Medie: EU-Domstolen beder Polen stoppe dommerudskiftninger

Polen må ikke skifte sine dommere ud, mens EU-Domstolen vurderer, hvorvidt ny lovgivning er i overensstemmelse med princippet om domstolenes uafhængighed.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten
AF METTE MANDRUP, POLICYWATCH

BRUXELLES — EU-Domstolen har fredag sendt et brev til den polske regering, hvor den giver Polen et påbud om at stoppe implementeringen af en ny lovgivning, som kan føre til stor udskiftning af højesteretsdommere i landet.

Det skriver Reuters.

Polen har sænket pensionsalderen på højesteretsdommere fra 70 år til 65 år, og en dispensation skal gives af landets præsident, der kan tage beslutningen uden at have nogen regler at holde sig til.

EU-Kommissionen har i den forbindelse hevet Polen for EU-Domstolen for at få vurderet, hvorvidt de nye regler er i overensstemmelse med princippet om domstolenes uafhængighed.

Mens domstolen har undersøgt sagen, er Polen imidlertid gået i gang med at implementere lovgivningen og skifte dommere ud, og det er det, EU-Domstolen beder regeringen om at stoppe, indtil sagen er afgjort.

Polens premierminister Mateusz Morawiecki har ifølge Reuters bekræftet, at Polen har modtaget påbuddet, og at regeringen "efter grundig analyse vil tage stilling til det".

EU hiver Polen i retten for omstridt udskiftning af dommere

Dansk ambassadør i Polen: Strid om retsreform berører alle EU-partnere

EU går i clinch med Polens retssystem

EU-Kommissionen åbner officel undersøgelse af polsk dommerlov 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også