Husker du juli? Advokatnævnet fældede dom over Bech-Bruun

ÅRET DER GIK: Der var fuld fart på i advokatbranchen, selv om sommerferien havde ramt landet. Advokatnævnet afgjorde endelig striden mellem Bech-Bruun og Skatteministeriet, og Gorrissen Federspiel fik et erstatningskrav på 523 mio. kr. på halsen, mens PWC og KPMG meldte aggressivt ud.
Striden mellem Bech-Bruun og Skatteministeriet kulminerede i juli, hvor Advokatnævnet var klar med sin afgørelse. | Foto: Jens Dresling
Striden mellem Bech-Bruun og Skatteministeriet kulminerede i juli, hvor Advokatnævnet var klar med sin afgørelse. | Foto: Jens Dresling

Juli begyndte med et brag, da Advokatnævnet kom med sin længe ventede afgørelse af striden mellem Skatteministeriet og Bech-Bruun i forbindelse med udbyttesagen.

Her blev fire Bech-Bruun-advokater kendt inhabile, da de udarbejdede den uvildige undersøgelse af udbyttesagen for Skatteministeriet. De modtog hver især bøder på 10.000 kr., mens salæret på 3,5 mio. kr. bortfaldt. Advokatnævnet kom dog frem til, at Bech-Bruun ikke kunne stilles til ansvar for sine advokaters ageren. På det punkt blev Bech-Bruun som firma frifundet.

Bech-Bruun burde ifølge Kammeradvokaten på vegne af Skatteministeriet have erklæret sig inhabil, fordi advokatfirmaet havde rådgivet den tyske bank North Channel Bank, der er en central aktør i sagen om svindel med udbytteskat, som har tømt statskassen for over 12 mia. kr.

Straks efter afgørelsen meldte Bech-Bruun ud, at firmaet ville indbringe sagen for domstolene. I slutningen af året kom det frem, at Bech-Bruun nu har anlagt to sager i Københavns Byret. Den ene mod Skatteministeriet vedrørende salæret og den anden mod Advokatnævnet angående adfærdsdelen, fortalte managing partner i Bech-Bruun, Simon Evers Hjelmborg, til Berlingske.

Erstatningskrav på en halv milliard

Et andet af landets største advokatfirmaer blev også ramt af en møgsag midt i sommerferien. Et erstatningskrav på 523 mio. kr. dumpede ned over Gorrissen Federspiel og partner John Sommer Schmidt, som blev stævnet af konkursboet efter OW Bunker, hvor John Sommer Schmidt er kurator. Det var ad hoc-kurator Boris Frederiksen, som på vegne af boet indleverede en stævning ved Københavns Byret.

Kammeradvokatens formand blev sat til at undersøge sagen, da Sommer Schmidt ifølge en redegørelse missede en tidsfrist, der forhindrede konkursboet i at rejse et økonomisk krav mod investeringsbanken Jefferies i London.

"Jeg kan ikke forestille mig, at det har nogen påvirkning," lød reaktionen fra Gorrissen Federspiels bestyrelsesformand, Peter Appel, der bestred ethvert ansvar, ligesom advokatfirmaet har gjort hele vejen igennem.

Der er altså lagt i kakkelovnen til nogle opsigtsvækkende slagsmål mellem sværvægterne i den danske advokatbranche, når domstolene skal tage stilling til sagerne.

Aggressive revisionsgiganter

Ambitionerne for PWC's juridiske satsning var også blandt historierne i juli. Revisions- og konsulentvirksomheden vil bruge de kommende år på at opbygge en juridisk afdeling på 15-25 medarbejdere, efter Henrik Kany omsider var tiltrådt som ny partner og leder af PWC Legal efter et ikke helt gnidningsfrit skifte fra konkurrenten EY. 

Hos EY blev udmeldingen mødt med ophøjet ro. Kanys efterfølger Susanne Scott Levinsen, juridisk chef i EY, vurderede, at det snarere ville gavne revisorerne i bestræbelserne på at få en større bid af kagen på markedet for juridiske ydelser.

"I forhold til rekruttering bliver det mere sædvanligt, at der også er andre veje end advokathusene, hvis man vil arbejde med juridisk erhvervsrådgivning. Og så bliver det mere almindeligt at søge til Big Four-virksomhederne," sagde Susanne Scott Levinsen til AdvokatWatch.

Kort efter sagde Henrik Mulvad, managing partner i KPMG, til Finans, at han var klar til at investere tungt i en advokatforretning, hvis lovgiverne liberaliserer området. Det er blandt andet derfor, at alle venter i spænding på Konkurrencerådets kortlægning af konkurrencen på markedet for juridiske ydelser, som stadig lader vente på sig.

Sirius i offensiven

Sirius Advokater markerede sig også i juli. Mens landet var gået på sommerferie, gik advokatfirmaet i offensiven med bemærkeslsesværdige rekrutteringer fra DLA Piper og Elmer Advokater.

Først kom nyheden om, at DLA-partnerne Kurt Helles Bardeleben og Veronica Wolthers-Petersen sammen med seks betroede medarbejdere sluttede sig til Sirius-stifteren Pernille Backhausen og co., og få dage senere erobrede advokatfirmaet en hel afdeling fra Elmer Advokater.

Partnerne Peter Breum og Jacob Goldschmidt samt advokat Marc Stounberg, der udgjorde afdelingen for arbejds- og ansættelsesret i Elmer Advokater, vil fra 1. januar 2020 tørne ud for Sirius Advokater, som dermed kan kalde sin ansættelsesretsafdeling for fuldt udbygget.

Bech-Bruun-advokater taber i udbyttesag – advokatfirmaet frifindes i Advokatnævnet

Bech-Bruun indbringer Advokatnævnets afgørelse for domstolene

Skatteminister om afgørelse: Advokatnævnet har trukket en grænse her – det skal alle i branchen notere sig

Danske Advokater: Risiko for færre advokatfirmaer tør byde på undersøgelser 

OW Bunker-kurator stævnet: Krav om erstatning på over en halv mia. kr.

Gorrissen-formand om erstatningskrav på 523 mio. kr.: Det påvirker os ikke

PWC melder klar til juridisk offensiv – EY imødeser den med ophøjet ro

KPMG satser stort på offensiv mod advokater

Sirius Advokater henter to partnere og seks medarbejdere i DLA Piper

Kurt Bardeleben kvitter DLA Piper: Hos Sirius Advokater behøver man ikke knokle 2500 timer om året

Sirius igen i offensiven – henter afdeling fra københavnsk advokatkontor

Mangeårige Elmer-partnere om skifte: Vi slår to gode forretninger sammen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også