Ny Kammeradvokat-chef savner ligestilling: "Det er en falliterklæring"

Den nye ledende partner i Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten vil arbejde for at få flere kvinder ind i partnerkredsen, fortæller han og kalder samtidig ligestilling for "en fælles udfordring i branchen". Bech-Bruun-chef savner handling bag ordene.
Jens Bødtcher-Hansen, ledende partner i Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten. | Foto: Nikolai Linares
Jens Bødtcher-Hansen, ledende partner i Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten. | Foto: Nikolai Linares
AF MAIKEN REIMER RØNNEBERG OG ANDREAS VESTERGAARD

Søndag markerede kvindernes internationale kampdag, der har eksisteret i Danmark siden 1910. Men 110 år senere er debatten om ligestilling langt fra død. Og ser man mod advokatbranchen, lader det stadig til, at kvinderne må kæmpe for at blive inviteret ind i kredsen af de indflydelsesrige partnere.

For trods initiativer og hensigtserklæringer fylder mænd stadig langt mere end kvinder blandt beslutningstagerne i de fleste advokatvirksomheder.

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten er ingen undtagelse, og den nyudnævnte ledende partner Jens Bødtcher-Hansen agter nu at kaste sig ind i kampen, fortæller han i et interview med AdvokatWatch.

"Jeg synes, at det er en falliterklæring, at vi i branchen ikke er bedre til at udnytte talentmassen fuldt ud, og det er en fælles udfordring, som vi bør tage på os," siger Jens Bødtcher-Hansen.

Sammenlagt udgør andelen af kvindelige partnere i landets ni største advokatvirksomheder 14 pct., viser en opgørelse foretaget af AdvokatWatch i september 2019. Mens en optælling ved årsskiftet viste, at omkring én ud af fire nye partnerudnævnelser er en kvinde. Det skal ses i lyset af, at kvinder efterhånden fylder godt op på jurastudierne og blandt advokatfuldmægtige.

Nye tal fra brancheorganisationen Danske Advokater viser, at antallet af kvindelige jurister i advokatbranchen er steget med 49 pct. – fra 1424 til 2124 – i perioden 2008-2018. Til sammenligning var der 3380 mandlige jurister i advokatbranchen i 2018. Det er nogenlunde samme niveau som i 2008.

Der er masser af kvindelige advokater, som er fuldt ud på niveau med mændene, og som også er parate til at levere en stor arbejdsindsats, lyder det fra topchefen i Kammeradvokaten, men det afspejler sig altså ikke i partnerkredsene og på ledelsesposterne i advokatfirmaerne.

"Vi snyder os selv, hvis vi ikke evner at skabe en bedre platform for, at kvinderne går hele vejen. Det er bestemt noget, jeg vil have fokus på," siger Jens Bødtcher-Hansen.

Afviser kvoter

Ønsket om diversitet står i kontrast til de seneste partnerudnævnelser. Ligesom mange andre advokatfirmaer benyttede Poul Schmith årsskiftet til at udnævne nye partnere – fem mænd og én kvinde kom igennem nåleøjet. AdvokatWatch opgjorde i efteråret andelen af kvindelige partnere i firmaet til at udgøre ca. 25 pct.

"Jeg kommer selv fra det offentlige, hvor der er en markant større andel af kvindelige ledere. Jeg har selv udnævnt flere kvindelige chefer i mit tidligere virke og kan ikke forstå, at vi er så udfordrede, som vi er i advokatbranchen. Det begynder dog at se bedre ud, men det må godt gå hurtigere," siger Jens Bødtcher-Hansen, der tidligere har varetaget flere chefstillinger i offentlige myndigheder som eksempelvis Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Den nye managing partner vil imidlertid ikke låse sig fast på konkrete mål for udviklingen under hans regeringstid. Hos de største firmaer har man fravalgt idéen om kvoter, og Jens Bødtcher-Hansen lægger heller ikke op til, at han vil gå imod strømmen på dette område.

"Jeg synes, at det er en forkert måde at anskue det på. Jeg er optaget af at sikre, at vi udnytter talentmassen bedst muligt og styrker fundamentet for det," siger han.

Men når det kommer til konkrete initiativer, der skal sikre en forandring i advokathuset, er den nye leder mere tilbageholdende med at bruse frem med forslag. Han peger derimod på, "at der er behov for at tænke karriereforløbet bredere, så det bedre kan rumme forskellige prioriteringer afhængigt af, hvor man er i sin livsfase".

DLA Piper: Det er ikke en falliterklæring

Den nye chef for Kammeradvokaten står ikke alene om at arbejde på at få flere kvinder ind i partnerkredsen. Hos advokatfirmaet DLA Piper vil der i løbet af 2020 blive søsat forskellige projekter, der sætter fokus på diversitet og karriere, fortæller managing partner Martin Lavesen.

Uden at sætte konkrete målsætninger på, lyder det, at virksomheden arbejder på at "øge diversiteten og forbedre mulighederne for talenterne" – i særdeleshed for kvinderne.

"Hvis vi skal kunne tiltrække de bedste som vores kommende partnere, skal vi kunne tiltrække kvinder. Kvinder udgør hovedparten af de studerende på jurastudiet, kvinder kommer generelt ud med bedre karakterer, og kvinder udgør i dag hovedparten af de fuldmægtige, som vi ansætter," siger Martin Lavesen.

Men der er et stykke vej, før man kan begynde at tale om en decideret falliterklæring, som Jens Bødtcher-Hansen mener, lyder det fra DLA Piper-chefen.

"Jeg mener ikke, der er tale om en falliterklæring. Men vi skal være meget opmærksomme på, at hvis vi skal levere bedst mulig rådgivning i fremtiden, er vi nødt til i højere grad at få kvinderne ombord i partnerskaberne," siger Martin Lavesen.

Bech-Bruun har nedsat diversitetsudvalg

I advokatfirmaet Bech-Bruun, der kun valgte mænd, da partnertitlerne skulle uddeles ved årsskiftet, arbejder man også på at få flere kvinder ind i partnerkredsen, siger ledende partner Simon Evers Hjelmborg.

"Det er et stort problem at få kvinder til at blive partnere, og det er noget, vi tager meget alvorligt. For vi taber mange af vores kvindelige talenter, før vi de når dertil. Vi har et mål om at få en bedre diversitet, og vi bruger mange kræfter på det," siger Simon Evers Hjelmborg.

Bech-Bruun har bl.a. nedsat et diversitetsudvalg, som i løbet af det første halve år af 2020 skal komme med en indstilling til bestyrelsen om, hvad virksomheden kan gøre for at få flere kvinder i partnerkredsen.

"Vi er også i gang med en undersøgelse for at komme nærmere, hvorfor det ikke lykkes os bedre, at få kvinder til at gå hele vejen, og om vi kan have en indflydelse på nogle af årsagerne," siger Simon Evers Hjelmborg.

Men den ledende partner afviser, at det må være en fælles udfordring for branchen, som Kammeradvokatens topchef ellers har lagt op til. Det må derimod være det pågældende advokathus, der selv står for at løfte den opgave internt, lyder det.

"Det er et emne, som vi har talt om i forskellige fora, og det har været et stigende fokusområde. Men jeg er ikke sikker på, om det hjælper at snakke meget mere om det. Jeg tror, det er meget firmaspecifikt, hvordan man rekrutterer sine partnere. Det er jo noget, vi gør på hver vores måde," siger Simon Evers Hjelmborg.

Fortsat lang vej til ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i partnerkredse

"Det var vigtigt for mig at blive kapitalejer"

Accura-formand i ærlig snak om kvinders karriere: Fordomme og familie spænder ben 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også