Professor kritiserer Bech-Bruun for at gå for langt i rådgivning af tysk bank
Et af Danmarks største advokatfirmaer, Bech-Bruun, gik for langt, da det rådgav en tysk bank, som blev en af hovedaktørerne i den formodede milliardsvindel med udbytteskat.
Det fastslår en jurist og en professor efter at have gennemgået Bech-Bruuns 14 sider lange rådgivning til den tyske North Channel Bank i dokumenter, som Politiken og DR er i kommet besiddelse af.
At rådgivningen havde fundet sted blev afsløret af Skatteministeriet i november, men det nye dokument viser i detaljer, hvordan Bech-Bruun rådgav banken.
"Hvis Bech-Bruun ikke kunne se, at de rådgav om transaktioner, som i hvert fald var en overtrædelse af loven, og mere sandsynligt en bedragerisk skattemodel, så var de temmelig naive," siger Torsten Fensby, svensk jurist og ekspert i international skattepolitik til Politiken.
Også Peter Løchte Jørgensen, professor i finansiering ved Aarhus Universitet, har gennemgået dokumentet.
"Det må have stået lysende klart, at de vurderede på en ide, som ikke var helt fin i kanten," siger han til Politiken.
I det 14 sider lange dokument, som bærer Bech-Bruuns navn, beskrives transaktioner med danske aktier og tilbagebetaling af udbytteskat til amerikanske pensionsfonde.
Fondene modtog ifølge Skattestyrelsen 11 mia. af de 12,7 mia. kr., som de formodede svindlere hentede i statskassen. Bagmandspolitiet har sigtet to af bankens bagmænd for groft bedrageri.
Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Politiken.
AdvokatWatch sætter de største advokatfirmaer under lup
Bech-Bruun: Vi havde ingen krystalkugle som kunne fortælle os hvad der ville ske