AdvokatWatch

Retten i Kolding har fået styr på sovende forsvarer og kys til klienter

Efter at Retten i Kolding i efteråret gjorde klart for forsvarerne, at middagslure eller kys til klienterne ikke hørte til i retslokalet, er tingene nu blevet bedre, oplyser retspræsidenten.

"Vi har bare skrevet spillereglerne ned, og de spilleregler bliver overholdt nu," siger Vagn Kastbjerg, retspræsident ved Retten i Kolding, der i efteråret fik hård kritik for at udsende et såkaldt forventningskatalog til forsvarsadvokaterne. | Foto: Claus Fisker/Scanpix

Forsvarsadvokaterne i Kolding retskreds har fået en adfærd, der i højere grad end tidligere flugter med dommernes opfattelse af god opførsel i retslokalet.

Det er meldingen fra retspræsident ved Retten i Kolding, Vagn Kastbjerg, efter at der i efteråret opstod polemik om, hvorvidt forsvarsadvokaterne var blevet for afslappede, når de optrådte i retten.

"Det forløber godt, vi har ingen problemer nu," siger Vagn Kastbjerg.

Han udsendte i efteråret et såkaldt forventningskatalog, hvor han skitserede en række regler, retten forventede, at forsvarerne respekterede. Der var simple regler om at møde til tiden og tale med klienten før mødet, men også usædvanlige formaninger om, at "kys og kram, cigaretter og tyggegummi" ikke hører sig til under en retssag, og at forsvareren under domsforhandlingen "hverken (bør) sove eller arbejde med andre sager eller andet på sin computer eller iPad".

Heftig kritik

Kataloget medførte heftig kritik for forsvarsadvokaterne, der havde svært ved at genkende den adfærd, Vagn Kastbjerg og hans kolleger mente at kunne iagttage under retsmøderne. Efter at forventningskataloget var blevet omtalt i medierne, holdt retten og advokaterne et møde, hvor der ifølge deltagere var enighed om, at alle skal opføre sig respektfuldt i retten, men hvor retten også erkendte, at forventningerne kunne have været kommunikeret smartere.

Det er nogle gange rart at opstille sådan nogle spilleregler, og de bliver i hvert fald overholdt nu.

Vagn Kastbjerg, retspræsident ved Retten i Kolding
Ifølge Vagn Kastbjerg matcher forsvarernes adfærd i dag rettens forventninger.

"Jeg synes bare, det bliver afviklet sådan, som vi gerne vil have det, stort set. Det er ikke sikkert, vi har haft særlige problemer i forhold til alle mulige andre, vi har bare skrevet spillereglerne ned, og de spilleregler bliver overholdt nu, og på den måde er det godt, så skal vi jo ikke gøre det større, end det er.”

Men der har været ting før, som I synes var et problem?

”Ja, der var nogle ting, vi syntes skulle strammes op for alle advokater, der møder, ikke bare vores egne, og det, synes vi også, er blevet langt bedre. Det er nogle spilleregler, vi har opstillet. Og nogle, synes vi selv, er helt elementære, men det er nogle gange rart at opstille sådan nogle spilleregler, og de bliver i hvert fald overholdt nu.”

Jeg har selv for år tilbage siddet i en sag, hvor der rent faktisk var én (forsvarer, red.), der faldt i søvn.

Mette Grith Stage, Stage Advokatfirma

Hvad er blevet bedre?

"Det vil jeg heller ikke gå ind i. Det er vi blevet enige om med advokaterne, at vi ikke går videre med nu. Det er ligesom at skrue tiden tilbage, det kommer der ikke noget godt ud af."

Men netop fordi der var den polemik, er det jo ikke unaturligt…

"Men vi har jo ingen problemer nu, så er det jo lidt dumt at begynde at tale om problemerne," siger Vagn Kastbjerg.

Ingen slap adfærd

En af de forsvarsadvokater, der kritiserede forventningskataloget, var Mette Grith Stage fra Stage Advokatfirma. Efter hendes opfattelse har der aldrig været problemer med en for afslappet adfærd blandt forsvarsadvokaterne.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Foto: Nils Meilvang/Scanpix
"Det er ikke min oplevelse, at der er et problem i retten. De kolleger, jeg har sager med, opfører sig altid anstændigt. Der er ingen, der sidder og sover eller bonder med klienterne, som retten antyder. Det var jo et eller andet med, at vi kyssede klienterne – efter min opfattelse var det skudt fuldstændig over målet, og slet ikke noget jeg kunne nikke genkendende til, og sådan tror jeg også, mine kolleger havde det," siger Mette Grith Stage.

Hun påpeger, at der kan være enkelte tilfælde af skæv adfærd, men at der aldrig har været grund til generelle formaninger.

"Det er klart, at man altid kan finde et enkeltstående eksempel, hvor en klient, en dommer eller en advokat har opført sig mindre hensigtsmæssigt. Jeg har selv for år tilbage siddet i en sag, hvor der rent faktisk var én (forsvarer, red.), der faldt i søvn, men han led af søvnapnø, så der var en forklaring på det. Og i den situation tog dommeren det med ham up front," siger Mette Grith Stage.

Familieadvokat fortsætter kamp mod TV2 efter nederlag: Anker dom til landsretten  

Topadvokaten Christian Harlang beskyldt for misbrug: Nu kræver efterkommere ham smidt ud af familiefonden 

Forsvarere vil starte helt forfra i byretten med hashsag

Advokaten, der angreb Jim Carreys sexliv, lænsede storkoncern for 2,7 mia. og kører pornostjernes sag mod Trump 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Højesteret satte et eftertrykkeligt punktum på retsopgøret efter finanskrisen med stor millionbøde. Derudover bød ugen på historier om blandt andet ny patentdomstol, kritiseret advokatundersøgelse i Helsingør og højesteretsdom om salærkrav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier