Husker du marts? Revisorer ville have en bid af konkursmarkedet

ÅRET DER GIK: I marts blussede debatten om kammeradvokataftalen op igen, revisorernes brancheforening ville have lettere markedsadgang på konkursmarkedet, og advokatfirmaer spåede en stor fremtid for rådgivning på energiområdet.
Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, tegnede sig sidste år alene for 33 procent af konkursboernes samlede aktiver, mens han i perioden 2010 til 2018 har bestyret samlet 25 procent af alle konkursboers aktiver, viste en opgørelse fra mediet Insidebusiness i marts. | Foto: Ritzau Scanpix/Joachim Adrian
Kammeradvokatens bestyrelsesformand, Boris Frederiksen, tegnede sig sidste år alene for 33 procent af konkursboernes samlede aktiver, mens han i perioden 2010 til 2018 har bestyret samlet 25 procent af alle konkursboers aktiver, viste en opgørelse fra mediet Insidebusiness i marts. | Foto: Ritzau Scanpix/Joachim Adrian

Konkursmarkedet var et omdiskuteret emne i marts 2019, hvor blandt andre brancheorganisationen FSR - Danske Revisorer meldte sig ind i debatten ved at erklære kuratormarkedet for et monopol styret af advokater. Charlotte Jepsen, FSR's adm. direktør, plæderede for, at der burde være mere konkurrence på markedet. Der er i dag væsentlige barrierer, som gør en markedsadgang for revisorerne næsten umulig, lød det.

Konkursmarkedet er en lukrativ forretning, og de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at advokatbranchen i 2017 omsatte for 1,2 mia. kr. på konkursbehandling. Samtidig falder kreditorernes valg ofte på personer fra den samme lille kreds af advokater, når aktiver skal findes og fordeles efter en konkurs, viste en gennemgang foretaget af mediet Insidebusiness. Gennemgangen pegede blandt andet på, at 20 kuratorer har behandlet konkursboer med aktiver for 211 mia. kr., hvilket svarer til 50 procent af alle konkursboernes samlede aktiver.

Revisions- og konsulenthuset EY har tidligere lykkedes med at bryde ind på markedet. Men efter firmaet mistede de to partnere, de havde hentet ind fra Kromann Reumert, lukkede EY ned for insolvensområdet og tanken om at få en bid af konkursmarkedet. Der er heller ikke udsigt til, at firmaet vil kastede sig ind på området igen foreløbig, fortalte Susanne Scott Levinsen, chef for EY Law, i et interview med AdvokatWatch i marts.

Kamp om konkurskarantæne

Boris Frederiksen, der er advokat og bestyrelsesformand i advokatfirmaet Poul Schmidt, bedre kendt som Kammeradvokaten, var blandt de mest indbringende på konkursområdet ifølge Insidebusiness. Han var også kurator i konkursboet efter Anspartsselskabet II og dermed involveret i en anden opsigtsvækkende sag i advokatbranchen.

Michael Amstrup, advokat og partner hos Lundgrens, var indstillet til konkurskarantæne af Boris Frederiksen. Omdrejningspunktet var, hvorvidt Michael Amstrup som tidligere likvidator i det nu konkursramte selskab har udøvet "groft uforsvarlig forretningsførelse", hvilket i så fald efter kurators opfattelse skulle straffes med konkurskarantæne i tre år. Men advokaten endte med at gå fri, lød afgørelsen fra Sø- og Handelsretten.

Kammeradvokaten trak flere overskrifter i marts, hvor daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) først meldte sig på banen ved at sige, at staten kun bør have én advokat, Kammeradvokaten. Derefter meldte Dansk Erhverv sig ind i debatten, da politisk konsulent Daniel Møller Jensen fra Dansk Erhverv i et interview med AdvokatWatch opfordrede til konkurrenceudsættelse af Kammeradvokatens opgaver. Staten ville dermed kunne få ydelserne bedre og billigere, lød det.

Debatten er fortsat året ud, hvor flere partier har opfordret til at sende statens advokatopgaver i udbud i bidder.

Advokater satser på energi

Klimadebatten fyldte meget i samtlige medier, og Dansk Sprognævn og P1-programmet "Klog på sprog" har kåret "Klimatosse" som årets ord 2019. Men klima er heller ikke et tema, der er gået ubemærket hen i advokatbranchen. Flere advokatfirmaer har oprustet på inden for energi og i særdeleshed med fokus på vedvarende energi.

Bech-Bruun har lavet en faggruppe for vedvarende energi, og advokat Klint Klingberg-Jensen, der tidligere bl.a. har været i Ørsted, Ineos Oil & Gas, kunne i marts fortælle om Kammeradvokatens planer inden for den målrettede satsning på bl.a. vindenergi. Lundgrens meldte sig også ind i kampen i efteråret, da firmaet annoncerede, at energi bliver en del af kerneforretningen.

Samtidig bød marts på historier om de små advokatkontorer i mindre byer, som er kommet under pres fra københavnske advokathuse. Anders Drachmann, partner og ejer Helsingør-firmaet Drachmann Advokater, fortalte i et interview med AdvokatWatch, at de store advokatfirmaer er på rov efter deres erhvervskunder.

Energi bliver en del af Lundgrens' kerneforretning 

Revisorer vil ind på advokaters milliardmarked: "Det er et reelt monopol"

Dansk Erhverv lodret uenig med skatteministeren om nyt advokatmonopol

Syngende lussing til Kammeradvokaten i sag om konkurskarantæne

Bech-Bruun og Kammeradvokaten øjner gyldne klima-muligheder

Advokater i provinsen er delte om presset fra københavnske advokathuse  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også