AdvokatWatch

Fjerde kvartal ramte nye højder på M&A-marked – tordner videre i år

Kadencen fra fjerde kvartal er fortsat ind i første kvartal. M&A-advokater er optimistiske for 2021, men frygter dog længere nedlukning af det danske samfund.

Foto: Colourbox

Forsøger man i øjeblikket at kontakte en M&A-advokat, skal man væbne sig med tålmodighed og forberede sig på at blive mødt af ubesvarede mails og telefonsvarer.

Efter coronakrisen i foråret 2020 satte en kæp i hjulet på transaktionsmarkedet, tog markedet revanche, og antallet af virksomhedshandler bragede i vejret i andet halvår, viser tal fra analysehuset Mergermarket.

Og stimen af handler er fortsat efter årsskiftet, fortæller flere M&A-advokater til AdvokatWatch mellem timelange forhandlinger på Teams.

"Der er rigtig god og høj aktivitet, som vi også så i andet halvår af 2020. Den pipeline, vi ser i øjeblikket, ser god ud, selv om der ikke er så frygtelig mange af de helt store sager i markedet lige nu," siger Hans Hedegaard, der er partner i Plesner.

"Men det kan ændre sig hurtigt. Det er også et underligt marked i år, hvor meget lidt bevægelse hurtigt kan få markedet til at rykke sig i den eller anden retning, som vi også så det sidste år," tilføjer han.

Selvfølgelig er der en bekymring for, at lockdown fortsætter, og at det kan påvirke driften af de virksomheder, der skal sælges.

Hans Hedegaard, partner i Plesner.

Selv om coronakrisen det første halve år af 2020 fik flere virksomheder til at suspendere handlerne, endte fjerde kvartal med at passere 141 handler og satte dermed en ny rekord, viser tal fra analysehuset Mergermarket. Tallene fra Mergermarket er baseret på indberetninger fra advokatfirmaerne, og der er mindre opgaver, som ikke møder kriterierne for indberetning.

"Vi mærker da også, at året er fortsat med høj aktivitet, både målt på antal transaktioner, der er i gang, eller på vej, men også med flere high value-sager, blandt andre købet af henholdsvis Stark Group og Peakon," lyder det fra Simon Milthers, partner i Bech-Bruun.

Bech-Bruun-advokaterne sad blandt andet med ved forhandlingsbordet, da byggemarkedskæden Stark blev købt af den britiske kapitalfond CVC Capital. Sælgeren var amerikanske Lone Star Funds, der blev rådgivet af advokatfirmaet Kromann Reumert.

Advokaterne ønsker ikke at kommentere handlens størrelse, men der er ifølge AdvokatWatchs oplysninger tale om et tocifret milliardbeløb.

M&A-handler graf.png

Graf: Udarbejdet af Bech-Bruuns M&A-afdeling på baggrund af tal fra Mergermarket. Tallene fra Mergermarket er forbundet med en vis usikkerhed, da de er baseret på indberetninger fra advokatfirmaerne, og der er mindre opgaver, som ikke møder kriterierne for indberetning. Tallene inkluderer handler af danske virksomheder, eller hvor køber er baseret i Danmark.

Et uforudsigeligt marked

Rådgivning i forbindelse med virksomhedshandler udgør ca. ni pct. af den samlede omsætning i advokatbranchen, viser tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport om advokatbranchen, hvor branchens årlige omsætning er opgjort til 14,7 mia. kr.

Det er derfor ikke en ubetydelig del af advokaternes omsætning, der står på spil, når markedet nu skal tackle endnu en nedlukning af det danske samfund.

"Selvfølgelig er der en bekymring for, at lockdown fortsætter, og at det kan påvirke driften af de virksomheder, der skal sælges. Uforudsigelighed er grund til bekymring i vores metier," siger Hans Hedegaard fra Plesner.

På globalt plan faldt antallet af handler 32 pct. i første halvår af 2020 sammelignet med første halvår af 2019, mens værdien af virksomhandler er faldet med 52,7 pct. Det er tal, der bedst kan sammenlignes med finanskrisen i 2008 og 2009, skrev analysehuset Mergermarket i en rapport i juli 2020.

Danmark er dog et attraktivt marked for virksomhedshandler, lyder det fra M&A-advokaterne, som derfor ikke frygter den samme slinger i valsen.

"Der har været en generel tendens til, at Danmark og Skandinavien har været begunstiget som et stabilt marked, og det tyder på, at den tendens fortsætter. Særligt inden for healthcare og tech, som er sektorer, hvor Danmark generelt er stærk," siger Hans Hedegaard.

Hos Bech-Bruun deler man optimismen for de danske virksomheder, men krystalkuglen ser dog fortsat lidt grumset ud, lyder det.

"Hvordan 2021 ender, er det endnu alt for tidligt at spå om, og der vil givet være svingninger henover året, men med den travlhed, som vi har begyndt året med, er vi bestemt optimistiske," udtaler Simon Milthers i en skriftlig kommentar.

Glohedt marked for virksomhedshandler

Buldrende aktiemarkeder sætter fut i køb og salg af danske virksomheder

Præsidentvalget kan ramme M&A-markedet 

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Dommers adfærd på Facebook kom igen i fokus i denne uge, hvor Dansk Folkeparti holdt sommergruppemøde. Derudover fandt historier om blandt andet erhvervsjurister og barselsvilkår vej til spalterne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier