Whistleblowers advokat kæmper for afkald på fortrolighedsklausuler

Det er ikke nok, at Danske Bank delvist har løst whistleblower Howard Wilkinson fra sin tavshedsklausul. Hans advokat Stephen M. Kohn mener derimod, at banken skal afstå fra at kunne sagsøge alle medarbejdere med fortrolighedsklausuler.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Advokat Stephen M. Kohn er langt fra tilfreds med Danske Banks kun delvise ophævelse af hans klient whistlebloweren Howard Wilkinson tavshedsklausul.

Over for Dagbladet Børsen kalder advokaten manøvren for "for lidt og for sent."

Stephen M. Kohn mener derimod, at banken bør udstede såkaldte waivers. Her giver banken afkald på at kunne retsforfølge både nuværende og tidligere ansatte med fortrolighedsklausuler, så der vil være frit lejde til at fortælle om deres viden om hvidvasksagen.

"Banken skal straks udstede lignende waivers (afkald på at gøre tavshedsklausulen gældende, red.) til enhver Danske Bank-ansat, der har underskrevet lignende aftaler. Ethvert vidne til Danske Banks hvidvask må løses fra alle restriktioner for at kunne afgive forklaring om kriminaliteten," skriver Stephen M. Kohn til Børsen.

Han mener samtidig, at banken - i sit forsøg på at håndhæve fortrolighedsklausulen over for hans klient - kun har været med til at udbrede skaden af hvidvaskskandalen.

Danske Bank valgte mandag at løsne Howard Wilkinson delvist fra sin fortrolighedsklausul, efter han havde udtrykt bekymring for de eventuelle retlige konsekvenser, der kunne være ved, at han både i Folketinget og i Europa-Parlamentet er blevet inviteret til at tale til høringer i november.

Stephen M. Kohn oplyser, at ophævelsen af klausulen gælder udtalelser til det amerikanske justitsministerium, de amerikanske børsmyndigheder SEC,  de to høringer samt forklaringer til Statsadvokaten Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale Bagmandspolitiet.

Pressechef i Danske Bank, Kenni Leth, forklarer over for Børsen, at det ikke er muligt at ophæve forpligtelser, der hører ind under loven om bankhemmeligheder blandt andet at nævne kunder ved navn.

Pressechefen skriver til Børsen, at banken ikke har mulighed for at gøre mere end "at løse vedkommende fra alle de kontraktretlige tavshedsforpligtelser, der findes i forholdet til Danske Bank."

Danske Banks whistleblower allierer sig med amerikansk topadvokat

Danske Banks jurister begik klare bommerter i hvidvask-sag

Danske Banks advokat: Kender intet til amerikanske hvidvask-undersøgelser 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også