Politiker raser over voksende regning til Kammeradvokaten: "Det er helt horribelt"

Statens voksende forbrug af Kammeradvokaten runder for første gang en halv mia. kr., og "det er helt horribelt," mener formanden for Folketingets retsudvalg. Senere i år ventes finansministeren at skulle forhandle en ny aftale på plads med Kammeradvokaten.
Statens forbrug af Kammeradvokaten var vokset til 531 mio. kr. i 2019. | Foto: Nikolai Linares
Statens forbrug af Kammeradvokaten var vokset til 531 mio. kr. i 2019. | Foto: Nikolai Linares

Til trods for adskillige regeringers planer, forsøg og ambitioner om at nedbringe statens forbrug af Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmith, fortsætter regningen med at vokse.

Som AdvokatWatch kunne skrive tidligere i marts, viste en række svar fra Finansministeriet til Folketinget, at statens forbrug af Kammeradvokaten i 2019 var vokset til 531 mio. kr.  

"Det er helt horribelt," siger formanden for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), til AdvokatWatch.

Reaktionen kommer, efter tallene nu er blevet mere udspecificeret i Økonomistyrelsens årlige opgørelse over statens forbrug af Kammeradvokaten, der netop er blevet offentliggjort.

Forbruget på 531 mio. kr. er 43 mio. kr. mere end året før, mens det er en stigning på mere end 125 pct. på ti år fra 235 mio. kr. i 2009. Det er en unødig stor stigning, mener Preben Bang Henriksen.

Staten betaler ifølge Venstre-politikeren overpris på grund af Kammeradvokataftalen, der giver det private advokatfirma Poul Schmith en fordel over andre advokatfirmaer i forhold til at få opgaver for staten.

"Det at give et monopol, som man gør her, er konkurrenceforvridende og medfører, at man reelt kommer af med en højere pris. Det skulle da være det første monopol, hvor det ikke var tilfældet," siger Preben Bang Henriksen.

 

 

Regeringen vil spare på advokater

Finansminister Nicolai Wammen (S) skal i gang med at forhandle en ny Kammeradvokataftale på plads. Forhandlingerne skulle have været i gang nu, men flere forhold har forsinket processen.

For det første venter ministeren på en rapport om konkurrencen i advokatbranchen, som Konkurrencerådet skulle være kommet med i slutningen af sidste år, men som endnu ikke er blevet offentliggjort. Derudover bliver forhandlingerne som alt andet yderligere forsinket på grund af coronakrisen.

Det er centralt for den nuværende regering at spare på statens udgifter til konsulenter, og den vil i finansloven for 2020 spare 200 mio. kr. i år på ekstern rådgivning, herunder juridiske bistand.

Dykker man ned i opgørelsen over forbruget af Kammeradvokaten, er det netop regningen til rådgivning, der trækker stigningen, mens Kammeradvokatens tjener mindre på at føre retssager for staten.

Staten betalte således Kammeradvokaten 164 mio. kr. i forbindelse med retssager i 2019 mod 184 mio. kr. i 2018. Til gengæld købte staten rådgivning hos Kammeradvokaten for 362 mio. kr. i 2019. Det er 50 mio. kr. mere end året før og en stigning på 90 pct. siden 2015.

AdvokatWatch ville gerne have spurgt Nicolai Wammen om, hvordan den stigende regning til Kammeradvokaten harmonerer med regeringens ambition om at spare på konsulentydelser, men det har ikke været muligt at få ministeren i tale i disse coronakrisetider.

Kammeradvokaten ser opbremsning i vækst

Statens stigende forbrug og regeringens iver efter at spare på eksterne konsulenter kan være en giftig cocktail for Advokatfirmaet Poul Schmith, når forhandlingerne om en ny aftale skal i gang. For det kan lægge et øget politisk pres på finansministeren for at skære ned på brugen af Kammeradvokaten.

Hos Kammeradvokaten har ledende partner, Jens Bødtcher-Hansen, da også fokus på, at det stigende forbrug trækkes af Skatteministeriet, mens de fleste andre ministerier bruger Kammeradvokaten mindre.

Jens Bødtcher-Hansen mener endda at kunne se en opbremsning af væksten i statens forbrug af Kammeradvokaten i 2020.

"Om det skyldes covid-19 eller konsulentstoppet er svært at vurdere," lyder det fra Jens Bødtcher-Hansen over for AdvokatWatch.

Hvorvidt meldingen om, at konsulentstoppet muligvis allerede virker, gør politikerne mindre offensive, når forhandlingerne om en ny Kammeradvokataftale går i gang, må tiden vise.

Men Kammeradvokaten kan berolige sig selv med, at det langt fra er første gang, at en regering har haft ambitioner om at nedbringe brugen af Kammeradvokaten.

Venstre lykkedes ikke med sin ambition

Den ambition havde den forhenværende borgerlige regering også. Dog uden den store succes, medgiver Preben Bang Henriksen.

"Du kan med rette spørge mig, om Venstre-regeringen var meget bedre til det her. Og der må jeg bare sige nej, det var vi bestemt ikke," siger Venstre-politikeren.

Preben Bang Henriksen mener dog, at Venstre tog et par små skridt i den rigtige retning. Blandt andet indførte regeringen et såkaldt følg eller forklar-princip, hvor ministerier og styrelser skulle kunne forklare, hvorfor de valgte at gøre brug af Kammeradvokaten frem for at åbne for andre advokatfirmaer.

"Det er efter min opfattelse et glimrende princip," siger Preben Bang Henriksen.

Virker det?

"Det er der jo noget, der tyder på, at det ikke gør. Jeg har aldrig set sådan en forklaring fra et ministerium, og jeg afventer et svar fra finansministeren om, hvorvidt den følg eller forklar-regel eksisterer under den nuværende regering. Men det er helt klart, at vi i hvert fald ikke har begrænset monopolet indtil videre."

Del af omsætning er ikke opgjort

Dansk Erhverv bakker Preben Bang Henriksen op. Brancheorganisationen har længe kritiseret aftalen med Kammeradvokaten og vil have mere konkurrence om opgaverne. Samme melding lyder fra en bred vifte af Folketingets partier, skrev AdvokatWatch i november sidste år.

Skatteministeriet står for klart for det meste af statens forbrug af Kammeradvokaten. Ministeriet står således for 283 mio. kr., altså mere end halvdelen af den samlede regning. På andenpladsen kommer Forsvarsministeriet, der brugte 49 mio. kr. på Kammeradvokaten i 2019.

En stor portion af forbruget hos Skatteministeriet skyldes store sagskomplekser som udbyttesagen og rådgivning i forbindelse med nyt ejendomsskattesystem.

Hvis man fraregner de større sagskomplekser, falder statens forbrug af Kammeradvokaten med 2 pct. Der ligger dog også en ikke ubetydelig omsætning for Kammeradvokaten ud over den halve mia. kr., der er med i opgørelsen.

Således er Kammeradvokatens omsætning hos statslige selskaber som DSB og Finansiel Stabilitet ikke med i opgørelsen, ligesom statens brug af Kammeradvokaten som kurator heller ikke er medregnet i den halve milliard kroner, som opgørelsen viser.

Statens udgifter til Kammeradvokaten slår rekord og runder en halv milliard kroner

Dansk Erhverv opfordrer til at opsige kammeradvokataftalen: Venstre klar til opgør

Første ord fra ny Kammeradvokat-chef: Staten skal være rygraden i forretningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også