Efter sexchikane og offentlige bommerter: Virksomhedsjurister opfordres til at gardere sig mod personlige fadæser

Fremtrædende personer med upassende adfærd kan gøre enorm skade på virksomheder, og inhouse-jurister bør tage deres forholdsregler, lyder rådet fra juridiske rådgivere.
Anklagerne om omfattende seksuel chikane har lagt Harvey Weinsteins filmselskab i ruiner. Juridiske rådgivere opfordrer virksomhedsjurister til at kræve, at nøglemedarbejderes kontrakter indeholder klausuler, der medfører sanktioner for upassende adfærd | Foto: Foto: ritzau/AP/Remy de la Mauviniere
Anklagerne om omfattende seksuel chikane har lagt Harvey Weinsteins filmselskab i ruiner. Juridiske rådgivere opfordrer virksomhedsjurister til at kræve, at nøglemedarbejderes kontrakter indeholder klausuler, der medfører sanktioner for upassende adfærd | Foto: Foto: ritzau/AP/Remy de la Mauviniere

Efter en række sager om seksuel chikane og andre typer stødende adfærd blandt erhvervsledere opfordres virksomhedsjurister nu til at gardere sig mod dem, der med upassende optræden kan køre hele organisationen i sænk.

Anklagerne mod filmproduceren Harvey Weinstein om seksuelle krænkelser af en lang række kvinder har pulveriseret hans tidligere så magtfulde filmselskab. Tidligere Uber-topchef Travis Kalanicks kontante stil, blandt andet demonstreret med en meget delt video, hvor han giver en chauffør en skideballe, er hovedårsagen til, at taxavirksomheden er gået fra at være beundret til at være heftigt kritiseret. Og upassende kommentarer fra stifter John Schnatter betød for nylig, at den børsnoterede, amerikanske pizzakæde Papa John’s Pizza mistede 100 mio. dollars i markedsværdi og en aftale med den amerikanske fodboldliga, NFL, og at Schnatter selv måtte træde af som bestyrelsesformand.

Lander med et brag

Den slags adfærdsbommerter lander typisk med et brag i den juridiske afdeling, og juridiske rådgivere opfordrer derfor chefjuristerne til at tage deres forholdsregler. Det indebærer blandt andet, at den juridiske afdeling gennemfører grundig research på nøglepersoner og sørger for god forsikring og planlægning for at mindske risici.

Desuden lægger juristerne vægt på, at der indarbejdes såkaldte moral-klausuler i nøglemedarbejders ansættelseskontrakter. Det er klausuler, der fastsætter sanktioner, typisk fyring, for upassende adfærd.

"Især når du bygger et brand op omkring en person, er du nødt til at indarbejde en moral-klausul i hver kontrakt. Det vedrører spørgsmålet om at vække offentlig forargelse og opfattelsen i offentligheden," siger Schuyler Moore, partner i advokatfirmaet Greenberg Glusker og specialiseret i underholdnings- og virksomhedsjura, til branchesitet Corporate Counsel.

Brede formuleringer

Michael Marra, partner i advokatfirmaet Fisher & Phillips, der er specialiseret i ansættelsesret, anbefaler, at inhouse-jurister indfører meget bredt formulerede moral-klausuler i ansættelseskontrakter, så der udløses sanktioner, hvis nøglemedarbejdere optræder på en måde, der vækker forargelse eller medfører tab af anseelse og respekt i omverdenen. Og han opfordrer til at være meget opmærksom på huller i formuleringerne.

"For det første: Hvad er testen? Er testen, at personen er udsat for foragelse i offentligheden? Laver du en meningsmåling? Hvem bestemmer, om testen er bestået? Hvornår skal de her begivenheder have fundet sted? Mange af de ting, der angiveligt har fundet sted, er sket før kontrakten trådte i kraft. Det afhænger af kontraktens formulering," siger Moore til Corporate Counsel.

Den stigende mængde sager med personer, der optræder upassende eller beskyldes for at have optrådt upassende, har ifølge Bloomberg fået investorer til at kræve, at der i virksomhedshandler indskrives såkaldte "Weinstein-klausuler." Disse klausuler sikrer køberne økonomisk kompensation, hvis der dukker sager om upassende adfærd op i de købte virksomheder.

Sager om seksuel chikane får advokatfirmaer til at revurdere interne regler 

Amerikansk topanklager går af efter sex-beskyldninger 

Stort advokatfirma beder ansatte oplyse om personlige forhold 

Partnere splittede over topboss' exit efter 'seksuel kommunikation' 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Troels Tuxen, partner hos Bech-Bruun, har som kurator allieret sig med kapitalfond i sagen, hvor Christian Stadil, hans far og en tidligere direktør i familiens konkursramte rederi er blevet sagsøgt. | Foto: Pr / Bech-bruun

Ugens bedste historier på AdvokatWatch