Advokatfirmaer ser i stigende grad gruppesøgsmål som forretningsområde

Søgsmål med mange involverede parter er blevet en mere udbredt tendens i Danmark, hvor rådgiverne også har fået øjnene op for det som et potentielt indbringende forretningsområde. Sådan lyder meldingen fra flere advokathuse med erfaring på området over for AdvokatWatch.
Massesøgsmål bliver tilsyneladende stadig mere udbredt i Danmark. | Foto: Colourbox
Massesøgsmål bliver tilsyneladende stadig mere udbredt i Danmark. | Foto: Colourbox

Gruppesøgsmål – eller søgsmål med mange involverede parter – er blevet hverdagskost i Danmark. Det vidner den aktuelle byge af varslede søgsmål mod Danske Bank som følge af hvidvasksagen ikke mindst om.

Advokatfirmaerne DLA Piper og Elmann har ført an i flere af sådanne søgsmål. Meldingen fra begge huse er, at det er en tendens, som er blevet mere udbredt i Danmark, hvor rådgiverne samtidig er blevet mere opmærksomme på det som et decideret forretningsområde.

"Der er ingen tvivl om, at der er sket en udbredelse inden for de sidste fem-ti år," siger Martin Lavesen, managing partner i DLA Piper Danmark, til AdvokatWatch.

I bund og grund skyldes det ifølge Martin Lavesen et mere aggressivt søgsmålsklima, hvor aktørerne i højere grad end tidligere ønsker at få afdækket et muligt erstatningsansvar i sager, hvor der er lidt økonomiske tab.

"Samtidig er rådgivere blevet mere opmærksomme på muligheden for at indlede og facilitere gruppesøgsmål. Det har ikke været et forretningsområde tidligere, men også på det område er vi måske blevet præget af de vinde, der kommer fra USA, hvor class actions på godt og ondt har været brugt i mange år," siger DLA Pipers managing partner.

Satser på større retssager

For et firma som Elmann er gruppesøgsmål et forretningsområde, som advokathuset over de seneste år er begyndt at satse på.

"Det er et fokusområde, hvor vi har oparbejdet en stor erfaring med at føre større retssager på vegne af mange parter," siger partner Finn Lynge Jepsen og forklarer:

"Hvis man er erfaren, specialiseret og effektiv i sagsbehandlingen, er det et godt forretningsområde, men større retssager er meget tidskrævende, så det er ofte en forudsætning, at sagerne vindes, for at salærerne dækker tidsforbruget."

I øjeblikket bistår Elmann blandt andet det belgiske konsulenthus Deminor i dets bestræbelser på at stable et gruppesøgsmål på benene mod Danske Bank på vegne af udenlandske aktionærer, der har lidt tab som følge af hvidvasksagens betydning for aktiekursen.

Andre danske advokatkontorer som Németh Sigetty og Njord er også på sagen, mens FinansWatch i sidste uge kunne fortælle, at mindst 20 advokatfirmaer barsler med søgsmål mod banken.

Deminor lever af at samle institutionelle investorer bag søgsmål mod børsnoterede virksomheder, hvor kursfald efter selskabets opfattelse kan skyldes svindel eller ansvarspådragende adfærd. Herhjemme har Deminor også været involveret i sagsanlæg mod Pandora, Vestas og OW Bunker. Nu står Danske Bank for skud. Elmann har været med ombord på alle sagerne på nær Pandora.

Flere professionelle aktører

Finn Lynge Jepsen peger på, at der netop kommer flere professionelle spillere som Deminor, der lever af at koordinere og finansiere gruppesøgsmål. Især omkring konkurser er det ret udbredt i større sager, forklarer han.

"Det er relativt nyt, og vi ser i stigende grad, at internationale selskaber betaler sagsomkostningerne mod at tage en del af provenuet, hvilket medvirker til, at vi ser flere af den her slags sager. Det er også en forretningsmodel for dem, der organiserer gruppesøgsmålene, at de får et vederlag for det," siger advokaten, der via Deminor repræsenterer en række udenlandske investorer i et søgsmål mod emissionsbankerne Morgan Stanley og Carnegie i kølvandet på OW Bunkers sammenbrud.

Den betragtning er Martin Lavesen fra DLA Piper enig i. Derudover mener begge advokater, at lovgivning har spillet en rolle i udviklingen.

