AdvokatWatch

Fortsat lang vej til ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i partnerkredse

Af de mange partnerudnævnelser ved årsskiftet er omkring en ud af fire kvinder i de største advokatfirmaer, viser en optælling foretaget af AdvokatWatch. Dermed er der fortsat lang vej til en ligelig fordeling af mænd og kvinder i advokatfirmaernes ejerkredse.

Foto: Colourbox

På jurastudierne er der en ligelig fordeling af mænd og kvinder – måske endda med en lille overvægt af kvinder. Fordelingen af de fuldmægtige, der søger ind i advokatfirmaerne, er også lige. Men når man op på partnerniveauet, er der en helt tydelig forskel.

Sammenlagt udgør andelen af kvindelige partnere i landets ni største advokatvirksomheder 14 pct., viser en opgørelse foretaget af AdvokatWatch i september.

En ny optælling af de mange partnerudnævnelser omkring årsskiftet viser, at omkring én ud af fire nye partnerudnævnelser er en kvinde.

Hos Bruun & Hjejle, Gorrissen Federspiel og Plesner har man valgt at forfremme to kvinder, mens Kromann Reumert og advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten, har udvidet partnerkredsen med én kvinde.

Bech-Bruun, Accura, DLA Piper og Horten har derimod kun valgt mænd, da partnertitlen skulle uddeles. Hos de største firmaer har man fravalgt idéen om kvoter, men flere har – uden at sætte procenttal på – en udtalt ambition om at få flere kvinder ind i partnerkredsen. Men ambitionerne synes svære at indfri.

Hos Horten har der i denne omgang ikke været nogle kvinder på det karrieretrin, der går forud for partnertitlen, fortæller managing partner Finn Schwarz.

"Vores ambition er at udnævne de partnerkandidater, som har potentialet til at gå hele vejen, men vi har en udfordring med, at der ikke er så mange kvinder," siger Finn Schwarz.

Man kommer ikke uden om, at der følger væsentlig flere arbejdstimer med et liv på et advokatkontor end i mange andre brancher, og det harmonerer ikke altid så godt med familiestiftelse, har det flere gange lydt som forklaring på det lave antal kvindelige partnere.

"Det er måske et spørgsmål om, at advokaterne på det tidspunkt, hvor vi gerne så dem i partnerkredsen, er et andet sted i deres liv. Det handler om dedikationen til at skabe forretning og tage ud for at møde klienterne, det kræver noget ekstra, som man på forskellige tidspunkter i ens liv har sværere ved at mobilisere," siger Finn Schwarz.

Han mener dog, at man i løbet af de næste fem år vil se en udvikling.

"Selv om vi har mange kvindelige advokatfuldmægtige og advokater, så er der ikke så mange, som har ambitionen om at gå op i partnerniveauet. Men jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før det ændrer sig. Vi kan se, at vi nu har en relativt stor gruppe unge kvindelige advokater i forhold til tidligere, som har partnerambitioner," siger han og tilføjer:

"Jeg ville være meget skuffet, hvis det ikke var inden for 2-5 år, at vi kan se forskellene."

Fleksibilitet indgår i kontrakterne

Advokatfirmaet Bruun & Hjejle har ved årsskiftet uddelt fire nye partnertitler – to mænd og to kvinder. Selv om der ikke er nogen fastsatte mål, har Bruun & Hjejle ikke en partnerkreds med "tilstrækkelig diversitet", lyder det fra bestyrelsesformand Mogens Thorninger.

"Den her gang er det lykkedes for os – og det kan godt være, det er mere held end forstand. Vi har oplevet tidligere, at der var dygtige talenter – især kvinder – som valgte at stoppe og gå ud til vores klienter for at få en mere fleksibel arbejdsdag. Men nu er vi så lykkedes med at overbevise fire meget talentfulde advokater om, at det kan de også få hos os," siger Mogens Thorninger.

Flere advokatfirmaer har særligt gennem de seneste år stablet en række initiativer på benene i form af mentorordninger, kvindefrokoster, talenthold, partnerevalueringer, fleksible arbejdstider og ledelsesprogrammer for at få kvinderne ind i partnerkredsen.

Men hos Bruun & Hjejle er det en anden lille faktor, der kan have været med til at gøre forskellen. Selv om det er et vilkår at skulle arbejde mange timer, behøver man ikke nødvendigvis længere befinde sig på kontoret fra kl. 9 til 18, som har været kutyme tidligere, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Grafen er fra AdvokatWatch' optælling i september 2019.

"Min egen vurdering er, at vi har været bevidste om problemet, og jeg tror også, vi uformelt har været helt okay med fleksibilitet, og vi har haft fleksible ordninger for partnere. Men nu har vi valgt at skrive fleksibiliteten ind i vores ansættelseskontrakter, så det ikke er noget, som kun er i orden, men noget, man kan læse, man har ret til. Det betyder noget," siger Mogens Thorninger.

Det har været en proces i løbet af det sidste år og er officielt blevet indført ved udgangen af 2019, lyder det. Han understreger, at advokaterne ikke arbejder mindre, men at det ikke nødvendigvis er familielivet, man behøver gå på kompromis med.

"Vi har også været bekymret for, om vi ville miste nogen af dem, vi endte med at kunne forfremme, for det er en meget lille pulje, vi vælger fra. Først og fremmest skal folk være specialiseret inden for det, vi har behov for, og de skal vise sig at være dygtige. Det er et ret snævert nåleøje," siger Thorninger og tilføjer:

"Vi har et mål om at fastholde flere kvinder, end vi traditionelt har kunne og forfremme dem op gennem virksomheden, ellers mister vi talent og får en dårligere virksomhed, hvis vi ikke er i stand til at skabe en mere divers partnerkreds."

Vælger "bedst egnet"

Hos Danmarks største advokatvirksomhed, Advokatfirmaet Poul Schmith, er adgangen til toppen ofte igennem et såkaldt HP-program, der står for high potential. Advokaterne søger selv ind på forløbet, der strækker sig over en periode på to år og blandt andet byder på et coaching-forløb, kurser og udlandsophold. Herefter følger en vurdering, der kan være med til at udløse en partnertitel.

Firmaets ledende partner, Tomas Ilsøe Andersen, kan ikke oplyse, om der er lige mange mænd og kvinder på HP-programmet, men nævner, der er en "pæn fordeling".

Adgangsbilletten til toppen kan dog også være betinget af andre forhold. Det gør sig eksempelvis gældende for den nyudnævnte partner Simon Lagrelius, der har flere års anciennitet i branchen og ifølge Ilsøe tog "en stor forretning" med sig, da han 1. november 2018 skiftede fra Bech-Bruun til Poul Schmith.

"Der må gerne være flere kvinder i partnerkredsen, for vi hylder diversitet. Men vi vælger den, der er bedst egnet, og det er også et spørgsmål om at sammensætte et hold, hvor alle ikke ligner hinanden og har de samme styrker og svagheder. Det handler derfor ikke kun om at se på mand-kvinde-balancen, der er flere forhold, som skal balanceres end blot køn," siger Tomas Ilsøe Andersen.

Ønsket om diversitet står dog i kontrast til de nye partnerudnævnelser. Ved årsskiftet er fem mænd og en kvinde indtrådt i partnerkredsen hos Poul Schmith.

Få drømmer om at blive partner  

"Der er højere krav til at være partner i dag" 

Kvinder mangler stadig i toppen af international advokatbranche

Initiativer uden effekt: Fortsat få kvinder i advokatfirmaers partnerkredse 

Britiske advokatselskaber kræver flere kvindelige advokater 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier