Stilstand i advokatfirmaers partnerkredse: "Det er ikke godt nok"

Trods initiativer, hensigtserklæringer og debatter står udviklingen stille, når det kommer til at få kvinder ind i partnerkredsen, viser AdvokatWatchs optælling af de ti største advokatfirmaers partnerkredse.
Flere mænd end kvinder går hele vejen op ad karrieretrappen for til sidst at kunne kalde sig partnere. | Foto: Colourbox
Flere mænd end kvinder går hele vejen op ad karrieretrappen for til sidst at kunne kalde sig partnere. | Foto: Colourbox

Hvis du hedder Martin, Simon eller Henrik, er der større sandsynlighed for, at du er partner i et stort advokatfirma, end hvis du hedder Marianne, Simone eller Henriette.

For de fleste store advokatfirmaer er fordelingen af mænd og kvinder i partnerkredsen uforandret det sidste år, og andelen af kvindelige partnere i de ti største advokatvirksomheder ligger gennemsnitteligt på 15,5 pct. mod 14 pct. året før.

Det viser en optælling, AdvokatWatch har foretaget.

Andelen af kvindelige partnere svinger mellem 10 pct. og 26 pct. i advokathusene, hvor man finder det laveste antal kvindelige partnere hos Bech-Bruun og det højeste antal hos Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten.

Men når det kommer til en udvikling i tallene det seneste år, er der stilstand hos både Bech-Bruun og Kammeradvokaten.

Udvikling spotter man derimod hos Gorrissen Federspiel, der er gået lidt frem fra 14 pct. til 17,6 pct. på et år. Det skyldes ikke nye initiativer det seneste år, men derimod flere års fokus på at fremme diversitet, lyder det fra den ledende partner i Gorrissen Federspiel.

"Vi har målrettet os på at gøre alt, hvad vi kan, for at give begge køn samme mulighed for at kunne få den udvikling, de ønsker i firmaet – som partner eller en af de øvrige karriereveje vi har. Det har så båret frugt de sidste år, men det beror også på, hvilke konkrete kandidater man har en given årgang," siger Martin Dittmer.

Målet er ikke 50 pct.

Initiativerne spænder fra kvindelige rollemodeller, som skal illustrere, at det er muligt at forene livet som partner med familielivet, til flere karrieretrin, samt et opgør med tanken om, at der er en given alder, hvor man skal nå at blive partner, lyder det.

"Vi er lykkedes med at fremelske en kultur, så de, der har lyst, har lige muligheder for at blive optaget som partner," siger Gorrissen-topchefen.

Martin Dittmer skrev i juni under på et løfte om ligestilling sammen med 18 andre nordiske topledere – fra blandt andet A.P. Møller-Mærsk, Coloplast, Danmarks Nationalbank, Vestas, PWC, Tryg og McKinsey.

Med underskriften forpligter de sig til at "fremskynde udviklingen mod mere kønsdiversitet på ledergangene, mere inkluderende arbejdspladser samt lige muligheder for alle talenter".

Er 17 pct. nok?

"Man kan ikke sige, 17 pct. er nok, men vi går heller ikke efter et absolut tal. Det vigtigste for os er, at vi har den partnerkreds, der gør, at vi hele tiden har Danmarks bedste advokatfirma," siger Martin Dittmer og tilføjer, at målet derfor ikke hedder 50/50 pct.

"Det afgørende for mig er, at alle vores største talenter har lige mulighed for at gå hele vejen," siger han.

Overvægt af kvinder på jurastudierne

Antallet af kvindelige partnere står i kontrast til det generelle antal kvinder i branchen. På jurastudierne har der de seneste år været en overvægt af kvinder – på Københavns Universitet ligger andelen af optagede kvindelige studerende i år på 67 pct. ifølge Djøfbladet.

Samtidig er fordelingen af de fuldmægtige, der søger ind i advokatfirmaerne, også lige. Og kurven knækker først, når det kommer til uddelingen af partnertitlerne.

De store danske advokatfirmaer har tidligere afvist over for AdvokatWatch at sætte konkrete målsætninger for sammensætningen af mænd og kvinder i partnerkredsen.

I stedet har flere firmaer nedsat diversitetsudvalg og stablet en række initiativer på benene i form af mentorordninger, kvindefrokoster, talenthold, partnerevalueringer, fleksible arbejdstider og ledelsesprogrammer for at få kvinderne ind i partnerkredsen.

Det gør sig også gældende i advokatfirmaet DLA Piper, hvor ledende partner Martin Lavesen i juli blev en del af et udvalg bestående af 25 erhvervsledere, der skal se på, hvordan dansk erhvervsliv kan blive bedre til at tiltrække og fastholde talent af forskellige køn, alder og baggrund.

"Det er godt, at vi har spørgsmål om kønsdiversitet på dagsordenen. Med en gennemsnitlig andel af kvindelige partnere på 15 pct. i advokatbranchen har vi en udfordring, som vi må arbejde sammen om at løse," udtaler Martin Lavesen i en kommentar til AdvokatWatch.

"Vi arbejder aktivt med udfordringen"

Hos DLA Piper har andelen af kvindelige partnere dog været faldende det seneste år – fra 13 pct. i september 2019 til 11,7 pct. i september 2020.

"Hos os i DLA Piper udgjorde kvindelige partnere ultimo 2019 11,5 pct. og i dag 11,7 pct. Procentuelt er vi således status quo, men det er ikke godt nok. Vi har selvsagt en ambition om at forbedre andelen af kvindelige partnere og ledende kvindelige jurister," udtaler Martin Lavesen.

"Vi har derfor også iværksat en række initiativer, der på sigt skal udjævne den kønsmæssige balance i vores partnerkreds. Vi arbejder aktivt med udfordringen," lyder det videre fra DLA-topchefen.

Initiativerne er blandt andet nye karrierespor, et nyetableret diversity board, samt en intern undersøgelse blandt juristerne med henblik på at "afdække karriereønsker, herunder belyse forskelle mellem kønnene og identificere oplevede barrierer for at blive partner".

Fortsat lang vej til ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i partnerkredse

Initiativer uden effekt: Fortsat få kvinder i advokatfirmaers partnerkredse  

CBS-forsker: Advokathuse bruger forkerte værktøjer til flere kvindelige partnere

Trods flere mænd end kvinder med ny titel hos Plesner: "Et skridt i den rigtige retning" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også