Danske Banks advokat: Kender intet til amerikanske hvidvask-undersøgelser

Danske Banks advokat i hvidvask-skandalen, Ole Spiermann, oplyser nu, at han intet kendskab har til, at de amerikanske myndigheder skulle være i gang med at undersøge Danske Banks hvidvasksager i Estland. Det står i direkte kontrast til oplysninger i Wall Street Journal.
Bruun & Hjejle-advokat Ole Spiermann, der her ses længst til højre under ondagens pressemøde om Danske Banks hvidvask-sag, har ikke hørt om undersøgelser af sagen i USA | Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Bruun & Hjejle-advokat Ole Spiermann, der her ses længst til højre under ondagens pressemøde om Danske Banks hvidvask-sag, har ikke hørt om undersøgelser af sagen i USA | Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
David Bentow

"Vi ved, at der er igangværende undersøgelser i Danmark og Estland, men indtil videre har jeg ikke hørt om nogle igangværende undersøgelser i USA."

Sådan sagde advokat Ole Spiermann fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle på en telefonkonference for analytikere arrangeret af Danske Bank i onsdag eftermiddag.

Dermed afviser han, hvad der stod i en artikel i Wall Street Journal, som fredag skrev, med henvisning til en anonym kilde og dokumenter, at der er en igangværende efterforskning af Danske Banks hvidvask-sag af det amerikanske justitsministerium, finansministerium og børstilsyn, SEC.

Wall Street Journal skrev også, at SEC for godt to år siden modtog en whistleblower-rapport på Danske Bank.

På et pressemøde tidligere onsdag ville Danske Banks ledelse hverken be- eller afkræfte, hvorvidt banken var i kontakt med amerikanske myndigheder.

Ifølge analytikere er de amerikanske myndigheder generelt interesserede i hvidvask, der involverer dollar, og i særdeleshed, hvis der er mistanke om betalinger til eller fra lande, virksomheder eller enkeltpersoner, som optræder på amerikanske sanktionslister.

Danske Banks advokater, Bruun & Hjejle, har oplyst, at man har undersøgt 6.200 ud af 15.000 mistænkelige kunder. Stort set alle de undersøgte er blevet meldt til de estiske hvidvask-myndigheder.

Vil ikke gennemgå betalingstransaktioner

Men Ole Spiermann kunne på telefonkonferencen fortælle, at Danske Bank og Bruun & Hjejle har valgt en langt mindre omfattende undersøgelse vedrørende sanktionsbrud, end man var forpligtet til, hvis man havde en amerikansk banklicens. Noget, som eksempelvis Nordea og Handelsbanken har, men ikke Danske Bank.

"De amerikanske myndigheder ville nok spørge efter en gennemgang af hver enkelt transaktion, men vi er ikke fysisk tilstede i USA, og de estiske myndigheder har sagt, at det er godt nok, at vi gennemgår de enkelte kundeforhold i stedet for at gennemgå alle transaktionerne," sagde Ole Spiermann.

Mens antallet af mistænkelige kunder i Danske Bank i Estland er på ca. 15.000, har de foretaget 9,5 mio. transaktioner til en samlet værdi af ca. 200 mia. euro, eller ca. 1.500 mia. kr.

Men Ole Spiermanns oplysning er interessant. På telefonkonferencen gjorde flere analytikere opmærksom på, at det ikke kun er interessant, om der er sanktionsramte personer eller virksomheder, der har været kunder i banken. Det er også relevant at se på, hvorvidt der er sket pengeoverførsler til personer eller virksomheder, der har været eller er sanktionsramte.

Det kan man kun fastslå ved at gennemgå hver enkelt transaktion. Og det har Danske Bank altså ingen planer om, fordi man ikke mener, at man er forpligtet til at gøre det.

Nok, at banken har overblik over sagen

"Banken har en interesse i overordnet set at forstå, hvad der skete, og det gør vi nu," sagde Ole Spiermann på Danske Banks vegne.

Endelig oplyste Ole Spiermann, at den største andel af de mistænkelige transaktioner er sket i amerikanske dollar. Han ønskede dog ikke at sætte et tal på.

Ole Spiermann medgav, at de amerikanske myndigheder i andre sager har ment, at man har retlig jurisdiktion i forhold til hvidvasksager, alene på baggrund af at transaktionen foregår i dollar, og også selv om den bank, der har stået for transaktionen, ikke har en amerikansk banklicens.

Analytikerne spurgte flere gange til, hvornår sagen var fuldt belyst. Det ønskede banken ikke at oplyse.

"Vi vil fortsætte undersøgelserne, med mindre det er noget, som er meget væsentligt, så er det kun noget, vi vil dele med de relevante myndigheder," siger Thomas Borgen, der fortsat er adm. direktør i Danske Bank, selv om han i morges indgav sin afsked som direkte konsekvens af hvidvask-sagen.

Denne artikel er leveret af AdvokatWatch' søstermedie FinansWatch.

Forsvarer vil have ny sag: Politividner har overtrådt loven 

Forsvarer vil have ny sag: Politividner har overtrådt loven 

Britisk advokat skal betale erstatning efter "usand" forklaring om fyring af gravid hushjælp 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også