EU-Kommissionen åbner officel undersøgelse af polsk dommerlov

Polens nye dommerlov underminerer princippet om uafhængighed for domstolene, mener EU-Kommissionen, der derfor officielt har åbnet en undersøgelse af loven.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

BRUXELLES — Der har i månedsvis været forhandlinger mellem EU-Kommissionen og den polske regering om at få ændret den nye dommerlovgivning, Polen har indført. Det er sket som en del af en generel diskussion med Polen om, at landet skal overholde grundlæggende regler for retsstater.

Men EU-Kommissionen har ikke været tilfreds med de indrømmelser, Polen er kommet med, og derfor åbner den nu officielt en undersøgelse af, om loven er i strid med Lissabon-traktaten.

"Kommissionen havde håbet at løse problemet i den politiske dialog ved retsstatsforhandlingerne. Men da initiativerne træder i kraft i morgen, og da der ikke var nogle skridt fra den polske regering mod at trække dem tilbage, besluttede vi at åbne en sag," sagde Margaritis Schinas, der er cheftalsmand for EU-Kommissionen, på et pressemøde onsdag.

Den nye polske lov, som altså træder i kraft tirsdag, sænker pensionsalderen for højesteretsdommere fra 70 til 65, og samtidig er det kun Polens præsident, som kan beslutte, om de kan blive forlænget.

I sin pressemeddelelse om beslutningen skriver kommissionen, at der ikke er nogen kriterier fastsat for præsidentens beslutning, ligesom det heller ikke er muligt for dommerne at anke beslutningen.

Ifølge kommissionen betyder det, at 27 ud af 72 dommere kan risikere at miste deres job, når loven træder i kraft.

Første skridt mod retssag

I første omgang har kommissionen sendt et brev - en såkaldt åbningsskrivelse - til Polens regering om, at loven i Bruxelles bliver anset for at være et brud på traktaten. Polens regering har så en måned til at svare på brevet og argumentere for, hvorfor loven overholder traktaten.

Da kommissionen allerede har diskuteret disse ting med Polen, er det sandsynligt, at sagen kommer videre til næste trin. Her vil kommissionen konkludere, at Polen bryder Lissabon-traktaten med sin nye lov, og den sender endnu et brev - en såkaldt begrundet udtalelse - til Polen og beder regeringen om at redegøre for, hvilke skridt den vil tage for at ændre på loven.

Hvis regeringen stadig ikke gør det, kan kommissionen trække Polen for EU-domstolen, og her kan Polen blive pålagt at indføre ændringer, så landet igen lever op til traktaten. Vælger regeringen ikke at gøre det, kan landet blive tvunget til at skulle betale en bøde.

Polsk advokat advarer: Retssikkerheden kan hurtigt smuldre

Retssagen mod Mo på Lesbos - set med advokatens briller

Foldschack retter skarp kritik mod staten efter sag på Lesbos: Det er besynderligt, at den danske stat ikke hjælper

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også