Bech-Bruun og Kammeradvokaten øjner gyldne klima-muligheder

To af landets største advokathuse oprustede deres indsats på offshore-området kraftigt i løbet af 2018 som følge af en stigende interesse for den grønne dagsorden. Bech-Bruun mærker kraftig efterspørgsel efter rådgivning fra udenlandske kunder, mens Kammeradvokaten i fremtiden vil gå dybere ind i klimadagsordenen. De to advokathuse ser forskelligt på, hvor grønne virksomheder skal være for at blive kunder hos dem.
Simon Evers Hjelmborg, managing partner i Bech-Bruun.
Simon Evers Hjelmborg, managing partner i Bech-Bruun.

2018 blev året, hvor fokuset på vedvarende energi nåede nye højder i den danske advokatbranche.

Bech-Bruun åbnede et New York-kontor for at komme tættere på investeringsselskabet CIP (Copenhagen Infrastructure Partners), der investerer i vedvarende energi, og er storkunde hos advokathuset.

To af advokathusets største profiler inden for vedvarende energi, Peter Østergaard Nielsen, der er specialist i offshore-vindenergi, og Jakob Østervang, der er M&A-specialist i energindustrien, rykkede med.

Efterfølgende lavede Bech-Bruun en decideret Renewable Energy-faggruppe, som dækker hele paletten inden for vedvarende energi, som bl.a. også ledes af Peter Østergaard Nielsen og Jakob Østervang.

Ifølge Simon Evers Hjelmborg, managing partner i Bech-Bruun, var hensigten med faggruppen soleklar.

"Vi vil ud og rådgive globalt. Det var derfor, vi etablerede Renewable Energy. Vi følger udenlandske klienter," siger Simon Evers Hjelmborg.

Han suppleres af Peter Østergaard Nielsen, som allerede mærker effekten.

"Det, der for os var det nye, var, at vi skulle gå globalt. Vi repræsenterer typisk udenlandske klienter, når de har brug for noget i Danmark. Nu repræsenterer vi udenlandske klienter, som har brug for rådgivning om retsområderne i andre lande," siger Peter Østergaard Nielsen.

Renewable Energy-faggruppen består af 14 personer.

Og de får nok at lave, forudser Simon Evers Hjelmborg. 

"Vi forventer klart, at markedet kommer til at vokse helt uafhængigt af konjunkturerne, som kan gå op og ned og normalt kan påvirke de traditionelle retsområder. Vi må forvente, at vedvarende energi er kommet for at blive. Det er ikke noget, der tyder på, at der skulle ændre sig," siger Simon Evers Hjelmborg, som vurderer, at "al statistik viser, at energiforbruget går op."

Kammeradvokaten: Advokater må se på omverdenen

Det var ikke kun Bech-Bruun, der i det forgangne år oprustede på offshore. Hos Kammeradvokaten blev Klint Klingberg-Jensen, der tidligere bl.a. har været i Ørsted, Ineos Oil & Gas samt Plesner, ansat som partner.

Han blev leder af en ny satsning på offshore målrettet olie, gas og vindenergi.

Managing partner hos Kammeradvokaten, Tomas Ilsøe Andersen, påpeger, at satsningen er et tiltrækningssignal mod virksomheder, der går i retning af grønne omstillinger.

"Klimavinklen får stor betydning fremover. Det skal man ikke undervurdere. For offshore og enterprise bliver klimadagsordenen langt mere vigtig, end den har været før. Der er også en dagsorden, som er supercentral for mange beslutningstagere, og som kunder vil lægge vægt på i fremtiden," vurderer Tomas Ilsøe Andersen.

Før Klint Klingberg-Jensens tiltrædelse i maj, havde Kammeradvokaten en mere ad-hoc præget tilgang. Tomas Ilsøe Andersen beskriver det fortsat som et område, der er i en "opbygningsfase."

I dag tæller offshore-enheden seks personer. De beskæftiger sig hovedsageligt med tvistesager og dekommissionering.

