Politiets jurister begår fejl i straffesager under massivt arbejdspres

Stressede jurister i anklagemyndigheden begår fejl, der kan føre til, at kriminelle går fri. Fejlene hænger sammen med massivt arbejdspres, som har udløst påbud fra Arbejdstilsynet. Alvorligt for retssamfundet, mener professor i strafferet.
Fejl begået af stressede jurister hos Anklagemyndigheden kan betyde, at kriminelle går fra Københavns Byret uden straf. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Fejl begået af stressede jurister hos Anklagemyndigheden kan betyde, at kriminelle går fra Københavns Byret uden straf. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Af Avisen.dk

Forbrydere med graverende ting på samvittigheden kan være heldige at slippe for straf. Blot fordi sagerne imod dem er for dårligt forberedte.

Det skriver Avisen.dk.

Den dårlige forberedelse af sagerne hænger sammen med massivt arbejdspres i Anklagemyndigheden i Særlig Efterforskning Øst i Københavns Politi. Her har stressede jurister begået alvorlige fejl i nogle af de mest komplicerede straffesager herhjemme.

Sager, der blandt andet handler om våben, organiserede tyvebander samt rocker- og banderelateret kriminalitet.

Det fremgår af en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Arbejdspladsen har fået et påbud og har indtil den 15. juni til at få løst problemerne.

Juristerne i Anklagemyndigheden oplyser, at dårlig forberedelsestid og højt arbejdspres har den konsekvens, at der sker brud på retsplejeloven og fejl i kendelser om telefonaflytning, fordi de ikke når at kontrollere efterforskernes arbejde.

Fejl, der i sidste ende må indberettes til Justitsministeriet. Derudover frygter juristerne, at det høje arbejdspres i yderste konsekvens kan føre til, at tiltalte går fri.

Ifølge Lasse Lund Madsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet, er sagen yderst bekymrende.

"Det her er ret alvorligt. Det er alvorligt for retssamfundet, når dem, der sidder med de mest alvorlige straffesager, ikke har tid nok til at forberede sig," siger Lasse Lund Madsen til Avisen.dk og fortsætter:

"Det er noget nær en katastrofe, hvis store, tunge straffesager, der er kastet masser af ressourcer efter, ender med at blive en fuser."

Juraprofessor Eva Smith er enig.

"Der bør ikke ske fejl, og hvis det skyldes et højt arbejdspres, må man gøre noget ved det," siger hun.

Chefanklager Ida Sørensen, der er arbejdsgiver for de pressede anklagere og jurister i enheden, erkender, at der indimellem sker fejl i telefonnumre, når der skal indhentes kendelser til aflytning. Fejlene betyder, at man kommer til at aflytte forkerte telefonnumre.

"Vi tager det ekstremt alvorligt, når vi får sådan et påbud fra Arbejdstilsynet. Det er kommet efter en meget travl periode nede i advokaturen. Men der er jo altid en risiko for, at der sker fejl, når vi har med mennesker at gøre," siger Ida Sørensen.

Det dårlige arbejdsmiljø hos juristerne i Særlig Efterforskning Øst har stået på siden januar 2017 og er blandt andet udløst af, at efterforskningsgruppen de seneste tre til fire år er blevet opnormeret fra 50 til 160 medarbejdere uden en tilsvarende opnormering af juristgruppen. Det er ikke ualmindeligt, at ansatte arbejder 15 timer over om ugen i særligt travle perioder.

Juristernes hovedopgave er at kontrollere efterforskernes arbejde, inden sagerne kommer for retten. Straffesagerne er komplekse og koncentrationskrævende, og ofte må juristerne lave 'brandslukning', og de når ikke altid at sætte sig ind i detaljerne i de enkelte sager.

Arbejdstilsynet vurderer, at de ansatte på sigt risikerer at udvikle angst, depression og hjertekarsygdomme, hvis der ikke bliver gjort noget ved arbejdsmiljøproblemet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Avisen.dk.)

For få retssager blev i 2018 behandlet til tiden

"Jeg ved, at der ikke sidder nogen her i huset og lopper den" 

Anklagemyndigheden vil genskabe tilliden til borgerne

Retsordførere bekymrede for dommernes arbejdspres: Pape må forklare 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også