Danske Arkitekter om opkøbsbølge: Vi skal se mod advokatbranchen

Arkitektfirmaer står over for udfordringer med generationsskifter, og der er inspiration til løsninger i advokatfirmaerne, mener brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder.
Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, mener advokatvirksomheder har vist vejen i forhold til de ejerudfordringer, arkitektfirmaerne står over for | Foto: Erik Refner
Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder, mener advokatvirksomheder har vist vejen i forhold til de ejerudfordringer, arkitektfirmaerne står over for | Foto: Erik Refner

Arkitektfirmaerne oplever fremgang, men der er brug for en plan for fremtiden.

Det mener brancheforeningen Danske Arkitektvirksomheder, der ser udfordringer for arkitekterne i forhold til bl.a. ejerforhold og ekspansion. Og der er inspiration at hente i advokatbranchen, mener direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen.

"Noget af det, vi som forening skal have mere fokus på, er ejerskifte, generationsskifte og partnerdrevne virksomheder. Omkring ejerskabsmodellen tror jeg, vi skal se på advokaterne," siger Lene Espersen og tilføjer:

"At få lavet et partnerskifte er ikke noget nyt, det har især advokatfirmaerne gjort i årtier, men fordi arkitektvirksomhederne pludselig har oplevet at blive meget store, har det krævet ekstra kapital til både generationsskifte og fremtidig ekspansion."

En stribe salg

Den seneste tid har budt på en stribe salg af arkitektvirksomheder. I januar overtog den svenske rådgivningskoncern Sweco den danske tegnestue Årstiderne Arkitekter. Svenske ÅF købte Gottlieb & Paludan. Site Arkitekter blev opkøbt af KPF Arkitekter, og som prikken over i’et blev Schmidt Hammer Lassen onsdag solgt til den amerikanske virksomhed Perkins+Will.

Lene Espersen mener, en af forklaringerne på frasalgene er, at flere arkitektfirmaer står over for generationsskifter.

"Udfordringen for arkitektvirksomhederne er, er at vi minder meget om den generelle virksomhedsstruktur for små og mellemstore virksomheder, som har omkring 100 ansatte. De får svært ved at finde ud af generationsskiftet, fordi medarbejderne typisk ikke har pengene til at købe sig ind i selskabet. Og når først du er begyndt at vækste, så har du brug for at tage nogle i hånden, som har pengene, eller selv gøre det," siger Lene Espersen.

Mens arkitektfirmaerne i 80’erne og 90’erne havde svære vilkår, så har sektoren med byggeboomet de senere år oplevet ny fremgang. Fremgangen betyder også, at der er brug for en plan, når det kommer til fremtiden. Vil man selv købe selskabet og blive partner, eller skal man sælge til anden side – og på den anden side står både rådgivende ingeniørvirksomheder og arkitekthuse parat, lyder det.

Denne artikel er leveret af AdvokatWatchs søstermedie EjendomsWatch.

Medie: Horten vil betale millioner tilbage til kommune

Kromann Reumert tager vandslagsmål til Højesteret 

Johan Schlüters revisor får millionbøde efter klage fra Kammeradvokaten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også