Advokater oplever i stigende grad diversitet som parameter i rådgivervalg

Diversitet er på vej til at blive et konkurrenceparameter i advokatbranchen, og kunderne sætter i højere grad advokaters trupsammensætning under lup, viser rundspørge blandt de største advokatfirmaer, som AdvokatWatch har lavet.
"Vi oplever et øget fokus på kønsdiversitet, hvor flere klienter spørger ind til medarbejdersammensætningen i vores virksomhed," lyder det fra Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspiel. | Foto: PR
"Vi oplever et øget fokus på kønsdiversitet, hvor flere klienter spørger ind til medarbejdersammensætningen i vores virksomhed," lyder det fra Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspiel. | Foto: PR

Kunderne i erhvervslivet begynder i højere grad at skele til, hvordan de juridiske tropper er sammensat, når de skal på jagt efter ekstern advokatbistand.

Topcheferne i en række af landets største advokatvirksomheder melder således om øget opmærksomhed på kønsdiversitet – især fra de internationale klienter.

Det viser en rundspørge, som AdvokatWatch har foretaget blandt de ti største advokatfirmaer i Danmark.

"Vi oplever et øget fokus på kønsdiversitet, hvor flere klienter spørger ind til medarbejdersammensætningen i vores virksomhed og interesserer sig for sammensætningen af det hold af jurister, vi stiller med til en given opgave eller hos en given klient," lyder det fra Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspiel.

Kromann Reumert oplever ifølge managing partner Anders Stubbe Arndal også en stigende interesse for emnet hos sine klienter, og firmaet afgiver med jævne mellemrum rapporteringer, der for eksempel redegør for kønsdiversitet og indsatser i forhold til blandt andet mangfoldighed.

Hos DLA Piper oplever man, at kunder stiller krav til særligt kønsdiversitet, men også mangfoldighed.

"Vi ser en stigende tendens til, at kønsdiversitet er et parameter i valg også af juridisk samarbejdspartner for store forbrugere af advokatrådgivning – både i forhold til frekvens og indhold," fortæller Martin Lavesen, managing partner i DLA Piper.

Risiko for eksklusion

Selv om tendensen er tydelig, er der endnu ikke tale om egentlige, ufravigelige krav fra kunderne, lyder meldingen fra blandt andre Poul Schmith/Kammeradvokaten og Bech-Bruun.

"Vi kan helt klart mærke en udvikling i retning af, at mangfoldighed og bæredygtighed bliver stadig vigtigere for vores kunder. Det er den vej, det går, hvilket vi finder meget positivt. Det betyder også, at branchen får et tiltrængt ekstra skub," lyder det fra Jens Bødthcer-Hansen, managing partner i Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Bech-Bruun er ifølge ledende partner Steen Rode heller ikke blevet mødt med egentlige krav, men oplever, at det i stigende grad er et parameter, som virksomhederne er opmærksomme på.

"Det gælder særligt i samarbejdet med vores internationale klienter, og vi tror på, at det også i fremtiden vil være en faktor i vores samarbejdsrelationer i både Danmark og resten af verden," forklarer Steen Rode.

Det er da også særligt på den internationale scene, at virksomheder over de seneste år er begyndt at sætte foden ned over for advokatfirmaer med mandsdominerede holdopstillinger.

Herhjemme stiller kun få af landets største virksomheder imidlertid krav til advokaterne, hvad angår mangfoldighed, viser en rundspørge, som AdvokatWatch har foretaget blandt de danske C25-selskaber. Men i USA truer Coca-Cola ligefrem med at skære i salæret, hvis deres eksterne advokater ikke lever op til nogle helt konkrete spilleregler.

Og det er ikke mindst amerikanske virksomheder, der ifølge Martin Lavesen fra DLA Piper "forudsætter kønsdiversitet i sammensætningen af kundeteams".

"På globalt plan kan vi notere, at de største virksomheder ofte kræver, at virksomheder, der skal være på deres advokatpanel, skal have opstillet KPI'er (Key Performance Indicator, red.) inden for diversitet," fortæller han.

Gorrissen Federspiel oplever også, fortæller managing partner Martin André Dittmer, særligt fra sine internationale klienter at blive bedt om at redegøre for sin diversitetspolitik samt sit arbejde med og udvikling inden for diversitet. Gorrissen-topchefen har dog ikke oplevet strenge krav på niveau med Coca-Colas.

Det har de danske kolleger i DLA Piper heller ikke, men en af det internationale advokatfirmas allerstørste kunder overvejer ifølge Martin Lavesen, at "såfremt der ikke scores tilstrækkeligt på en skala for diversitet, vil det medføre 1 pct. rabat for hvert manglende point".

"Vi anser det også for en reel risiko på sigt, at vi kan blive ekskluderet af potentielle kunder, hvis vi ikke opfylder de krav, som de har opstillet i advokatudbuddet," lyder det fra Martin Lavesen.

Diversitetsmål kryber frem

Diversitet – eller manglen på samme – er et vedvarende tema i advokatbranchen, hvor kvinder generelt er underrepræsenterede i både partnerkredse og ledelseslag, selv om de fylder godt på jurauddannelsen og blandt de fuldmægtige på advokatkontorerne.

For at ændre billedet har advokatfirmaer som Bech-Bruun og Bruun & Hjejle på det seneste opstillet konkrete mål for kønssammensætningen i partnergruppen.

Hos Bech-Bruun skal mindst hver tredje nye partner i perioden 2021-2025 være kvinde, mens der i perioden 2026-2030 skal optages lige mange mænd og kvinder i partnerkredsen. Bruun & Hjejle stiler efter at have 30 pct. kvinder i partnerkredsen "inden for en overskuelig årrække".

"Vi oplever en øget interesse omkring, hvordan vi i Bruun & Hjejle sikrer en bred mangfoldighed og diversitet i vores virksomhed. Den udvikling byder vi velkommen. Vi tror ligesom mange af vores klienter på, at en bred diversitet giver de bedste resultater," lyder meldingen fra Helle Lehmann Staun, der er driftsdirektør i Bruun & Hjejle.

Et nyt ligestillingsmål hos Horten går på, at der skal sidde mindst to kvinder om bordet, når bestyrelsen stikker hovederne sammen i 2023, og advokatfirmaet ser ifølge direktør Tine Kaspersen sine klienter efterspørge diversitet.

Managing partner i Horten, Finn Schwarz, fortæller i forbindelse med AdvokatWatchs rundspørge, at de store virksomheder – især internationalt – er optaget af, at deres leverandører – også inden for rådgiverområdet – lever op til en række krav i forhold til social ansvarlighed.

"Vi oplever det ikke fra alle klienter her og nu, men kravene begynder at komme fra vores store klienter. Der er ingen tvivl om, at det bliver helt centralt fremadrettet, og det er noget, der optager os rigtig meget," lyder det fra Finn Schwarz.

Ligestilling er på dagsordenen over en bred kam i det danske erhvervsliv, hvor det ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) halter med diversiteten.

Sidste år afgav Gorrissen-topchef Martin André Dittmer sammen med flere nordiske erhvervsledere et ligestillingsløfte, mens Jens Bødtcher-Hansen og Martin Lavesen fra henholdsvis Kammeradvokaten og DLA Piper repræsenterer advokatbranchen i et mangfoldighedsudvalg under DI.

Simcorp-chef: "Vi har et større ansvar end bare at købe en advokatopgave"

Diversitetsdebatten raser – men få C25-selskaber stiller krav til advokater

Coca-Cola truer med at skære i salæret hvis advokatfirmaer misser mangfoldighedskrav 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også