Husker du april? Dommernes indtjening i søgelyset

ÅRET DER GIK: AdvokatWatch ser tilbage på april, hvor der var fokus på dommernes indtjening, en bemærkelsesværdig sag om konkurskarantæne og en fusion mellem et københavnsk og fynsk advokatfirma.
Foto: Marie Hald/Scanpix
Foto: Marie Hald/Scanpix

Mens man måske ikke umiddelbart ville tænke sig til, at dommere får en dårlig løn, er det imidlertid det, som Dommerudnævnelsesrådet ligger til grund for, der ikke har været lige så stor rift om dommerstillinger i Danmark i 2018 i forhold til året før.

"Der kan ikke ses bort fra, at en væsentlig årsag hertil for de privatansatte kan være, at dommerstillinger ikke lønmæssigt kan konkurrere med den private sektor for jurister med de fornødne kvalifikationer til at blive dommer," konstaterede rådet i april i årsberetningen.

Dommerne gjorde sig gentagne gange bemærket i foråret – blandt andet ved debatten om deres bijobberi. Landets dommere slog i 2017 indtægtsrekord på at bijobbe, der indbragte dommerne et samlet beløb på 64,2 mio. kr. I rapporten fra april kunne man imidlertid se, at dommernes havde skruet en smule ned, og bijobberiet indbragte dommerne et samlet beløb på 58,5 mio. kr.

Men måske det alligevel var tanker om dårlig aflønning, der fik en anonymiseret landsdommer fra Østre Landsret til at forbryde sig mod loven og over en periode på seks år tjene 444.873 kr. for meget, som AdvokatWatch beskrev i april.

"Et år i helvede"

April var også måneden, hvor onlinevirksomheden Familietestamente gjorde sig ekstra bemærket i advokatbranchen. Firmaet var igennem en større fyringsrunde i slutningen af 2018 og mistede i april en partner og en jurist. Blot to måneder senere kunne AdvokatWatch på baggrund af en intern mail afsløre, at virksomheden stod over for en truende konkurs.

I oktober stoppede Emma Novak Christensen som direktør i selskabet for at blive advokatfuldmægtig hos advokatfirmaet Dreiststorgaard beliggende i Køge.

Dreiststorgaard har måske gjort sig mest bemærket, da firmaets adm. direktør, Svend-Aage Dreist Hansen, i april var truet af konkurskarantæne. AdvokatWatch var med i retten, da den adm. direktør og advokat afgav forklaring under sidste retsmøde i sagen, der udspringer af en konliktfyldt konkurs i selskabet Kaldred Grusgrav ApS, hvor han var bestyrelsesformand indtil krakket i februar 2017.

I maj stod "et år i helvede", som Svend-Aage Dreist Hansen havde kaldt det, til at være overstået for advokaten, da Retten i Holbæk afgjorde, at han ikke skulle idømmes konkurskarantæne. Kurator endte dog med at kære byrettens afgørelse til landsretten, og sagen er dermed ikke afsluttet endnu.

Fremgang i store advokathuse

Den københavnske advokatvirksomhed Mazanti-Andersen Korsø Jensen annoncerede i april, at firmaet indtager Fyn ved at fusionere med Bonnesen Advokater. Det skal blandt andet være med til at løfte omsætningen fra 152 mio. kr., som firmaet havde ved seneste regnskabsperiode, til 200 mio. kr., lød det fra formanden i starten af april.

Samtidig fortalte bestyrelsesformanden, at væksten ikke skal stoppe der. Han ønskede dog ikke at oplyse, om det skal ske gennem flere opkøb eller ved en udvidelse af partnerkredsen. Firmaet har et mål om at forblive blandt de ti største advokatfirmaer i Danmark. Firmaet har hentet flere nye advokater fra konkurrenterne siden da og udvidet partnerkredsen.

Selv om Mazantis regnskab i foråret afslørede, at 2018 ikke havde været helt så profitabelt et regnskabsår som 2017, var der generelt fremgang at spore, da advokatkontorernes regnskaber blev offentliggjort.

Bech-Bruuns regnskab undgik skrammer fra udbytttesagen, DLA Piper gik frem på toplinjen efter Delacour-fusionen, og Bruun & Hjejle meldte også om et godt år, da advokatundersøgelsen om hvidvask for Danske Bank slog igennem i årsregnskabet, der viste tocifret procentvis fremgang.

Fremgangen i de store advokathuse blev også understreget af en ny analyse fra Dansk Brancheanalyse, der viste, at branchen omsatte for 14 mia. kr. De 10 største advokatfirmaer i undersøgelsen tegner sig ifølge Dansk Brancheanalyse for ca. 50 pct. Kammeradvokaten og Kromann Reumert er ikke med i opgørelsen.

Læs historierne her:

Dommerne skruer ned for bijob: "Det vigtige er, at tiden ikke går fra vores arbejde"

Dommer overtrådte lønregler over seks år: "Ingen synes det er særligt tilfredsstillende"

Familietestamente mister direktør  

Familietestamente mister partner 

Intern mail afslører: Familietestamente tæt på konkurs

Advokat truet af konkurskarantæne: "Et år i helvede"

Mazanti efter ekspansion på Fyn: Vi er ikke færdige med at vokse

Mazanti fusionerer med fynsk advokathus: Runder 120 medarbejdere

Ny analyse: Top 10-advokater omsætter for 7 milliarder kroner

Bruun & Hjejle profiterer af hvidvask og GDPR

Bech-Bruun-regnskab undgår skrammer fra udbytttesag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også