Statens udgifter til Kammeradvokaten slår rekord og runder en halv milliard kroner

Kammeradvokaten sendte i 2019 en rekordstor regning på over en halv mia. kr. til staten. Stigningen kalder på et opgør med Kammeradvokataftalen, mener Dansk Erhverv.
Foto: Nikolai Linares
Foto: Nikolai Linares
AF MAIKEN REIMER RØNNEBERG OG STEFFEN MOSES

Statens forbrug af Kammeradvokaten - eller det mindre hyppigt brugte navn Advokatfirmaet Poul Schmith - krydsede en halv mia. kr. i 2019. Det viser et svar til Folketinget fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Indkøbet af juridiske ydelser er vokset de seneste fem år, fremgår det, og i 2019 kunne Kammeradvokaten igen sende en rekordstor regning til staten, der denne gang lyder på 531 mio. kr.

Det er 43 mio. kr. mere end året før, mens det er en stigning på mere end 125 pct. på ti år fra 235 mio. kr. i 2009. Den voksende regning får kritikere af aftalen med Kammeradvokaten op i det røde felt.

"Når vi nu ser, at statens forbrug af Kammeradvokaten endnu engang er steget markant, så må det give anledning til at sætte turbo på arbejdet med et opgør med Kammeradvokataftalen," siger Daniel Møller Jensen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har længe kritiseret aftalen med Kammeradvokaten, der giver det private advokatfirma Poul Schmith en fordel over andre advokatfirmaer i forhold til at få opgaver for staten. Dansk Erhverv vil have mere konkurrence om opgaverne.

"Vi er ikke tjent med, at flere og flere skattekroner går til én privat virksomhed, uden vi ved, om den ene private virksomhed leverer den bedste juridiske bistand til prisen," lyder det fra Daniel Møller Jensen.

 

 

Konkurrencerapport på vej

Konkurrencerådet er på vej med en rapport, der skal fælde dom over konkurrencen i advokatbranchen, herunder om Kammeradvokataftalen hæmmer den frie konkurrence og dermed skaber kunstigt høje priser.

Spørger man Dansk Erhverv, kan der ikke være tvivl om, hvad Konkurrencerådet kommer frem til.

"Det er vores helt klare vurdering, at vi kan reducere statens forbrug af ekstern juridisk bistand ved at tage et opgør med Kammeradvokataftalen og i stedet skabe fair og lige konkurrence om opgaverne," siger Daniel Møller Jensen.

Regeringen har et erklæret mål om at spare 3 mia. kr. på konsulentydelser, herunder advokater. Men finansministeren skriver i svaret til Folketinget, at han mener, at Kammeradvokataftalen allerede sikrer den lavest mulige pris.

"Der arbejdes på at sikre, at forbruget holdes på et rimeligt niveau, uanset om indkøbet sker hos Kammeradvokaten eller hos en anden leverandør af juridiske ydelser," skriver Nicolai Wammen.

Finansminister: Aftale sikrer lave priser

Udgifter bliver ifølge ministeren holdt nede, blandt andet ved at Kammeradvokataftalen fra 2015 slår fast, at Kammeradvokatens priser jævnligt skal under lup.

"For at sikre at de aftalte timesatser fortsat er konkurrencedygtige, fremgår det af kontrakten, at der med maksimalt fem års mellemrum skal gennemføres et prisbenchmark," skriver ministeren.

Kammeradvokaten har ikke selv tænkt sig at skære ned på den lukrative kunde. Advokatfirmaet fik 1. marts ny ledende partner, der hurtigt slog fast, at virksomheden vil kæmpe for at bevare sin status som statens fortrukne advokat.

"Der er ikke nogen tvivl om, at rygraden i virksomheden er at være det offentliges foretrukne advokat, og det har vi en fortsat ambition om at være," sagde Jens Bødtcher-Hansen til AdvokatWatch lige efter, han havde sat sig i spidsen for Kammeradvokaten.

I opgørelsen over forbruget af Kammeradvokaten er der ikke medregnet Kammeradvokatens omsætning fra statsligt ejede selskaber og advokatfirmaet Poul Schmiths omsætning i forbindelse med konkurssager.

Dansk Erhverv: Statens advokat skal smide titlen "Kammeradvokaten" 

V, SF og EL ønsker at opsige aftale med Kammeradvokaten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også