Danmarks største virksomheder melder om vildt vokseværk i juridiske afdelinger

Flere af Danmarks største virksomheder har mere end fordoblet antallet af ansatte i de juridiske afdelinger de seneste fem år. Et selskab har seksdoblet antallet af jurister globalt og bruger i mindre grad hjælp udefra, fortæller juridisk direktør.
Målet er fremover at kunne løse endnu flere opgaver internt i Demants juridiske afdeling, men der vil fortsat være behov for specialiseret rådgivning og ekstern hjælp ved længerevarende sager, fortæller juridisk direktør Pelle Munk-Poulsen. | Foto: Demant / PR
Målet er fremover at kunne løse endnu flere opgaver internt i Demants juridiske afdeling, men der vil fortsat være behov for specialiseret rådgivning og ekstern hjælp ved længerevarende sager, fortæller juridisk direktør Pelle Munk-Poulsen. | Foto: Demant / PR
Af Iben Schmidt og Steffen Moses

De seneste fem år har flere af landets største virksomheder haft travlt med at rekruttere jurister, viser en rundspørge blandt de danske C25-virksomheder, som AdvokatWatch har foretaget.

Det gælder blandt andet Demant, der siden 2015 har kunnet byde 25 nye jurister velkommen i den globale juridiske afdeling, hvor der i dag sidder cirka 30 jurister – heraf 12 i Danmark.

Og det er der flere grunde til, fortæller juridisk direktør i Demant, Pelle Munk-Poulsen:

"Behovet for inhouse-rådgivning er vokset. I gamle dage gik man typisk til en ekstern advokat, hvis man havde en tvist med en anden part eller et større opkøb. Det, vi rådgiver om i dag, er meget tættere på driften og forretningen."

"Det er blevet mere kompliceret at være virksomhed. Der kommer flere regler og krav, man skal følge både fra EU og ude i verden," siger Pelle Munk-Poulsen og peger på, at interne jurister hjælper forretningen med at navigere i kravene.

Den samme udvikling gør sig gældende for størstedelen af de C25-virksomheder, der har svaret i AdvokatWatchs rundspørge. Det er særligt transformation, øget regulering og voksende juridiske problemstillinger, som har drevet udviklingen, lyder beretningen fra flere.

Hos Chr. Hansen og medicinalselskabet Bavarian Nordic er de juridiske afdelinger vokset til dobbelt størrelse. Også i Coloplast er antallet mangedoblet fra omkring otte jurister i den juridiske afdeling til 28 i dag, hvilket dækker både ansættelser i hovedkvarteret i Danmark og datterselskaber fordelt ud over hele verden, oplyser Coloplast.

Bruger fortsat ekstern juridisk hjælp

Vokseværket i Demants juridiske afdeling har blandt andet gjort det muligt at klare flere opgaver selv, som virksomheden ellers ville have købt juridisk bistand udefra til at løse.

Det gælder eksempelvis, når Demant har opkøbt mindre virksomheder gennem årene.

"For fem år siden var inhouse-afdelingerne ikke specialiserede nok, men i og med at vi bliver flere, har vi også mulighed for at have en dybere viden inden for visse emner og kende forretningen bedre," siger Pelle Munk-Poulsen.

Selv om Demant er vokset i løbet af de seneste mange år, har virksomheden formået at fastholde udgifterne til ekstern juridisk hjælp "på nogenlunde samme niveau som for fem-seks år siden", fortæller Pelle Munk-Poulsen. I stedet har man valgt at bruge pengene internt.

"Vi bruger i mindre grad hjælp udefra, fordi vi selv kan håndtere nogle af de små ting, men vi bruger stadig eksterne advokater til de store komplicerede ting, som ikke er hverdag for os."

"En retssag kan køre flere år og kræve koncentreret indsats i en periode, og i andre perioder kræver den ikke noget. Det giver mindre mening at bruge en masse ressourcer på dem," siger han.

Hvor der for fem år siden var ansat cirka 75 jurister i servicekoncernen ISS, er antallet i dag vokset til 120 globalt – blandt andet som følge af GDPR-krav og stigende kompleksitet i de kontrakter, virksomheden indgår med leverandører.

Det oplyser Bjørn Raasteen, der har titel af group general counsel i ISS.

"Jeg ser [...] ingen umiddelbar tendens til nedgang i behovet for brug af ekstern bistand, men derimod samlet set et større behov i de store virksomheder for juridisk bistand," skriver Bjørn Raasteen og tilføjer, at der uanset ansættelserne af inhouse-jurister vil være behov for ekstern juridisk bistand inden for specialiserede områder som transaktioner, tvister og konfliktløsning, børsret og konkurrenceret. 

Generel vækst skaber større afdelinger

I dag er der omkring 18.000 medarbejdere i Demants globale forretning, og vokser virksomheden yderligere, vil størrelsen på den juridiske afdeling også følge med, forklarer juridisk direktør Pelle Munk-Poulsen.

Det har også været tilfældet i DSV, viser et svar fra den danske logistikkæmpe, der i løbet af de seneste to år har foretaget flere store opkøb af virksomhederne UTI Worldwide og Panalpina.

"Den markante vækst i forretningen har samtidig skabt et behov for at tilknytte markant flere jurister, end der var for fem år siden," lyder det i et svar fra DSV, der i april kunne tælle lidt over 60 jurister i den juridiske afdeling.

I foråret kunne man læse i Finans, at vindmølleproducenten Vestas' juridiske afdeling er vokset i takt med, at Vestas er blevet større. I alt er der nu 125-130 jurister i afdelingen, hvoraf de fleste arbejder i udlandet.

Advokater mærker fokus på bæredygtighed hos klienter – men få stiller hårde krav

Grøn agenda hos C25-selskaber kan påvirke valg af advokatfirma

Advokater oplever i stigende grad diversitet som parameter i rådgivervalg

Simcorp-chef: "Vi har et større ansvar end bare at købe en advokatopgave" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også