Kammeradvokaten sorterer nu mere i, om potentielle klienter har den rette profil, fortæller Tomas Ilsøe Andersen, managing partner. Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup | Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup.
Kammeradvokaten sorterer nu mere i, om potentielle klienter har den rette profil, fortæller Tomas Ilsøe Andersen, managing partner. Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup | Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup.

Ifølge Tomas Ilsøe Andersen er et stigende fokus mod vedvarende energi uundgåeligt.

"Traditionelt handlede det om bundlinjen. I dag kan ikke virksomhed se bort fra klima- og miljødagsordenen. På offshore er virksomheder nødt til også at minimere miljøpåvirkningen. Hvis vi snakker om vindmøller, så handler det f.eks. om, hvordan man får møllerne rejst uden at brænde 5000 liter diesel af, hvis det kan gøres smartere. Det er der i øvrigt også bundlinje i," siger han og tilføjer:

"Advokatvirksomhederne er nødt til at forholde sig til omverdenen."

Kommercielle muligheder

Paul Mollerup, direktør for Danske Advokater, mærker tydeligt, at den bæredygtige klimadagsorden er kommet i højsædet i de danske advokathuse.

"Det er blevet tydeligere, at advokathuse arbejder med vedvarende energi, fordi de i højere grad brander sig med det," pointerer Paul Mollerup.

Det ser han ikke noget odiøst i.

"Der er nogle meget, meget interessante kommercielle muligheder i som advokat at være service provider eller samarbejdspartner med dem, der tilvejebringer finansiering eller leverer grejet til infrastrukturprojekter, der er relateret til vedvarende energi," siger direktøren.

Klimadagsorden stiller krav til kunder

Hos Kammeradvokaten betyder klimadagsorden ikke kun, at antallet af årsværk som beskæftiger sig med eksempelvis vedvarende energi, stiger.

Det bliver også stillet krav til klienterne.

"Der er meget fokus på klimaet. For tiden er der også fokus på CSR/pro bono, loyal skatterådgivning mv. Som virksomhed skal man i min optik have en profil, der ikke gør det værdimæssigt vanskeligt at se et match for et samarbejde."

Hvis der kommer en virksomhed, som ikke har planer om en grøn omstilling nu, så tager I den ikke ind i folden?

"Hvis de kommer med en holdning om, at miljøet er ligegyldigt, og at alt andet er vigtigere, så kan det godt være, vi ikke er det rigtige match."

Så hvis der eksempelvis kommer luftfartsselskaber og selskaber, som udvinder energi via kulkraft, der traditionelt er kendt som miljøsyndere, og banker på, så takker I nej?

"Det kommer an på, hvilken profil de har. Hvis de står stille eller går baglæns, er det ikke et godt match med os. Bevæger de sig fremad i den rigtige retning, kan det sagtens være et godt match," lyder det fra Tomas Ilsøe Andersen.

"Vi laver ikke den slags due dilligence"

Bech-Bruun ser mindre på kundernes profil, end Kammeradvokaten gør.

Hvis man ikke har nogen planer om en grøn omstilling, betyder det så noget for, om man kan blive klient hos jer?

"Der vil være nogen, der ikke omstiller. Og der vil være nogen klienter, som tømmer de oliefelter, de nu har, og så siger, at det var det. Det er svært at gå ind i. Det er ikke sådan, at vi kræver at få indsigt i en grøn business plan fra en sort olievirksomhed, før vi vil påtage os at rådgive dem. De kan sagtens være en god og legitim klient," siger Simon Evers Hjelmborg og tilføjer:

"Men det er ikke sådan, at vi skal se en plan, før man får lov til at blive en klient. Vi laver ikke den slags due diligence."

Blandt Bech-Bruuns kunder er det franske olieselskab Total – og Simon Evers Hjelmborg påpeger, at der stadig er et behov for sort energi.

"Vi har stadigvæk rådgivning inden for den sorte energi, som Danmark stadig er ret afhængig af med den store Nordsø-produktion," fastslår han.

Han ville være it-iværksætter: Nu skal han stå for Kammeradvokatens nye satsning  

Juridisk chef i Siemens Gamesa rykker til Kammeradvokaten

Regeringens energiudspil giver arbejde til advokater 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også