Kammeradvokat-chef afviser kritik: Det står andre frit for at byde på statsopgaver

Der er god konkurrence om statens opgaver, mener Kammeradvokatens ledende partner. Hvis kammerordningen er konkurrencehæmmende, er det i forhold til Advokatfirmaet Poul Schmiths mulighed for at tage opgaver for andre klienter end staten, lyder det.
Ledende partner for Advokatfirma Paul Schmith/Kammeradvokaten, Jens Bødtcher-Hansen, afviser, at aftalen med staten giver en unfair konkurrencefordel. | Foto: Nikolai Linares
Ledende partner for Advokatfirma Paul Schmith/Kammeradvokaten, Jens Bødtcher-Hansen, afviser, at aftalen med staten giver en unfair konkurrencefordel. | Foto: Nikolai Linares

Der er lagt op til heftig debat om Kammeradvokataftalen, der giver det private advokatfirma Paul Schmith en særstatus i forhold til staten, når Konkurrencerådet kommer med sin længe ventede analyse af advokatbranchen.

Indtil videre er analysen et halvt år forsinket, hvilket, som AdvokatWatch skriver onsdag, ærgrer Dansk Erhverv, der håber, at konklusionerne i analysen vil føre til et politisk opgør med Kammeradvokataftalen.

Men hos Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten afviser ledende partner, Jens Bødtcher-Hansen, at aftalen med staten giver en unfair konkurrencefordel.

"I forhold til leverancer ind til staten, er faktum, at de enkelte statslige enheder gør brug af andre advokater. Så den praktiske realitet er, at det står de andre advokatfirmaer frit for at byde ind. Det ser vi også flere og flere eksempler på," skriver Jens Bødtcher-Hansen i en mail til AdvokatWatch.

Mener du, at Kammeradvokataftalen hæmmer konkurrencen i advokatbranchen?

"Kammeraftalen har i hvert fald den konsekvens, at vi ofte selv må afstå fra at tage opgaver for andre klienter. For nogle år siden måtte vi f.eks. takke nej til at byde på Københavns Kommunes advokatudbud, da der var stillet krav om, at man ikke måtte bistå andre (staten) med at føre sager mod kommunen," skriver han.  

"Det samme gør sig gældende i Ørsteds aktuelle advokatudbud. Så i den forstand kan du da have en vis pointe," tilføjer Jens Bødtcher-Hansen.

Konkurrence er ikke det eneste vigtige

Jens Bødtcher-Hansen vil ikke forholde sig til, hvilke konsekvenser analysen fra Konkurrencerådet eventuelt vil få for Kammeradvokataftalen, da analysen ikke er færdig endnu.

"Men det er vigtigt at huske på, at Konkurrencerådet er sat i verden for at fokusere på konkurrencen. Ofte skal konkurrencemæssige hensyn dog vejes op imod andre mindst lige så vigtige samfundshensyn, og den afvejning sker politisk," skriver han og tilføjer:

"Det var netop afvejningen over for en række andre hensyn, der i 2014 gjorde, at samtlige partier, på nær Enhedslisten, bakkede op om kammerordningen med henvisning til de mange fordele, den indebærer for staten, herunder stordriftsfordele, faglige synergier på tværs af ministerierne, mindre administration samt vidensopbygning- og forankring."

Statens opgjorte forbrug af Kammeradvokaten voksede i 2019 og rundede for første gang en halv mia. kr. Den voksende advokatregning har fået formanden for Folketingets retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), til at indkalde finansminister Nicolai Wammen i samråd.

På samrådet, der ventes at blive afholdt i juni, skal finansministeren blandt andet redegøre for regeringens eventuelle bestræbelser på at udbyde statens advokatarbejde til andre advokatfirmaer.

Ministermelding stækker Konkurrencerådet forud for advokatanalyse

Finansminister kaldt i samråd om statens voksende regning til Kammeradvokaten

Politiker raser over voksende regning til Kammeradvokaten: "Det er helt horribelt"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også