Regeringen klar med whistleblowerordning på statens område

Det skal være lettere at afsløre ulovligheder i politiet og justitsvæsenet, mener de tre regeringspartiers ledere. I en kronik i Berlingske løfter de sløret for en ny whistleblowerordning, hvor offentligt ansatte anonymt skal kunne indberette strafbare forhold. Falliterklæring, lyder det fra lektor i offentlig ret.
Regeringspartiernes ledere vil indføre en anonym whistleblowerordning på statens område. | Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau
Regeringspartiernes ledere vil indføre en anonym whistleblowerordning på statens område. | Foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau

Der skal være en anonym whistleblowerordning på statens område. Det annoncerer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) onsdag i en kronik i Berlingske.

"Den offentlige sektor fungerer godt. Som regel. Men i den seneste tid har der været nogle grelle undtagelser," skriver de tre ministre og nævner Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen.

Fra 1. marts skal ansatte i politiet, PET, anklagemyndigheden, kriminalforsorgen og Justitsministeriet derfor anonymt kunne indberette strafbare forhold. Det kan være grove overtrædelser af lovgivningen og af interne retningslinjer om for eksempel habilitet, tjenesterejser og modtagelse af gaver. Senere følger andre af statens områder, skriver avisen.

Ordningen skal gøre det muligt for offentligt ansatte at afsløre fejl, forsømmelser og ulovligheder hos myndighederne. Det skal ifølge regeringspartiernes ledere være muligt at komme med indberetninger via en it-løsning, som skal sikre, at whistleblowerens identitet ikke afsløres.

"Falliterklæring"

Mens den nye ordning vækker glæde hos Dansk Magisterforening, rejser den ifølge Bente Hagelund, cand.jur. og ekstern lektor i offentlig ret på Københavns Universitet, en række nye spørgsmål.

Det kan således føre til misbrug og chikane af ledere eller kolleger.

"Normalt er der fuld offentlighed i den danske retspleje, så den anklagede altid ved, hvem der står bag en anklage, og er i stand til at forsvare sig imod den bedst muligt. Når man beskytter whistlebloweren ved at sikre vedkommendes anonymitet, rokker det til gengæld ved den anklagedes retssikkerhed," siger Bente Hagelund til Berlingske.

Hun kalder en ordning med anonyme whistleblowere en "falliterklæring".

Rådgivningsbranchen lukrerer på flere whistleblowerordninger

Forsvarsadvokat finder ny whistleblower-ordning "barnagtig"

Whistleblowers advokat kæmper for afkald på fortrolighedsklausuler 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også