Finansminister kaldt i samråd om statens voksende regning til Kammeradvokaten

På et samråd skal finansministeren blandt andet svare på, om regeringen vil udbyde flere advokatopgaver til andre firmaer end Kammeradvokaten, der i 2019 sendte en rekordstor regning til staten.
Finansminister Nicolai Wammen (S) skal på et samråd blandt andet svare på, om regeringen vil udbyde flere opgaver til andre firmaer end Kammeradvokaten. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Finansminister Nicolai Wammen (S) skal på et samråd blandt andet svare på, om regeringen vil udbyde flere opgaver til andre firmaer end Kammeradvokaten. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statens forbrug af Advokatfirmaet Poul Schmith, bedre kendt som Kammeradvokaten, bliver ved med at stige, og nu skal finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd om den voksende advokatregning.

På Folketingets hjemmeside fremgår det, at formanden for retsudvalget Preben Bang Henriksen (V) har kaldt finansministeren i samråd for at få svar på en række spørgsmål.

"Vil ministeren redegøre for regeringens holdning til statens og statens selskabers omfattende brug af det private advokatkontor Poul Schmith," indleder Preben Bang Henriksen indkaldelsen til samrådet.

Derudover vil Venstre-politikeren, der selv er advokat, gerne høre om "regeringens eventuelle bestræbelser på at udbyde statens og statens selskabers advokatarbejde til andre advokatkontorer i Danmark".

Spørgsmålet kommer i kølvandet på, at Berlingske mandag skrev, at Forsvarsministeriet har givet en opgave til Kammeradvokaten uden at sende den i udbud, selvom advokatfirmaerne Bruun & Hjejle og Horten begge havde skrevet til ministeriet for at lægge billet ind på opgaven.

Kræver redegørelse for hele forbruget

I indkaldelsen til samrådet spørger Preben Bang Henriksen også ind til, hvor stort statens forbrug af Kammeradvokaten egentlig er.

Som AdvokatWatch skrev tidligere på året, steg statens forbrug af Kammeradvokaten i 2019 og rundede for første gang en halv mia. kr. Men en betydelig del af Kammeradvokatens arbejde for staten ligger uden for den årlige opgørelse.

Det gælder statslige selskabers forbrug af Kammeradvokaten, ligesom det ikke er opgjort, hvor meget Kammeradvokaten tjener på at blive udpeget som kurator, når staten er hovedkreditor.

På samrådet, som endnu ikke er blevet lagt i kalenderen, vil Preben Bang Henriksen gerne have finansministeren til at komme med en redegørelse for det samlede forbrug alt inklusiv.

Set over en tiårig periode er den opgjorte del af statens regning til Kammeradvokaten steget med mere end 125 pct. fra 235 mio. kr. i 2009 til 531 mio. kr. i 2019.

Da de seneste tal blev offentliggjort i foråret, kaldte Preben Bang Henriksen det "helt horribelt".

Vil øge konkurrencen om statens opgaver

Staten betaler ifølge Venstre-politikeren overpris på grund af Kammeradvokataftalen, der giver det private advokatfirma Poul Schmith en fordel over andre advokatfirmaer i forhold til at få opgaver for staten.

"Det at give et monopol, som man gør her, er konkurrenceforvridende og medfører, at man reelt kommer af med en højere pris. Det skulle da være det første monopol, hvor det ikke var tilfældet," sagde Preben Bang Henriksen til AdvokatWatch i marts.

Dansk Erhverv har også længe kritiseret aftalen med Kammeradvokaten. De seneste tal for forbruget fik Daniel Møller Jensen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv, til at kræve politisk handling.

Det må give anledning til at "sætte turbo på arbejdet med et opgør med Kammeradvokataftalen", lød det blandt andet fra Daniel Møller Jensen.

Det er centralt for regeringen at spare på statens udgifter til konsulenter, og den vil i finansloven for 2020 spare 200 mio. kr. i år på ekstern rådgivning, herunder juridisk bistand.

 

 

To advokatfirmaer meldte sig klar – men ministerie gav opgave til Kammeradvokaten

Politiker raser over voksende regning til Kammeradvokaten: "Det er helt horribelt"

Statens udgifter til Kammeradvokaten slår rekord og runder en halv milliard kroner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også