Snart kan teledata igen bruges i straffesager

Anklagere kan fra 19. oktober bruge teledata som bevis i straffesager ved hovedforhandlinger og varetægtsfængslinger, lyder det fra Anklagemyndigheden, der også har nye retningslinjer for brug af teledata.
(ARKIV) Justitsminister Nick Hækkerup holdt 4. oktober pressemøde om myndighedernes redegørelser i teledatasagen i Justitsministeriet. | Foto: Ida Guldbaek Arentsen//
(ARKIV) Justitsminister Nick Hækkerup holdt 4. oktober pressemøde om myndighedernes redegørelser i teledatasagen i Justitsministeriet. | Foto: Ida Guldbaek Arentsen//

18. august 2019 indførte rigsadvokaten et midlertidigt stop for brug af teledata, men nu oplyser rigsadvokaten i et brev, som er udsendt til alle anklagere onsdag, at det midlertidige stop for brug af teledata i straffesager ikke bliver forlænget.

Det oplyser Anklagemyndigeden i en pressemeddelelse.

"Med den viden vi nu har, og med de tiltag og nye retningslinjer, der er lavet, står vi et helt andet sted end for to måneder siden. Derfor er det også retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, at teledata nu igen bliver brugt af anklagerne ude i retterne," udtaler rigsadvokat Jan Reckendorff.

Meldingen kommer oven på den seneste tids skandale om politiets fejlagtige teleoplysninger gennem godt otte år.

For omkring en måned siden indførte man et midlertidigt stop for brugen af teledata i forbindelse med straffesager.

Det skete, efter nye oplysninger om fejl i rådataen havde givet anledning til yderligere tvivl om kvaliteten af de teledata, som anklagemyndigheden benyttede sig af i straffesager.

Rigsadvokaten har imidlertid undersøgt politiets brug af teledata i straffesager og har nu lavet en række retningslinjer, som politi, anklagere, forsvarere og dommere fremover vil få udleveret, når teledata anvendes i straffesager, lyder det.

"Det er afgørende, at anklagere, forsvarere og domstole nu har et fælles grundlag at stå på, og at mulige fejl og usikkerheder bliver lagt åbent frem.  Det handler ikke om, at teledata skal være 100 procent fejlfri, for det er de ikke. Men vi skal kende usikkerhederne og være i stand til at håndtere dem. Derfor er nye retningslinjer vigtige," udtaler Jan Reckendorff.   

Anklagemyndigheden har også lanceret en række nye tiltag, der skal genskabe tilliden til politiets brug af tekniske efterforskningsmidler og beviser.

Domstolene skal hurtigst muligt beramme de sager, der har været udsat efter det midlertidige stop, mens allerede berammede sager som udgangspunkt vil kunne gennemføres som planlagt.

I den første tid vil der være enkelte sager, der kan blive udsat – blandt andet på grund af fornyet kvalitetskontrol. Derudover kan der være sager, som vil kræve mere tid i retten, skriver myndigheden.

Advokat med fortid i Rigspolitiet: Teledatasagen kalder på kulturændring 

Hans Engell: Advokatundersøgelser er stort set ubrugelige 

Over 5000 sager sidder i klemme i teledataskandale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også