"I 2008 åbnede lovgiverne for mere formelle gruppesøgsmål i Danmark. Det blev blandt andet muligt at stifte en forening til at optræde som sagsøger, så lovgiverne har også gjort det lettere at lave gruppesøgsmål i Danmark," siger Martin Lavesen og bakkes op af sin kollega fra Elmann:

"I sager, hvor flere er ramt af samme tab, har man fra politisk side tilskyndet dem til at slå sig sammen i ét søgsmål, og det er det, som vi ser blive mere og mere koordineret," siger Finn Lynge Jepsen, der tilføjer, at staten via Finansiel Stabilitet også har gennemført en stribe retssager efter finanskrisen i 2008.

Gruppesøgsmål med over 280.000 medlemmer

DLA Piper står bag Foreningen Kræv Licensmoms Tilbage, der har fået fri proces til at føre en sag om at få tilbagebetalt licensmoms som et gruppesøgsmål mod DR og Skatteministeriet. 287.000 licensbetalere nåede at tilmelde sig søgsmålet inden fristen i oktober.

Alligevel er gruppesøgsmål som forretningsområde ikke noget, som advokatfirmaet vil satse endnu mere på fremadrettet. Det er et vurderingsspørgsmål fra sag til sag, lyder det.

"Vi er opmærksomme på, at det er et voksende område, som der kan være en god forretning i, men det er ikke dér, vi skal tjene hovedparten af vores salærer. Gruppesøgsmål er typisk langvarige og administrativt krævende sager, hvilket også indgår i overvejelserne. Derfor vil beslutningen om at påtage os at repræsentere sagsøgerne i et gruppesøgsmål også blive taget på ledelsesplan, som tilfældet i øvrigt var det med licenssagen," siger Martin Lavesen og uddyber:

"Proces og retssager er stadig en grundpille i vores samlede forretning. Vi er stolte af at være et proceskontor, og derfor følger vi altid med i, hvilke sager, der potentielt er interessante, men for os bliver det en ad hoc-baseret tilgang til gruppesøgsmål."

Slaraffenland for mellemstore kontorer

Selv om DLA Piper repræsenterer sagsøgerne i licenssagen, vil det nok være mere sandsynligt, at firmaet oftere vil repræsentere de sagsøgte, da firmaet som erhvervskontor overvejende repræsenterer virksomheder og offentlige instanser.

"Hvis vores faste klienter bliver udsat for et gruppesøgsmål, er vi naturligvis klar til at hjælpe dem. Det vil nok være et mere naturligt forretningsområde for os," forklarer Martin Lavesen.

Kigger man på de danske advokatfirmaer, der er involverede i søgsmål mod Danske Bank, er det kendetegnet ved, at det er mellemstore eller mindre kontorer. På grund af potentielle interessekonflikter vil man ifølge Finn Lynge Petersen typisk heller ikke se de store advokatkontorer i front for et gruppesøgsmål mod store fungerende virksomheder som for eksempel Danske Bank.

"I hele den finansielle sektor er der sket en konsolidering. Advokatkontorer og finansielle spillere bliver større og større, bankerne ejer kreditforeningerne osv. Det gør, at der er en hel masse problemstillinger omkring habilitet i markedet, som indebærer, at de store advokathuse ofte er inhabile i de her sager, fordi de i forvejen har virksomheden som kunde," siger Elmann-partneren.

Advokatfirmaet med kontor på Østerbro i København har ført omkring otte større søgsmål siden 2010. Med et tilsyneladende voksende marked ser Finn Lynge Jepsen kontorets erfaring som en klar fordel over for konkurrenter, der først er ved at træde ind på området nu.

"Det er nemmere at få den fjerde sag end den første, fordi man opbygger en erfaring og lærer af hvert eneste forløb samtidig med, at man har flere henvisninger at vise frem," siger han.

Advokaters jagt på Danske Bank får kritik: Et "tag selv-bord" som koster aktionærerne dyrt

Advokatfirmas stævning af Danske Bank trækker ud – private er med i gruppesøgsmål

Aktionærforening tøver med Danske Bank-søgsmål: Afventer etablerede spilleres træk

Advokathuse i klapjagt på Danske Bank: Forbereder stribevis af søgsmål

Advokatfirmaet Njord samler aktionærer til massesøgsmål mod Danske Bank  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også