AdvokatWatch

EU går i clinch med Polens retssystem

Når EU-lande fremover får anmodninger fra Polen om udlevering af personer til retsforfølgelse, bør der tages hensyn til EU's kamp mod Polen i forhold til den omstridte polske retsreform, der er blevet indført, lyder det i en skelsættende afgørelse fra EU-Domstolen.

Foto: /ritzau/AP/Markus Schreiber

Endnu et kapitel bliver nu skrevet i fortællingen om den omstridte polske retsreform, der har sat retssikkerheden i Polen under pres.

For nu er EU-Domstolen kommet med en skelsættende afgørelse, der gør det muligt for EU-lande at blokere for udlevering af personer til retsforfølgelse i Polen, hvis der er bekymringer om, hvorvidt personen vil få en fair og uafhængig rettergang.

Det skriver Financial Times.

Afgørelsen kommer efter, at Irland havde nægtet en udlevering til Polen, fordi der var risiko for, "at den pågældende person ville opleve et brud på hans grundlæggende ret til en uafhængig domstol."

EU-Domstolen gav medhold i, at Irland havde gjort det rigtige ved at blokere for en udlevering.

I afgørelsen opfordrer EU-Domstolen kraftigt dommere i medlemslandene til at tage hensyn til EU's langstrakte kamp mod Polen og regeringens indførelse af en retsreform - herunder den omstridte dommerlov, der har sendt en stor del af de polske højesteretsdommere på pension - når de sidder med en anmodning om udlevering.

Polens retsreform, der er indført ved regeringspartiet Law and Justice-partiet, har været en varm EU-politisk kartoffel gennem længere tid. I starten af måneden meddelte EU-Kommissionen, at der nu officielt er åbnet en undersøgelse af, hvorvidt dommerloven er i strid med Lissabon-traktaten.

"Kommissionen havde håbet at løse problemet i den politiske dialog ved retsstatsforhandlingerne. Men da initiativerne træder i kraft i morgen, og da der ikke var nogle skridt fra den polske regering mod at trække dem tilbage, besluttede vi at åbne en sag," sagde Margaritis Schinas, der er cheftalsmand for EU-Kommissionen, i forbindelse med udmeldningen om undersøgelsen.

Polsk advokat advarer: Retssikkerheden kan hurtigt smuldre  

EU-Kommissionen åbner officel undersøgelse af polsk dommerlov 

Rolling Stones kritiserer polsk lovreform i Warszawa 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier