Over 5000 sager sidder i klemme i teledataskandale

Politiet kan ikke afgøre, om der har været fejl i teledata i over 5000 sager. Svært oprydningsarbejde, siger kontrolformand.
I blot halvdelen af cirka 11-12.000 straffesager er det lykkedes politiet af genfinde de teledata, som politiet brugte i efterforskningen. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
I blot halvdelen af cirka 11-12.000 straffesager er det lykkedes politiet af genfinde de teledata, som politiet brugte i efterforskningen. | Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN FORMIDLET AF RITZAU

Skandalen om politiets fejlagtige teleoplysninger gennem godt otte år kan have betydet, at uskyldige er blevet dømt. Men i det enorme oprydningsarbejde, der skal afklare, om justitsmord har fundet sted i de berørte 11.000-12.000 sager, står politi og anklagemyndighed efter syv måneders granskning med lidt af et problem:

Kun i hver anden sag, i alt 5.551 straffesager, har det været muligt at genfinde de bearbejdede teledata, som politiet brugte i efterforskningen.

Det skriver Politiken søndag.

Det kan udledes af en rapport om politiets teledata, som revisions- og konsulenthuset Deloitte har udarbejdet. Rigspolitiet bekræfter over for Politiken, at man kun har indsigt i omkring hver anden sag. Konsekvensen er, at man i over 5.000 sager som udgangspunkt ikke kan få vished for, om der var fejl i de teledata, der blev brugt i efterforskningen.

"Øvelsen, der ikke startede med at være nem, er ikke blevet lettere undervejs. Men opgaven skal stadig løses, og det er vi i gang med," siger landsdommer Olaf Tingleff. Han er formand for den kontrolgruppe, der fører tilsyn og skal fastsætte retningslinjer for oprydningsarbejdet på foranledning af justitsministeren.

Rigspolitiet har gennem otte et halvt år bearbejdet og oversat de rå teledata, som indhentes hos teleselskaberne. Men denne såkaldte konvertering har affødt en lang række fejl og mangler i datamaterialet. Eksempelvis er data om opkald eller aktive telefoner ved et gerningssted forsvundet. Derudover har der været fejl i de rådata, som teleselskaberne har leveret.

Ifølge Politikens oplysninger har politiet i perioden siden 2011 genfundet omkring 98 pct. af alle de indhentede rådata fra teleselskaberne. Men de konverterede data, som politiet reelt har brugt i efterforskningen, er altså kun gemt i hvert andet tilfælde. For at vurdere om der var fejl, skal begge datasæt sammenlignes.

Politiet har ikke haft styr på sletning af teledata

Rigspolitichef erkender svigt i teledatasag

Medier: Den øverste chef for dansk politi vil på pension 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også