Virksomheder dropper domstolene

Udgifter og tidsforbrug får virksomheder til at vende domstolene ryggen. "Uhyggeligt," mener tidligere retspræsident ved Sø- og Handelsretten Henrik Rothe, der som en del af den juridiske tænketank Justitia skal undersøge udviklingen.
Landets 24 byretter har næsten oplevet en halvering i antallet af retssager siden 2010. | Foto: Finn Frandsen
Landets 24 byretter har næsten oplevet en halvering i antallet af retssager siden 2010. | Foto: Finn Frandsen

Byretterne har oplevet næsten en halvering i antallet af retssager siden 2010. En del af faldet kan forklares med forenklinger, men sager vedrørende beløb mellem 100.000 kr. op til 500.000 kr., hvor virksomheder ofte er involveret, er også faldet. Med andre ord har danske virksomheder i stor stil vendt ryggen til retssystemet, skriver Børsen.

"Udviklingen er faktisk uhyggelig. Vi er et demokratisk retssamfund. Med det følger en pligt til at nå til bunds i, hvorfor virksomheder opgiver at føre retssager. Domstolene er jo en grundpille. De må ikke miste deres centrale placering som virksomhedernes konfliktløsningsform," siger Henrik Rothe, tidligere retspræsident for Sø- og Handelsretten, til avisen.

Han er i dag tilknyttet den juridiske tænketank Justitia, hvor han de kommende år skal undersøge faldet i antallet af civile sager og finde mulige løsninger til problemet som en del af Justitias nye fokus på erhvervslivets retssikkerhed.

Udviklingen tilskrives blandt andet, at det i mange tilfælde ikke kan betale sig for virksomhederne at føre en sag ved domstolene, fordi kompensationen ved en vunden sag ikke dækker de faktiske sagsomkostninger, lød det i en Rambøll-rapport fra 2015, som konsulenthuset udarbejdede for Domstolsstyrelsen.

Sø- og Handelsretten får ny retspræsident

For få retssager blev i 2018 behandlet til tiden 

Advokatfirmaer ser i stigende grad gruppesøgsmål som forretningsområde 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også