Analyse: Der er blæst til angreb på advokaternes slagmark

De første rygter om, hvad der står i Konkurrencerådets længe ventede rapport om advokatmarkedet, er begyndt at florere i branchen, og dermed er der lagt op til et politisk slag, der kan få afgørende betydning for advokatfirmaerne.
Kammeradvokatordningen har et selvstændigt kapitel i Konkurrencerådets rapport. | Foto: Nikolai Linares
Kammeradvokatordningen har et selvstændigt kapitel i Konkurrencerådets rapport. | Foto: Nikolai Linares
AF STEFFEN MOSES OG MAIKEN REIMER RØNNEBERG

Advokatfirmaer, revisionshuse og interesseorganisationer er for alvor ved at positionere sig på den politiske slagmark, der venter, når Konkurrencerådet offentliggør sin rapport om markedet for juridiske ydelser.

Den længe ventede rapport, der skulle være kommet i slutningen af sidste år, er nu sendt i fortrolig høring i en snæver kreds af interessenter, og der er umiddelbart lagt op til markante ændringer i advokatbranchen.

Som Finans erfarede i går, lægger Konkurrencerådet op til at åbne mere op for revisorernes muligheder på markedet ved for eksempel at få bedre adgang til kuratoropgaver eller endda mulighed for at eje advokatfirmaer.

Derudover er der lagt op til øget konkurrence om statens opgaver, ligesom Konkurrencerådet for eksempel vil gøre det lettere for advokater at skifte mellem firmaer uden at havne i habilitetsproblemer og løsne op for forbuddet imod såkaldt klientfiskeri.

Sidstnævnte har justitsminister Nick Hækkerup (S) dog allerede afvist at pille ved.

Alle klapper i

AdvokatWatch har talt med en lang række kilder i advokat- og revisionsbranchen, som bekræfter, at rapporten kommer med flere markante anbefalinger. Men ingen vil sige noget til citat, hvilket understreger, hvor politisk højspændt situationen er.

Der er stærke interesser på spil, der allerede nu, inden rapporten er offentliggjort, forsøger at påvirke dagsordenen. Flere af de kilder, AdvokatWatch har talt med, udlægger rapporten konklusioner vidt forskelligt, og derfor skal man også tage alle rygter om, hvad der rent faktisk står i rapporten med et gran salt.

Høringsfristen på den cirka 300 siders rapport er 31. august, men det er uvist, hvornår rapporten bliver offentliggjort.

Et godt bud er dog i løbet af efteråret, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) vil genoverveje kammeradvokatordningen.

Netop kammeradvokatordningen har et selvstændigt kapitel i Konkurrencerådets rapport, og dermed kommer rapportens konklusioner til at danne bagtæppe for de politiske drøftelser om kammeradvokatordningen.

Ifølge Finans' oplysninger, lægger Konkurrencerådets rapport op til øget konkurrence om statens juridiske opgaver, men der er blandt de kilder, AdvokatWatch har talt med, uenighed om, hvor markante Konkurrencerådets konklusioner om kammeradvokatordningen er.

Pres på Kammeradvokaten

Uanset hvad må det private firma Poul Schmith, der via Kammeradvokataftalen får en fordel i forhold til statens opgaver, bide negle frem mod efterårets politiske drøftelser.

En betydelig del af Poul Schmiths omsætning kommer fra staten, der sidste år brugte over en halv mia. kr. på Kammeradvokaten. Derudover tjener Poul Schmith et ukendt beløb som kurator for staten og som advokat for flere af statens selskaber.

Men Nicolai Wammen gjorde det på et samråd i juni klart, at han er klar til at se på alternativer til kammeradvokatordningen, og at opgaven eventuelt skal deles mellem flere advokatfirmaer.

"Jeg har ikke nogen speciel præference, hverken for kammeradvokatinstitutionen eller det modsatte. Regeringen vil have et åbent sind, når vi til efteråret skal vurdere, om det er den nuværende konstruktion, eller det er en anden konstruktion, der vil være den mest hensigtsmæssige," sagde ministeren på samrådet.

Man skal dog heller ikke være blind for, at finansministeren har en klar interesse i at lægge maksimalt pres på Kammeradvokaten frem mod efteråret, hvor Kammeradvokataftalen, hvis regeringen vælger at fortsætte med ordningen, skal genforhandles.

Med konkurrencerådets rapport og ved at åbne op for andre ordninger med flere kammeradvokater er finansministeren i en særdeles gunstig position, når han skal sidde ved forhandlingsbordet over for Kammeradvokatens ledende partner Jens Bødtcher-Hansen.

Kamp om statens opgaver

Jens Bødtcher-Hansen ønsker ikke at kommentere på Konkurrencerådets rapport, før den er offentliggjort, oplyser han til AdvokatWatch.

Men i sidste måned advarede han over for Finans imod at sende statens opgaver i frit udbud.

"Hele idéen med Kammeradvokataftalen er, at der ikke er behov for at bringe alle opgaver i udbud. Staten har med ordningen sikret sig en hurtig og let adgang til højt specialiseret rådgivning til favorable timepriser," sagde Jens Bødtcher-Hansen til Finans.

En analyse fra konsulentfirmaet Boston Consulting Group viste for nyligt, at timepriserne hos Kammeradvokaten ligger 11,2 pct. under gennemsnittet for branchen.

Over for AdvokatWatch har Jens Bødtcher-Hansen i øvrigt argumenteret for, at det allerede under den nuværende Kammeradvokataftale er muligt for myndighederne at udbyde opgaver.

"I forhold til leverancer ind til staten, er faktum, at de enkelte statslige enheder gør brug af andre advokater. Så den praktiske realitet er, at det står de andre advokatfirmaer frit for at byde ind. Det ser vi også flere og flere eksempler på," lød det fra Jens Bødtcher-Hansen i maj.

Det billede kan flere i branchen dog ikke genkende.

Tidligere i år sagde ledende partner i Horten, Finn Schwarz, at firmaet gerne vil have flere opgaver for staten, men at Horten ikke oplever, at opgaverne bliver udbudt.

Også fra både Bech-Bruun og DLA Piper er meldingen, at advokatfirmaernes omsætning hos staten ikke er steget markant de seneste år.

Minister slår fast: Flere advokatfirmaer skal have adgang til statens millionopgaver

Konkurrencestyrelsen ringer ind til fejde om millionhonorarer blandt rådgivere

Kammeradvokaten om fri konkurrence: Det kan føre til intern krig mellem statens instanser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også