på, hvad vi synes, der er realistisk, og som samtidig vil flytte os i den rigtige retning."

Der er ikke tale om kvoter, og Bech-Bruuns ledende partner vil heller ikke forholde sig til, hvilke konsekvenser det får, hvis firmaet ikke når i mål.

"Vi har formuleret en målsætning."

"Vi er ikke gået i gang endnu, og vi regner med at nå vores målsætning," siger Steen Rode.

"Tager et stykke tid"

Flere internationale advokatfirmaer har sat konkrete mål for at øge diversiteten i partnergruppen. Det gælder blandt andre Clifford Chance, som stiler efter at have mindst 40 pct. kvinder i den globale partnerkreds i 2030.

Herhjemme har Hortens direktør Tine Kaspersen åbnet for en diskussion om kvoter, som ellers er et værktøj, der hidtil har været pure afvist af topchefer i advokatbranchen, som AdvokatWatch har spurgt.

Senest har Advokatrådet meldt sig ind i debatten ved at varsle en undersøgelse af den skæve kønsfordeling i toppen af advokatfirmaerne.

For at nå i mål iværksætter Bech-Bruun en række tiltag målrettet talentudvikling, som skal sikre lige muligheder for alle, ligesom virksomheden gennem flere tiltag vil arbejde for at udvikle kulturen i firmaet i fællesskab med medarbejderne, lyder det i en pressemeddelelse.

Det må dog stå hen i det uvisse, hvad de konkrete tiltag indebærer.

"Jeg kan ikke sige noget mere konkret end det, der ligger her og nu. Det er noget, vi arbejder med internt," siger Steen Rode.

Hvorfor skal vi frem til 2030, før fordelingen af nye partnere skal være lige?

"Det er et vanskeligt område, og det er naivt at tro, at det er noget, man ændrer fra den ene dag til den anden. Det tager et stykke tid."

"Det her er vores målsætning. Det betyder ikke, at vi ikke må levere tidligere, og jeg bliver kun glad, hvis vi når det før," siger Steen Rode.

Ingen drøftelser om ledelsen

Bech-Bruun har i dag syv kvindelige og 63 mandlige partnere. Ikke alle 70 partnere er kapitalejere.

Virksomheden, der er blandt landets absolut største advokathuse, gennemførte i foråret en omfattende ledelsesrokade. Topposterne er domineret af mænd, og det er der ifølge Steen Rode ikke nogen aktuelle planer om at ændre på.

"Vi har ikke sat nogen målsætning op for direktionen. Vi har en målsætning for bestyrelsen om, at der skal være mindst én kvinde, og det har vi i øjeblikket. Men vi har ikke i denne omgang lavet en ny målsætning for vores ledelse," lyder det fra den ledende partner.

Hvordan kan det være?

"Vi har fokus på at arbejde med vores målsætning for partnerkredsen."

Er tilsvarende målsætninger for ledelsen på vej?

"Det har vi ikke drøftet."

Ville det ikke være en idé i forhold til at få mere kønsdiversitet?

"Nu synes vi, at det er positivt, at vi har sat den her ambitiøse målsætning blandt partnerne."

Diversitet har stået højt på dagsordenen for Steen Rode, siden han overtog stafetten som ledende partner fra Simon Evers Hjelmborg. Han står i spidsen for Bech-Bruuns diversitetsudvalg, hvor den øvrige direktion tidligere på året også trådte ind for at sætte turbo på arbejdet.

Trods de nye målsætninger er udvalgets arbejde ikke færdigt.

"Diversitetsudvalget fortsætter sit arbejde. Det er et langt og sejt træk," siger Steen Rode.

Bech-Bruun har 532 medarbejdere, heraf knap 300 jurister.

Advokatrådet vil undersøge skæv kønsfordeling i toppen af advokatfirmaerne

Chef for stort advokatfirma: "Vi skal have en diskussion om kvoter"

Stilstand i advokatfirmaers partnerkredse: "Det er ikke godt nok"

Stort advokatfirma sætter mål for diversitet: "Jeg håber, det vil sætte en ny norm for vores branche" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også