Advokater ser i første omgang millionsats fra Karnov-udfordrer som supplement

De første advokater har lavet aftaler med Karnov-udfordreren Schultz, men kunderne er langt fra klar til at droppe Karnov, der længe har domineret markedet for juridiske databaser. Schultz er klart billigst, men Karnov har et solidt produkt, fortæller kunder.
Lasse Iversen Hansen, adm. direktør for Penta Advokater er glad for, at Karnov nu har en konkurrent, men vil ikke på nuværende tidspunkt vælge. | Foto: Penta Advokater / PR
Lasse Iversen Hansen, adm. direktør for Penta Advokater er glad for, at Karnov nu har en konkurrent, men vil ikke på nuværende tidspunkt vælge. | Foto: Penta Advokater / PR

Millionsatsningen Schultz Legal Research, som blev annonceret tilbage i efteråret og er udviklet i et samarbejde mellem forlaget Schultz og Danske Advokater, bliver i første omgang et supplement til det etablerede Karnov i stedet for en decideret erstatning, når det kommer til domssamlinger.

Det fortæller flere kunder til AdvokatWatch.

"Her i starten er det et meget kraftigt supplement til Karnov, det er der ikke nogen tvivl om. Karnov har et rigtig godt produkt, vil jeg gerne sige," siger Lasse Iversen Hansen, adm. direktør for Penta Advokater, til AdvokatWatch.

Schultz Legal Research er en juridisk platform, som bør stå færdig om få måneder. Hverken den endelige dato for lanceringen eller tidspunktet, hvor kunderne begyndte at teste produktet, er offentliggjort, men løsningen forventes klar i september 2020. Det præcise beløb, Schultz har investeret i platformen, er heller ikke offentligt, men det har tidligere været fremme, at der er tale om et stort tocifret millionbeløb.

Penta Advokater, som beskæftiger omkring 80 medarbejdere, benytter Karnovs database, men har ligeledes indgået en såkaldt early bird-aftale med Schultz, som er en aftale for kunder, der tilslutter sig tidligt, og som giver 20 pct. rabat. Early bird-aftalen tilbydes i en toårig periode.

"Problemet med Karnov har været, at den måde, priserne har udviklet sig på gennem de senere år, har været alt for voldsom," siger Lasse Iversen Hansen.

Et andet advokatkontor, som allerede har indgået en aftale med Schultz, er Bach Advokater. Heller ikke her er de dog parate til at erstatte Karnov, fortæller partner Claes Illum Christensen.

"Planen lige nu er, at Schultz skal supplere Karnov. Vores interesse er at give den bedste ydelse til vores kunder og have de bedste værktøjer til det," siger han.

Kunderne oplyser, at Schultz' løsning koster omkring det halve af Karnovs uden at fortælle det præcise beløb. Alligevel er de ikke klar til entydigt at vælge Schultz' model frem for Karnovs.

På den lange bane afviser de dog ikke at vælge den ene frem for den anden løsning, hvis kvaliteten og funktionaliteten i de to produkter viser sig lige gode. Her vil det i sidste ende være prisen, der afgør det.

Da Schultz i samarbejde med Danske Advokater lancerede sit angreb på Karnovs monopol, lød det netop fra flere af storkunderne i advokatfirmaerne, at pris bliver afgørende.

Det må komme an på en prøve

Både Claes Illum Christensen og Lasse Iversen Hansen understreger, at de er glade for, at der nu kommer konkurrence til Karnov i forhold til pris og kvalitet.

"Der er ingen tvivl om, at der hidtil kun har været én udbyder, når det kommer til de her databaser og lovsamlinger, og det er Karnov. Det har på en måde taget en skæv retning, at der kun sidder én udbyder, og derfor er vi selvfølgelige nysgerrige, da Schultz begynder at profilere det her produkt," siger Lasse Iversen Hansen.

Penta-direktøren mener dog ikke, at det på nuværende tidspunkt er gangbart at sammenligne de to produkter en til en. Han understreger også, at Karnov har et rigtig godt produkt, som hans medarbejdere er glade for at bruge.

Er det forhåbningen, at I kan nøjes med én leverandør?

"I princippet ville det på nogle måder være det bedste, men det er ikke, fordi vi ikke vil bruge begge, hvis fornuften tilsiger det. Det handler om, at vi skal servicere vores kunder bedst muligt, og der bruger vi de redskaber, der er bedst til det," siger han og fortsætter:

"Det er klart, at hvis Schultz stikker af i forhold til det, Karnov kan, så har vi ikke noget incitament til at bruge Karnov længere. Hvis Karnov laver et nyt træk, som gør, at deres platform prismæssigt og leverancemæssigt overmatcher Schultz, så skal Schultz finde en måde at overmatche det."

Hos Bach fortæller Claes Illum Christensen ligeledes, at det kommer an på en praktisk prøve. Hvis systemerne kan det samme, vil han vælge det mest gangbare.

"Jeg har en fornemmelse af, at de to systemer på mange områder vil supplere hinanden," siger han.

Det har i høj grad været prisen, som tidligere har medført kritik af Karnov. Når kunderne alligevel er villige til pludselig at have – og betale for – to systemer, skyldes det, at det giver mulighed for at øge kvaliteten. Claes Illum Christensen sammenligner det med lærebøger, som ser på forskellige problemer med forskellige vinkler.

Kommunerne vælger heller ikke

Schultz har ligesom Karnov ikke kun fokus på advokatkontorer, men alle juridiske arbejdspladser. Det gælder også offentlige institutioner.

It-selskabet kunne for nylig blandt andet bryste sig af at have indgået en aftale med Egedal Kommune. Aftalen er dog ikke et salg af Schultz Legal Research som enkeltstående platform.

Egedal Kommune benytter i forvejen systemet Schultz Information, og i forbindelse med en fornyelse af en udløbet kontrakt fik kommunen ligeledes en rabatperiode på Legal Research med i købet.

Derfor er der ingen aktuelle planer om, at Karnov skal erstattes, fortæller Peter Elman Hansen, afdelingschef for jura og udbud i kommunen.

"Vi undersøger, som vi gør med alle vores systemer, om den løsning, vi har, er den bedste og billigste, og hvis der kommer nogen på markedet, som påstår, at de kan det hele på den halve tid, så undersøger vi selvfølgelig det," siger han til AdvokatWatch.

Han fortæller, at der ikke er en klar afvejning i kvalitet i forhold til pris, men at kommunen undersøger, om Schultz Legal kan erstatte det, kommunen får fra Karnov i dag.

Karnov vokser en smule i første kvartal og går fri af coronakrisen

Flere advokater i nyt digitaliseringsråd

Legal Tech-forening indgår partnerskab med it-virksomhed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også